Vladimir Putin: Rusia și-ar putea îndrepta rachetele spre Ucraina dacă aderă la NATO – UPDATE

Publicat: 15 02. 2012, 11:56
Actualizat: 04 03. 2012, 22:50
Președintele rus Vladimir Putin a avertizat marți că Rusia ar putea fi nevoită să își îndrepte rachetele spre Ucraina, dacă această țară va adera la NATO, relatează Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat, marți, că Rusia ar putea fi nevoită să își îndrepte rachetele spre Ucraina, dacă această țară va adera la NATO, relatează Reuters. Întrebat despre posibila aderare a Ucrainei la NATO, Putin a declarat că intrarea în Alianță poate însemna amplasarea pe teritoriul ucrainean a unor elemente ale scutului american antirachetă.

Rusia s-a opus planurilor americane de amplasare a unor elemente ale scutului în Polonia și Cehia, apreciind că acestea ar modifica echilibrul strategic militar din Europa și reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Rusiei.

După întrevederea avută marți cu președintele ucrainean, Viktor Iușcenko, Putin a afirmat că scopul real al scutului antirachetă american este "neutralizarea potențialului rachetelor noastre nucleare, ceea ce determină Rusia să ia măsuri de răspuns". "Nu sunt numai îngrozit să rostesc acest lucru, este înfricoșător chiar și să mă gândesc că Rusia, în replică la o posibilă desfășurare a scutului (american) antirachetă în Ucraina (…), ar trebui să își îndrepte rachetele ofensive spre Ucraina", a declarat Putin, într-o conferință de presă desfășurată la Kremlin.

Statele Unite nu au cerut Ucrainei – fostă republică sovietică, având o populație de 47 de milioane de locuitori și considerată de Rusia drept aparținând sferei sale de interese – să se implice în vreun fel în acest proiect.