Prima pagină » Știri » Vladimir PUTIN plănuiește să discute cu Donald TRUMP despre retragerea SUA din Tratatul INF

Vladimir PUTIN plănuiește să discute cu Donald TRUMP despre retragerea SUA din Tratatul INF

Cele mai importante știri ale serii

Președintele rus Vladimir Putin dorește să discute cu omologul său american Donald Trump despre decizia acestuia de a retrage Statele Unite din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, a declarat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, relatează Reuters.

Vladimir Putin plănuiește să poarte această discuție cu Donald Trump în data de 11 noiembrie, când cei doi lideri se vor întâlni la Paris pentru ceremoniile de comemorare a o sută de ani de la încheierea Primului Război Mondial.

„Încă sunt foarte multe întrebări privind stabilitatea strategică, mai ales în urma intenției Statelor Unite de a părăsi Tratatul INF. Acest subiect va fi mai mult ca sigur pe agendă”, a declarat Peskov.

La 20 octombrie, Donald Trump a anunțat că Washingtonul se retrage din Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare, semnat în anul 1987 de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov și fostul președinte american Ronald Reagan.

 

MEET ME IN PARIS? President Trump says he will „probably” meet with Vladimir Putin next month to discuss the U.S.” withdrawal from the INF Treaty. | @ellisonbarber pic.twitter.com/2iWmr3wGMa

— Fox & Friends First (@FoxFriendsFirst) October 24, 2018

 

Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri.

Donald Trump susține că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administrația Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Uniunea Europeană a avertizat Administrația Donald Trump că decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, va genera „instabilitate” și o „cursă a înarmării”, cu efecte asupra țărilor europene.

Administrația Vladimir Putin a condamnat decizia președintelui Donald Trump privind eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF). În acest context, fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov a îndemnat aliații Statelor Unite să nu devină „rampe de lansare a rachetelor americane”. Mihail Gorbaciov a amintit că Tratatul INF și seria de Tratate pentru Reducerea Armamentului Strategic (START) au facilitat diminuarea substanțială a numărului bombelor atomice ruse și americane.
 

„Statele Unite nu vor permite Rusiei să producă armament în timp ce noi nu avem voie. Nu știu de ce fostul președinte Barack Obama nu a purtat negocieri sau nu a abandonat Tratatul”. Rusia „încalcă de mulți ani acest acord”, a declarat Donald Trump la un eveniment electoral desfășurat în statul Nevada, conform BBC.”Vom încheia acest acord, ne vom retrage. Vom dezvolta armament de acest gen”, a spus Donald Trump.

Washingtonul insistă că Administrația de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare.

Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de președintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov.

În afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administrația SUA vrea să renunțe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziției în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acțiune.

Rusia a negat că ar încălca Tratatul INF, dar a acuzat că sistemele balistice instalate de SUA în România intră în contradicție cu acest acord

Statele Unite au început să instaleze în România și Polonia sisteme de rachete ofensive, prin încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat recent Vladimir Iermakov, șeful Departamentului pentru Neproliferare și Controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe. „Există grave semne de întrebare referitoare la acțiunile colegilor noștri americani, acțiuni care sunt în contradicție cu Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, inclusiv amplasarea lansatoarelor terestre Mk-41 în România și Polonia”, a declarat Vladimir Iermakov la începutul lunii octombrie, în cursul unei dezbateri organizate de o comisie a Adunării Generale ONU. Potrivit oficialului rus, Statele Unite au început în iunie instalarea în România și Polonia a sistemelor Aegis și a lansatoarelor MK-41, care ar putea fi folosite pentru atacuri cu rachete de croazieră având rază medie de acțiune.

 

 

Anterior, Washingtonul acuzase Administrația Vladimir Putin că încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), avertizând că armata SUA ar putea distruge arsenalul nuclear rus dezvoltat prin încălcarea acestui acord. „În privința Tratatului INF, am încercat să transmitem de câțiva ani Rusiei mesajul că știm despre încălcarea de către ei a acestui Tratat. Am arătat Rusiei dovezile pe care le avem că încalcă Tratatul. Dezvoltă o rachetă balistică având rază medie de acțiune, prin încălcarea Tratatului INF. Acesta este un fapt pe care l-am demonstrat. Statele Unite nu vor retragerea din acest Tratat și, categoric, nu intenționăm să încălcăm acordul. Le cerem aliaților noștri sugestii despre direcția care trebuie urmată pentru a face Rusia să se conformeze. Acesta este obiectivul, Rusia să se conformeze. Dar dacă Rusia continuă să spună că nu încalcă Tratatul, deși avem dovezi clare, atunci diplomația trebuie intensificată și trebuie să găsim alte modalități pentru a aduce Rusia la masa discuțiilor. Este foarte important. Ne vom consulta cu aliații, ei ne-au cerut să ne consultăm. Europenii sunt foarte preocupați despre această situație și înțelegem de ce”, a declarat ambasadorul Statelor Unite la NATO, Kay Bailey Hutchison.

 

 

 

Citește și