„De luni temperatura a scăzut semnificativ în estul, nordul și centrul țării. Frontul rece, răspunzător de răcirea acestor zile, avansează către partea de sud a țării. Marți vorbim despre o vreme rece pentru această perioadă în toate zonele țării. Vor fi temperaturi cuprinse între 10 grade în Maramureș și cel mult 21 de grade în partea de sud a Munteniei. (…) Diminețile următoare vor fi reci, temperaturile vor fi cuprinse între -2 grade și 8-9 grade Celsius. În estul Transilvaniei posibil să fie și -4 grade. În nord-vest, miercuri și joi dimineață se va observa bruma. În general vor fi temperaturi cu 6 grade mai mici față de ce ar fi normal în luna septembrie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Huștiu, meteorolog în cadrul Admnistrației Naționale de Meteorologie (ANM).
De joi, spune meteorologul, vremea se încălzește ușor, iar temperaturile se apropie de cele normale pentru această perioadă.
„De joi se prevede o încălzire ușoară, iar temperaturile se vor apropia de normalul perioadei și vor fi cuprinse, în general, între 16 și 24 de grade, iar noaptea între 2 și 10 grade”, a mai explicat meteorologul.
În următoarele zile, pe litoral vor fi temperaturi de 17-18 grade Celsius, iar la munte este așteptată lapovița sau chiar ninsoarea.
„La munte vom avea parte de lapoviță sau chiar ninsoare. (…) Vor mai fi și intensificări ale vântului în Moldova, posibil să fie rafale între 65 și 70 de km/h. (…) Și la mare vremea se răcește. (…) De marți vine toamna și pe litoral. Vor fi temperaturi care nu mai trec de 17-18 grade, iar pe timpul nopții va fi destul de rece, 8-9 grade”, a mai spus reprezentantul ANM.
Și în Capitală vremea se răcește, urmând ca joi și vineri temperaturile să crească până la 20 de grade Celsius.
„Dacă luni s-au înregistrat 30 de grade în București, marți se răcește, iar mai mult de 18-19 grade nu vor fi, la fel și miercuri. Pe timpul nopții temperaturile vor fi coborâte, între 4 și 6 grade, chiar spre 2 grade miercuri dimineața. Joi și vineri temperatura va mai crește până la 20 de grade”, a mai precizat Mihai Huștiu
Marți dimineața, termometrele arătau minus 6 grade Celsius pe Vârful Țarcu și minus 1 grad Celsius în Munții Semenic și Vârful Cunțu, din județul Caraș-Severin.
De altfel, potrivit meteorologului de serviciu din cadrul Stației Meteo Țarcu, de luni seara a început să ningă, iar stratul de zăpadă măsoară aproximativ un centimetru pe vârful Țarcu.
Potrivit Serviciului Regional de Prognoză a Vremii Sibiu, a Bâlea Lac sunt minus 5,3 grade, în timp ce la Păltiniș sunt minus 0,9 grade.
Temperaturi negative s-au înregistrat și în Ceahlău și în toată zona montană înaltă a județului Neamț.
Potrivit Salvamont Neamț, însă de luni seara stația meteo automată care funcționează în Baza Salvamont Dochia a înregistrat primele temperaturi negative ale sezonului de toamnă-iarnă. În jurul orei 23, temperatura a coborât în jurul valorii de minus 1 grad, iar marți dimineață a ajuns la minus 4.
Prima ninsoare a căzut, luni, la altitudini de peste 2.000 de metri, în Munții Făgăraș, la Bâlea Lac, în județul Sibiu, însă potrivit Serviciului Regional de Prognoză a Vremii Sibiu ninsoarea a încetat, iar acum este ceață.
Pe Vârful Omu din Munții Bucegi erau, marți dimineață, minus 8 grade Celsius.
Până miercuri la ora 8.00 este în vigoare o atenționare meteo de răcire accentuată a vremii.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunța că vor fi perioade de timp în care vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării, cu rafale în general de 50…60 km/h și temporar va ploua la început în vest, în centru și în nord, apoi local și în celelalte regiuni. În zona montană, la altitudini de peste 1800 m, trecător vor fi precipitații mixte.
Răcirea vremii va continua în jumătatea de nord-vest a teritoriului, iar începând de marți (25 septembrie) se va resimți în toată țara, astfel că valorile termice vor fi cu până la 8…10 grade mai coborâte decât cele normale în această perioada a anului, anunța ANM.