Potrivit ANM, disconfortul termic se va accentua în sudul și estul țării, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar în Oltenia și Muntenia vor fi frecvent temperaturi maxime de 35…37 de grade.
Totodată, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, azi, după orele prânzului cu precădere în nord, în centru, la deal și la munte. Local vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și condiții de grindină.
Pe caniculă trebuie să consumăm cel puțin doi litri de lichide pe zi, să evităm băuturile alcoolice, cele foarte dulci și cele cu un conținut ridicat de cofeină, iar, dacă ieșim, să bem un pahar de apă la o oră, recomandă Alis Grasu, managerul general al Serviciului de Ambulanță București- Ilfov.
Medicii le recomandă românilor să țină cont de câteva sfaturi care vor face căldura mai suportabilă, având în vedere că locuitorii din sudul țării se vor confrunta cu temperaturi de 36 de grade Celsius.
„Haine simple, vaporoase, de culoare deschisă, fibre naturale de bumbac, mătase naturală. Trebuie avut grijă să acopere cât mai mult din suprafața corporală. Pentru persoanele care au tegumentul sensibil de la radiațiile solare, ar trebui să folosească creme cu factor de protecție împotriva radiațiilor solare, factor mai are de 30, în zonele rămase neacoperite. Capul să fie protejat cu pălărie de soare, cu șapcă sau umbrelă. Vor fi folosiți ochelari de soare care chiar să protejeze, nu doar din motive estetice”, a declarat, pentru Mediafax, Alis Grasu, managerul general al Serviciului de Ambulanță București- Ilfov (SABIF).