„Până marțea viitoare, 27 (mai – n.r.), cantitățile de precipitații în România pot fi punctual 15-20 milimetri, ceea ce înseamnă că nu pot să contribuie la creșterea suplimentară a nivelurilor râurilor din interiorul țării. A doua veste bună este că nici în bazinul Dunării – Croația, Serbia, Ungaria – nu sunt ploi până lunea viitoare. Pe 27, însă, în bazinul Dunării începe să plouă. Nu putem estima de acum cantitățile, dar vom ține la curent și autoritățile și populația, pentru că va ploua din 27 și în bazin, și în România. Partea bună este că nu se suprapune viitura de acum din Ungaria cu cantitățile de precipitații din 27-30”, a spus directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, la comandamentul pentru inundații de la Guvern.
Întrebat de premierul Victor Ponta dacă viitura de pe Dunăre va trece până la data precipitațiilor, Sandu a confirmat, precizând că, din datele hidrologilor, maximul viiturii va fi în jur de 25 mai, la intrarea în țară.
Duminică, vicepremierul Liviu Dragnea a anunțat că debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secundă până pe 22 mai, iar viitura va staționa 4-5 săptămâni în România, existând un risc nu de depășire a digurilor, ci de rezistență a acestora.