Vladimir Putin vrea un plan pentru “turismul de vaccinare” din Rusia
Președintele rus Vladimir Putin a solicitat, vineri, executivului de la Kremlin, să întocmească un plan până la sfârșitul lunii iunie pentru a spori “turismul de vaccinare” în Rusia. Acesta are în vedere atragerea de venituri de la cetățenii străini care vor să se vaccineze cu vaccinul rusesc Sputnik V, relatează The Moscow Times.
Potrivit unui sondaj realizat recent arată că majoritatea europenilor nu au încredere în ser.
Persoanele care vor să călătorească în Rusia pentru a se vaccina împotriva noului coronavirus vor fi nevoiți să cheltuiască între 1.500 și 2.500 de dolari, fără costul biletului de avion, a declarat, luni, președintele Asociației tour operatorilor din Rusia, Andrei Ignatiev.
“Există o practică răspândită în care oamenii de afaceri și șefii de companii vin în mod special în Rusia pentru a se vaccina împotriva coronavirusului”, a declarat Vladimir Putin în fața Forumului Economic Internațional din Sankt Petersburg.
“Din acest punct de vedere, aș vrea să cer guvernului să analizeze toate aspectele problemei până la sfârșitul lunii…pentru a putea fi organizate condițiile ca cetățenii străini să vină în Rusia și să se vaccineze din interes comercial”, a spus Putin.
Fondul pentru Investiții Directe al Rusiei, care promovează în jurul lumii vaccinul Sputnik V împotriva Covid-19, a transmis că ar putea lansa turismul vaccinării în iulie 2021.
Putin a spus că toți rușii au oportunitatea de a fi vaccinați în mod “confortabil, voluntar și fără costuri”. Aproape în fiecare zi el sfătuiește rușii să se imunizeze împotriva Covid-19.
Directorul Fondului, Kirill Dmitriev, a declarat vineri că statele europene și-au expirmat “un interes în mod special” pentru turismul vaccinării în Rusia.
“Cred că vom oferi detaliile conceptului spre sfârșitul lunii iunie”, a declarat, în cadrul Forumului Economic, Dmitriev, citat de agenția de presă TASS.
Agenția de protecție a consumatorului din Rusia, care supraveghează acțiunea la nivel național împotriva Covid-19, a promis joi că se va ocupa „în curând” de vaccinarea străinilor din Rusia.
Putin a fost vaccinat cu ambele componente ale vaccinului rusesc împotriva coronavirusului, deși a refuzat să numească care dintre cele trei seruri produse intern l-a primit.
Granițele Rusiei rămân oficial închise față de vizitatori din majoritatea țărilor, însă zborurile cu 29 de state au fost reluate.
Sondaj: Cei mai mulți dintre europeni nu au încredere în vaccinurile rusești
Majoritatea europenilor nu au încredere în vaccinurile Rusiei împotriva coronavirusului, potrivit unui studiu la comanda think-tank-ului Consiliul European pentru Relații Externe, citat, joi, de site-ul RBC.
Agenția europeană de reglementare a medicamentelor încă analizează vaccinul Sputnik V produs de Rusia, potrivit The Moscow Times.
Rusia a depus o cerere de aprobare a serului în UE, în procesul în care încearcă să-și convingă și propria populație să se imunizeze, în contextul scepticismului exprimat la nivel larg.
Doar 7% din europeni au încredere deplină în vaccinurile produse în Rusia, în vreme ce 26% au spus că au încredere doar până la un anumit punct.
Între timp, 30% din respondenții europeni au spus că au o ușoară neîncredere în vaccinurile rusești iar 25% nu au deloc încredere.
“Când vine vorba de sănătate, europenii au încredere în medicamentele din Occident mai mult decât orice, în special când vine vorba de vaccinuri”, au declarat experții Consiliului, citați de RBC.
Nivelurile de încredere variază în funcție de țară, aproape jumătate din respondenții din Italia, Ungaria și Bulgaria spunând că au încredere în vaccinurile rusești față de cei 12% din Polonia care au spus același lucru.
Pe lângă evaluarea EMA a vaccinului Sputnik V, OMS este pe cale de a finaliza propria analiză și pregătește un raport cu recomandările sale.
Ungaria și Slovacia au încălcat linia adoptată de blocul comunitar, acordând autorizații de urgență pentru folosirea Sputnik V.
Unele state membre însă și-au exprimat reticența în ceea ce privește vaccinul, spunând că aprobarea UE va oferi o victorie geopolitică Rusiei.
Kirill Dmitriev a descris procesul de aprobare al EMA ca fiind “un proces absolut în derulare…care, sperăm, că nu va fi politizat”.
Sondajul Consiliului a fost efectuat de Datapraxis, YouGov, Dynata, AnalitiQs și Alpha cu 17.000 de persoane din 12 state UE, în perioada martie-aprilie 2021.