Poliția rusă a reținut peste 140 de persoane, inclusiv un politician de rang înalt, după ce vocile critice la adresa Kremlinului au protestat, miercuri, împotriva modificărilor Constituției, a anunțat ONG-ul OVD-Info.
Grupul OVD-Info, care monitorizează arestările la protestele antiguvernamentale, a precizat că 142 de persoane au fost reținute miercuri seară. Printre cei care au ajuns în dubele poliției se numără mai mulți jurnaliști, cum ar fi unul de la AFP.
Yulia Galyamina, un consilier municipal proeminent de la Moscova, care a lansat o campanie împotriva modificărilor controversate ale Constituției, operate de Vladimir Putin, a fost reținută alături de fiica ei. Activista a făcut anunțul pe Facebook.
În urma modificărilor constituționale, Vladimir Putin va rămâne președinte încă 16 ani la Kremlin.
Miercuri dimineață, Galyamina și aliații ei s-au adunat în Piața Centrală Pușkin, în ciuda ploii, pentru a aduna semnături de la sute de susținători, care se opun reformelor constituționale. Acestea vor fi contestate la curtea constituțională.
„Vom înainta un proces”, a declarat activistul Andrei Pivovarov, pentru AFP. „Adunăm semnături din toată țara”.
Galyamina a anunțat că a strâns 5.000 de semnături, „un rezultat excelent”. Unii protestatari au fluturat pancarte, precum „Rusia fără Putin” și „Rusia va fi eliberată”.
Activista Maria Alyokhina din grupul Pussy Riot a apărut la proteste, denunțând amendamentele drept „un puci constituțional”.
La începutul lunii, Putin, în vârstă de 67 de ani, a supravegheat un scrutin controversat de șapte zile, pentru a modifica constituția, care să-i permită să mai aibă încă două mandate de șase ani la Kremlin, în condițiile în care actualul său mandat se încheie în 2024.
Amendamentele au inclus și anumite măsuri populiste, precum interzicerea căsătoriilor gay.
Liderul Opoziției, Alexei Navalnîi, a declarat că scrutinul a stabilit „un record al voturilor false” și rezultatul „nu are nimic în comun cu dorințele oamenilor”.
Galyamina a fost reținută în Piața Pușkin, după ce a adunat semnăturile respective.
Peste 1.000 de oameni s-au adunat la un eveniment similar în Saint Petersburg, a anunțat un corespondent AFP.
Un protestatar l-a comparat pe președintele rus cu un „faraon care s-a rupt complet de realitate”.
Mai mult, procesul de vot din intervalul 25 iunie-1 iulie 2020 nu a fost monitorizat cum se cuvine de observatorii electorali și a ajuns ținta ironiilor în mediul de socializare.