Vladimir Putin, sfidat de mai mulți disidenți ruși! „Drepturile omului nu au nicio valoare în această țară. Libertatea și dreptatea nu există” (VIDEO)
Disidenții ruși care au tupeul să îl critice public pe președintele Vladimir Putin cunosc riscul la care se expun. Aleksei Navalnîi este cel mai cunoscut contestatar și a fost otrăvit în condiții suspecte. Dar nu e singurul. Digi24 și Deutsche Welle desfășoară un proiect „Focus Europa”, despre disidenții anti-Putin.
Verzilov: „Noviciok este arma perfectă pentru crimă”
Disidentul Piotr Verzilov a fost otrăvit în 2018 la Moscova, întocmai ca Aleksei Navalnîi, dar a avut norocul să scape cu viață.
„Otrava folosită împotriva mea nu a fost atât de puternică. Recuperarea a mers mai repede. După a doua săptămână de tratament, puteam vorbi din nou. Dar noviciok este o toxină foarte periculoasă. Poate paraliza sau ucide pe cineva. Noviciok e arma perfectă pentru crimă”, spune Piotr Verzilov.
Verzilov, fost purtător de cuvânt al trupei punk răzvrătite PUSSY RIOT, a fost tratat tot la spitalul Charite din Berlin.
„Utilizarea Noviciok poartă amprenta președintelui rus. Un lucru este clar: doar serviciile secrete au acces la substanțe de uz militar precum aceasta. Și puteau face această operațiune numai cu acordul expres al lui Vladimir Putin”, subliniază Piotr Verzilov.
Gudkov: „Libertatea nu există în Rusia”
Un alt disident cunoscut, Dmitri Gudkov, consideră că orice protestatar poate fi aruncat în închisoare, dacă Putin vrea asta.
„Drepturile omului nu au nicio valoare în această țară. Libertatea și dreptatea nu există. Aici, oricine îndeamnă la protest poate fi aruncat în închisoare timp de treizeci de zile”, spune Dmitri Gudkov, politician de opoziție.
Gudkov a stat 36 de zile în detenție și vorbește deci în cunoștință de cauză.
Galiamina: „Nu mă tem. Nu am voie să plec din Moscova”
Iulia Galiamina, o altă protestatară, îi transmite lui Putin că „nu se teme”. În 2019, ea a fost chipul protestelor în masă de la Moscova. „Trăim într-un stat autoritar – o dictatură, ale cărei începuturi coincid cu momentul în care Vladimir Putin a preluat puterea”, spune ea.
Femeia a plătit pentru activismul politic și ajuns după gratii, cu o pedeapsă de cinci ani!
„Nu mă tem. Dar acest proces îmi îngreunează viața de zi cu zi. Nu am voie să părăsesc Moscova, de exemplu. Nu mai am voie să iau parte la alte proteste. Sunt destul de multe restricții”, povestește Iulia Galiamina, politician de opoziție.
Rusia anunță că vrea să trimită în Germania o echipă care să ancheteze cazul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi
Autoritățile de la Moscova au anunțat vineri că vor cere aprobarea Germaniei pentru a trimite o echipă care să ancheteze cazul otrăvirii disidentului rus Aleksei Navalnîi.
Cu toate acestea, solicitarea Moscovei are șanse mici de a fi aprobată de Berlin, care susține că politicianul de opoziție a fost otrăvit cu Novichok, notează agenția de presă Reuters.