Vrance: Cinci drumuri naționale blocate, peste 60 de sate cu 47.000 de locuitori – izolate

Publicat: 30 01. 2014, 10:49
Actualizat: 15 02. 2019, 03:47
Peste 70 de sate din 16 comune unde trăiesc aproximativ 47.000 de persoane sunt blocate, joi dimineață, în județul Vrancea, unde cinci drumuri naționale și nouă județene sunt închise, în timp ce în județul Galați sunt izolate 33 de localități, iar 23 de drumuri județene sunt închise.

Peste 70 de sate din 16 comune unde trăiesc aproximativ 47.000 de persoane sunt blocate, joi dimineață, în județul Vrancea, unde cinci drumuri naționale și nouă județene sunt închise, în timp ce în județul Galați sunt izolate 33 de localități, iar 23 de drumuri județene sunt închise.

Purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Cristina Duță, a declarat că cele 16 comune cu peste 70 de sate izolate sunt: Bălești, Chiojdeni, Ciorăști, Cotești, Dumbrăveni, Dumitrești, Jitia, Măicănești, Nănești, Răstoaca, Sihlea, Slobozia Ciorăști, Tătăranu, Țifești, Vintileasca și Vulturu.

La ora transmiterii acestei știri sunt închise cinci drumuri naționale – DN 23 Focșani-limită județ Brăila, DN 2N Mărtinești – Dumbrăveni – Jitia, DN 23 B Măicănești – Ciorăști, DN 23 A Gologanu – Ciorăști, DN 2 R Jitia Vintileasca. De asemenea, sunt închise nouă tronsoane de drumuri județene.

Pe restul șoselelor din Vrancea se circulă extrem de greu din cauza cantității mari de zăpada, iar deplasarea ambulanțelor la cazurile medicale se desfășoară cu dificultate, în unele situații pentru facilitarea accesului către pacienți intervenindu-se cu utilaje de deszăpezire.

Un copil de un an din satul Slobozia Botești, comuna Măicănești, care avea febră, a ajuns la spital, în noaptea de miercuri spre joi, după șase ore de când fusese solicitată ambulanța. Totodată, joi, în jurul orei 04.40, o salvare a fost solicitată la un bebeluș de patru luni care avea febră și dureri abdominale. La acesta au plecat un echipaj SMURD și un vehicul pe șenile, intervenția fiind îngreunată deoarece zăpada viscolită formase troiene care, pe alocuri, ajungeau la circa doi metri, dar și din cauza vizibilității reduse. Bebelușul a fost dus la Spitalul Județean din Focșani în jurul orei 6.00.

În județul Galați, joi dimineață erau izolate 33 de localități, iar 23 de drumuri județene sunt închise. Intervenția utilajelor de deszăpezire este extrem de dificilă în condițiile în care pe marginea drumurilor există nămeți care depășesc doi metri.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Galați, sunt izolate localitățile Rădești, Cruceanu, Oanca, Vârlezi, Crăiești, Roșcani, Corni, Măcișeni, Urlești, Mândrești, Grivița, Călmățui, Cuca, Schela, Grozăvești, Sârbi, Braniște, Vizurești, Tecucelu Sec, Hânțești, Scânteiești, Bălășești, Ciurăștii Noi, Ciurăștii Vechi, Pupezeni, Jorăști, Zărnești, Lunca, Smulți, Urlești, Cerțești, Cârlomănești, Cotoroaia.

Purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Eugen Chiriță, a declarat că intervenția pentru deblocarea celor 23 de drumuri județene necesită utilaje de mare putere, care au capacitatea de a evacua zăpada la distanță, după ce, la primele intervenții, prin înlăturarea zăpezii de pe carosabil s-au format pereți care au în unele locuri peste doi metri înălțime.