Camera Deputaților și Senatul au plen reunit, joi, de la ora 16.00, în care va vota învestirea Guvernului Cîțu.
Costel Alexe, ministrul interimar al Mediului, a declarat, marți, că, în opinia sa, PNL va vota „la învestire” noul Executiv.
Totuși, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și vicepreședintele Senatului Titus Corlățean i-au trimis, luni, o scrisoare premierului desemnat Florin Cîțu o scrisoare în care îi cer să schimbe cei șapte propuși miniștri care au primit avize negative în comisiile parlamentare de specialitate.
Social-democrații i-au mai cerut lui Cîțu să desemneze un ministru al Sănătății care să lucreze 24 de ore din 24, în contextul infecției cu noul coronavirus.
În replică, Ludovic Orban a afirmat că sub nicio formă Florin Cîțu nu va propune alți miniștri, în locul celor avizați negativ.
PSD a reacționat prompt și a transmis liberalilor să nu chiulească din plenul reunit de joi și să voteze pentru învestirea Guvernului Cîțu. Ei au mai spus că, potrivit declarațiilor liberalilor, PNL are majoritatea pentru învestirea noului Executiv, prin urmare trebuie să lase deoparte „calculele politice meschine”.
În schimb, viceliderul deputaților PMP Petru Movilă a anunțat că aleșii partidului vor vota la învestirea Guvernului Cîțu, pentru că mai presus de lupta pentru putere trebuie să fie România, în contextul epidemiei de coronavirus.
Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, a spus că atât el, cât și formațiunea pe care o reprezintă vor vota pentru învestirea Guvernului Cîțu, joi, în Parlament.
Liderul UDMR Kelemen Hunor a spus că parlamentarii Uniunii vor fi prezenți la plenul de învestire, însă decizia legată de cum și dacă vor vota noul Executiv va fi luată, joi, înaintea ședinței.
Bilele de vot pentru ședința de învestitură a Guvernului Cîțu vor fi dezinfectate
Sala Biroului permanent, cea a plenului din incinta Camerei Deputaţilor, și chiar bilele de vot vor fi dezinfectate, joi, când va avea loc şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului pentru votul de învestitură a Guvernului Florin Cîțu. Măsurile sunt dispuse în contextul crizei coronavirusului.
„Ca urmare a recomandărilor autorităţilor competente şi a măsurilor adoptate intern în vederea limitării răspândirii Coronavirusului (COVID-19) în România, personalul administrativ va efectua atât curăţenia zilnică obişnuită, cât şi dezinfectarea Sălii de plen a Camerei Deputaţilor, a sălii Biroului permanent, unde se va realiza numărarea voturilor, precum şi a spaţiilor adiacente acestora. De asemenea, vor fi dezinfectate urnele şi bilele folosite la procedura de vot aferentă învestirii Guvernului”, potrivit unui comunicat al Camerei Deputaților, citat de Agerpres.