Voluntar în cea mai periculoasă zonă de pe glob: medicul român care a tratat refugiați răniți de gloanțe și explozii în Irak

Voluntar în cea mai periculoasă zonă de pe glob: medicul român care a tratat refugiați răniți de gloanțe și explozii în Irak
Publicat: 13/05/2018, 17:01
Actualizat: 08/03/2019, 17:08

Andrei Abrudan a absolvit în 2015 Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, iar în prezent este medic rezident în anul III, specializarea chirurgie generală, la Spitalul Municipal „Clujana”. Face gărzi pe timp de zi și câte 7 pe lună, iar în timpul programului a luat parte și a efectuat diverse intervenții chirurgicale, legate de patologia abdominală – apendicite, colecist, patologie oncologică și de tiroidă.

„A fost o tranziție de pe băncile universității, unde înveți multă teorie, direct în practică, unde, la început, ești mai stângaci, dar te adaptezi, iar evoluția este bună”, a povestit Andrei Abrudan, corespondentului MEDIAFAX.

Acesta a prins, încă din liceu, de la tatăl său, medic veterinar care lucrează cu un ONG, gustul pentru voluntariat, astfel că anul trecut a plecat în Irak, pentru a trata refugiați din orașul Mossul, unde a stat trei săptămâni.

„Sunt membru al Asociației Medicilor Creștini din România, iar membrii acesteia derulează acțiuni de voluntariat în mediul rural. Anul trecut, o prietenă a fost într-o tabără de refugiați în Grecia, iar aceasta m-a îndrumat spre o organizație medicală ADRA Kurdistan, care lucrează împreună cu asociația Adventist Help și am completat o aplicație. Aveam de optat între Grecia și Irak și am ales Irak-ul. Nu le-am spus părinților ce vreau să fac decât cu o lună înainte. Eliberarea orașului Mossul a avut loc în iulie 2017 și eu în 4 septembrie 2017 am ajuns în Irak. Mi-am plătit biletul de avion, iar acolo mi s-a asigurat cazare și masă”, a spus Abrudan.

Medicul clujean a lucrat într-un spital al celor două asociații, construit la periferia orașului Mossul, în special pentru refugiații din partea de vest, distrusă în timpul războiului.

„Spitalul avea containere, unitate de primiri urgențe și cabinete. Am fost pe partea de primiri urgențe și am lucrat pe departamentul de chirurgie, eu fiind primul medic din Europa de Est care a tratat acolo refugiați. Erau puțini medici, pentru că majoritatea refuză să meargă în Irak. Am lucrat în Mossul cu medici din SUA, Elveția, Australia, Marea Britanie, Olanda, iar după mine au mai venit medici din Polonia”, a povestit Andrei Abrudan.

Acesta a avut liber o singură zi pe săptămână. În rest, a lucrat în spital de dimineața până după-amiază la ora 17, după care făcea naveta câteva ore în orașul Erbil din Kurdistanul irakian, unde era cazat.

„Am avut parte în Irak de cazuri cu care nu te întâlnești deloc acasă. Am tratat arsuri după explozii, pacienți împușcați, cu diverse traumatisme și fracturi după explozii, tumori cutanate. În unele cazuri, am pus diagnostice diverse, inclusiv cancer, dar am efectuat și mici intervenții chirurgicale. Am scos gloanțe din pacienți, am curățat răni provocate de explozii cauzate de bombe, cu părți metalice sau bucăți de piatră, la nivelul coapsei sau toracelui. Am tratat și copii. Pe zi, aveam în jur de 40 de pacienți”, a menționat Andrei Abrudan.

El s-a atașat în perioada petrecută în Irak de un tânăr de 18 ani din Mossul, Marwan, pentru care s-a luptat să nu i se taie piciorul, după ce fusese rănit la gamba dreaptă în urma exploziei unei bombe.

„Tatăl și fratele lui erau membri ai ISIS și medicii militari de campanie i-au pus o tijă intramedulară care nu era indicată. Avea o fractură multiplă și osteomielită, o infecție la nivelul osului și am încercat tot felul de antibiotice. Am ținut legătura cu colegii mei din țară, am trimis fotografii ale rănii, am cerut sfaturi ce tratament cu antibiotice să îi administrez, iar în final i-am salvat piciorul. Acum, Marwan poate umbla. Medicul nostru coordonator, un elvețian de 77 de ani, a avut încredere în mine și mi-a lăsat mie decizia finală în cazul acestui caz. Țin legătura cu Marwan în Irak și i-am trimis și un cadou”, a menționat medicul clujean.

În spitalul din Mossul, Andrei a beneficiat de un translator de arabă pentru a putea vorbi cu pacienții, iar cu acesta se înțelegea în engleză, dar până la finalul șederii a ajuns să învețe suficiente propoziții în limba arabă cât să se descurce.

„Am tratat și traume psihice, o femeie mi-a explicat că nu poate dormi după ce ISIS i-a omorât cei doi fii, i-au decapitat și i-au dat capetele lor să le țină în mână. Nu știam ce să fac, neavând experiență în psihiatrie, dar am stat de vorbă cu ea, am liniștit-o, am dat dovadă de compasiune și i-am dat un medicament care nu avea nicio influență, pentru a se relaxa și a se simți în siguranță. După acestea, pacienta a reușit să doarmă. Sunt chestiuni minore, dar care înseamnă enorm pentru ei”, a mai spus Andrei Abrudan.

Seara și în ziua liberă, medicul clujean ținea legătura cu părinții acasă prin internet și își verifica mailurile, dar ieșea în Erbil doar împreună cu colegii, niciodată singur. Camp-ul în care se afla spitalul era păzit și nu i-a fost teamă, dar a recunoscut că pentru a merge în Irak este nevoie de „curaj maxim”.

„Experiența din Irak m-a marcat foarte mult, m-a făcut să îmi schimb percepția asupra vieții, să îmi regândesc prioritățile și să mă concentrez pe ceea ce este important în viață și anume faptul că nu partea financiară, materială, te face fericit, pentru că azi le ai și mâine nu. Și locuitorii din Mossul au avut case și mașini, dar a căzut o bombă și au rămas fără nimic. În cazul meu, ca medic care lucrez și cu patologie oncologică, care te marchează foarte mult, ajung să mă întreb ce este mai important în viață. Dacă Dumnezeu mi-a dat aceste posibilități, să călătoresc în acțiuni de voluntariat și să tratez bolnavi, de ce să nu le pun în valoare, de ce să nu ofer dragostea și compasiunea față de semeni?”, a mai spus Andrei.

Experiența căpătată în Irak nu l-a ajutat în activitatea sa curentă de medic rezident în spitalul clujean, dar l-a făcut să se gândească mai mult la relația medic – pacient.

Andrei Abrudan ar vrea să se întoarcă în Irak, pentru că a prins drag de oamenii de acolo, dar până atunci, la începutul lunii iunie, va pleca timp de două săptămâni și jumătate într-o expediție umanitară în Nepal – „Nepal for Life” – unde va lucra în cadrul a două spitale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Doliu național azi: Am primit, cu multă durere, vestea tragică! Patriarhul Daniel...
Cea mai bună omletă din lume. Rețeta care face furori peste tot
Club Colectiv, la un pas de o nouă tragedie, la 9 ani de la incendiul...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Oamenii de știință au aflat, în sfârșit, de ce betonul roman antic a rezistat mii...