Vot în pandemie. Cum vom merge la urne în 27 septembrie și ce măsuri de siguranță trebuie respectate cu strictețe
Mai sunt doar două săptămâni și românii vor merge la vot, unde își vor scoate masca de două ori pentru a fi identificați, iar cei aflați în carantină nu vor avea parte de urna mobilă.
Românii vor purta măști la vot și secțiile de votare vor fi dotate cu dezinfectant, scrie adevărul.ro. De asemenea, alegătorii își vor dezinfecta mâinile de două ori, la intrarea și ieșirea de la urne.
„Identificarea este obligatorie de două ori în cadrul secției de votare”
„Din punct de vedere legal, identificarea este obligatorie de două ori în cadrul secţiei de votare“, a anunţat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituleţu-Buică. Astfel, votanții își vor da jos masca pentru a fi identificați.
La secțiile de vot va fi păstrată distanța de un metru între persoane și vor exista panouri separatoare față de alegători.
De asemenea, alegătorii cu temperatură peste 37,3 grade Celsius vor vota într-un loc special amenajat. Cei care au COVID-19 pot solicita urna mobilă pentru a vota.
Foarte multe probleme de rezolvat
„Sunt foarte multe probleme de rezolvat de urgenţă. Ne sunt necesare nişte reguli stricte şi, poate, pe alocuri, o corectare a procedurilor din secţia de vot. În primul rând, să vorbim de identificarea alegătorului. Masca este obligatoriu de dat jos, dar nu înţeleg de ce să o facem de două ori. Mai punem mâna şi pe pix sau pe ştampilă şi nu cred că este prea bine din punct de vedere sanitar să mai punem mâna pe mască şi a doua oară. Care mai e atunci rolul măştii dacă tot punem mâna pe ea?“, susţine însă Septimius Pârvu, expert în bună guvernare și procese electorale în cadrul Expert Forum.
Pârvu vede o problemă și în solicitarea urnei mobile pentru a vota de acasă: „Cei care sunt în carantină acasă fiind suspecţi, dar neconfirmaţi după ce au intrat în contact cu o persoană cu COVID-19, nu prea au pârghiile pentru a vota. Conform legii, pot solicita urna mobilă doar persoanele care nu se pot deplasa şi care au documente doveditoare în acest sens. În cazul celor aflaţi în izolare în situaţia de mai sus, nu au documente doveditoare pentru că DSP-urile dau un ordin telefonic de carantinare, nu dau documente. Oamenii nu au voie să iasă din casă pentru a merge la vot, dar nici nu au baza legală pentru a solicita urna mobilă. Practic, în cazul lor se poate vorbi de o amputare a unui drept constituţional”.
15% mai puțini votanți decât la precedentele alegeri locale
„Din păcate, până în prezent aceste probleme nu s-au discutat. Sau, în cel mai bun caz, Guvernul a discutat despre aceste lucruri, dar procesul nu a fost transparent. Ceea ce e important este ca această procedură să fie gata din timp, ca alegătorii să înţeleagă ce înseamnă mersul într-o secţie de votare. Am vrea ca aceste măsuri să se facă şi prin discuţii cu cei care vor fi în secţiile de votare, cu experţi electorali şi să nu se publice, sperăm, pe 26 septembrie noaptea. Altfel, riscăm să avem haos în secţiile de votare într-un proces electoral atipic care, oricum, din cauza noului coronavirus, va aduce în faţa urnelor cu 10-15% mai puţini votanţi în comparaţie cu precedentele alegeri locale“, a mai precizat Septimius Pârvu.