Volodimir Zelenski: N-ar trebui să dureze ani sau decenii ca Ucraina să devină membră UE. Trebuie să parcurgem rapid această cale
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat, vineri, speranţa ca Uniunea Europeană să accepte aderarea rapidă a Ucrainei, el opinând că procesul de integrare europeană „nu trebuie să dureze ani sau decenii”.
„Trebuie să parcurgem această cale rapid”, a afirmat președintele ucrainean, citat de BBC.
„Nu vrem ca diminețile ucrainenilor să înceapă la fel de tragic ca astăzi, cu bombardamentele rusești precum cele din regiunea Odesa, cu multe victime. Ne dorim ca diminețile ucrainenilor să fie liniștite, la fel cum sunt cele din alte capitale europene, acum, în secolul al XXI-lea. Îi îndemn pe toți cei care dețin funcții guvernamentale să-și privească datoria și munca pentru aderarea la Uniunea Europeană ca pe o luptă de primă linie pentru statul nostru, pentru Ucraina, pentru voi și pentru mine. A durat 115 zile pentru a ajunge la statutul de candidat, iar drumul nostru către aderare nu ar trebui să dureze ani sau decenii. Trebuie să parcurgem rapid această cale, în măsura în care ţine de noi. Trebuie să ne îndeplinim partea noastră de sarcini pentru a le permite prietenilor noştri din Uniunea Europeană să adopte rapid o nouă decizie istorică pentru noi, în mod consolidat”, a spus Volodimir Zelenski într-un discurs rostit în faţa membrilor Parlamentului ucrainean.
Ce spune Ursula von der Leyen
„Uniunea Europeană va fi alături de Ucraina la fiecare pas” a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața Parlamentului ucrainean. Demnitarul european a spus că Ucraina are un drum lung de parcurs până va deveni membră UE, dar, până atunci, va beneficia de tot sprijinul Europei
„Astăzi, am venit aici cu un mesaj foarte simplu: Este un drum lung, dar Europa va fi alături de voi la fiecare pas, atât timp cât este nevoie, din aceste zile negre de război și până în momentul în care veți trece pragul ușii care duce la Uniunea noastră Europeană”, a mai afirmat Ursula von de Leyen.
Aceste disuții au avut loc în contextul în care Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene (UE) au acordat Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la clubul comunitar, după ce Comisia Europeană (CE) a făcut o recomandare în acest sens.