Prima pagină » Știri » VREMEA. Efectul furtunilor din București și din țară: circulație rutieră îngreunată, trenuri blocate și străzi inundate. UPDATE

VREMEA. Efectul furtunilor din București și din țară: circulație rutieră îngreunată, trenuri blocate și străzi inundate. UPDATE

VREMEA. Efectul furtunilor din București și din țară: circulație rutieră îngreunată, trenuri blocate și străzi inundate. UPDATE
VREMEA. Cum se întâmplă la fiecare furtună, pasajul Unirii și mai multe străzi și scări de bloc din București au fost inundate. În țară, traficul rutier era îngreunat la primele ore ale dimineții, în timp ce peste 300 de persoane au rămas blocate în două trenuri din cauza furtunii. Mai multe râuri din Prahova și Buzău sunt, până astăzi, la prânz, sub avertizare cod portocaliu de inundații.

Circulația se desfășura îngreunat pe mai multe drumuri naționale, duminică dimineață, din cauza ploii torențiale și a vântului puternic, vizibilitatea fiind redusă pe artere rutiere din Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Prahova, Teleorman, dar și în Capitală, informează Centrul Infotrafic.

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliției Române, pe autostrada A2 București – Constanța, între kilometrii 20 și 35 plouă torențial, iar pe restul autostrăzii carosabilul este ud.

Șoferii sunt sfătuiți ca atunci când traversează zone unde carosabilul este acoperit cu apă să circule cu viteză redusă, să mărească distanța de siguranță în mers, să utilizeze luminile de întâlnire și să evite efectuarea manevrelor în trafic, cum ar fi depășirile și trecerile de pe o bandă pe alta.

De asemenea, în mai muilte județe sunt rafale de vânt, care afectează buna desfășurare a traficului rutier.

„Pentru evitarea implicării în accidente, conducătorii auto trebuie să-și sporească prudența pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieșirile din tronsoanele împădurite și sate, la intrările și ieșirile de pe poduri sau la încrucișările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ținuta de drum a mașinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. Totodată, trebuie evitate oprirea sau staționarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe”, a precizat Centrul Infotrafic.

Bucureștiul și județele Buzău și Prahova au fost, duminică dimineață, timp de aproximativ o oră, sub avertizare cod portocaliu de ploi și vijelii. În aceste zone au fost averse și descărcări electrice, iar vântul a depășit la rafală 75-80 de kilometri pe oră, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

De asemenea, au fost avertizate cu cod galben de ploi și vijelii județele Călărași, Brașov, Giurgiu, Ilfov, Dâmbovița, Prahova, Ialomița, Brăila, Bacău, Vrancea, Vaslui și Galați.

Cod portocaliu de inundații pe râuri din județele Prahova și Buzău

Râurile mici din bazinele hidrografice Teleajen și Cricovul Sărat, din județul Prahova, precum și Nișcov, Slănic și Câlnău, din județul Buzău, sunt duminică, până la ora 12.00, sub avertizare cod portocaliu de inundații.

Potrivit avertizării emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, ca urmare a ploilor torențiale înregistrate, dar și a precipitațiilor prognozate pentru următoarele ore, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide cu efect de inundații locale și posibile depășiri ale cotelor de inundație pe râurile mici din bazinele hidrografice Teleajen, Cricovul Sărat (județul Prahova), Nișcov, Slănic și Câlnău (județul Buzău).

Aceste fenomene pot fi mai intense în bazinele hidrografice ale râurilor Teleajen și Nișcov, se mai arată în avertizarea cod portocaliu.

Peste 300 de persoane, blocate în două trenuri, în județul Caraș-Severin, din cauza unei furtuni

Peste 300 de persoane au rămas blocate, duminică dimineață, peste patru ore, în două trenuri, în județul Caraș-Severin, după ce mai mulți copaci au căzut peste linia ferată și peste cablurile de înaltă tensiune, în urma unei furtuni, printre pasageri aflându-se și un copil dependent de insulină.

Potrivit reprezentanților CFR, peste 300 de persoane au rămas blocate în două trenuri de călători în județul Caraș-Severin, într-o zonă de defileu cu vegetație abundentă, după ce mai mulți copaci au căzut peste linia ferată și peste cablurile de înaltă tensiune, în urma unei furtuni.

Conform sursei citate, printre pasageri s-a aflat și un copil dependent de insulină, pentru care însă nu au fost solicitate intervenții speciale.

„Tensiunea a fost întreruptă în linia de contact dintre Crusovat și Domașnea Cornea. Trenurile IR 1696 Timișoara – București Nord și IR 1695 București Nord – Timișoara au staționat până la intervenția cu locomotiva Diesel”, se arată într-un comunicat al CFR Călători.

Mai mulți angajați de la Infrastructură au intervenit în zonă pentru eliberarea liniei ferate.

Circulația a fost reluată către destinațiile finale cu întârzieri de aproximativ de 280 minute pentru trenul IR 1696 și 120 de minute pentru garnitura IR 1695, mai precizează CFR.

De asenemea, 30 de localități din județul Caraș-Severin au rămas fără energie electrică, iar acoperișurile a două case au fost afectate, în urma furtunii.

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru râuri din 23 de județe, între care și Caraș-Severin, unde începând de sâmbătă seară și până luni dimineață se pot produce inundații, din cauza scurgerilor pe versanți și a viiturilor rapide.

Trenurile spre București care circulă între Periș și Buftea au întârzieri de peste 60 de minute

 Șaispezece trenuri spre și dinspre București au avut întârzieri în medie de 66 de minute, din cauza lisei de tensiune la centrul de dirijare a traficului din stația Periș, cauzată de furtuna de duminică dimineață, mai multe ore traficul între Buftea și Periș fiind dirijat de personalul feroviar.

Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei CFR, Oana Brânzan, furtuna a cauzat o lipsă de tensiune la centrul de centralizare și dirijare a traficului din zona Periș, toate trenurile spre și dinspre București Nord fiind oprite temporar, până la comanda de intrare în circulație a personalului feroviar pe segmentul Buftea-Periș.

Circulația trenurilor pe segmentul Periș-Buftea a fost reluată în condiții normale în jurul orei 9.30, după remedierea deranjamentului tehnic înregistrat.

Oana Brânzan a precizat că 16 trenuri de călători cu sosire sau plecare din București Nord au înregistrat o întârziere medie de 66 de minute, în perioada în care au circulat la cale liberă, doar cu comanda personalului feroviar, între Buftea și Periș.

De asemenea, pe raza Regionalei CF Timișoara, tot din cauza furtunii, tensiunea a fost întreruptă în linia de contact între stațiile Crușovăț și Domașnea Cornea. Trenurile IR 1696 Timișoara Nord – București Nord și IR 1695 București Nord – Timișoara Nord, în care erau aproximativ 300 de pasageri, au staționat până la intervenția cu locomotiva Diesel. Ulterior circulația a fost reluată normal, cele două trenuri având întârzieri de aproximativ 280 minute (IR 1696) și, respectiv, 120 de minute (IR 1695), a spus Oana Brânzan.

Întrucât există în continuare posibilitatea apariției de modificări sau perturbări în circulația trenurilor, din cauza vremii nefavorabile, pasagerii sunt sfătuiți ca, înainte de călătorie, să se informeze despre eventualele întârzieri care se pot înregistra în graficul de circulație.

„Companiile feroviare țin legătura operativ și centralizat astfel încât personalul de serviciu din trenurile aflate în parcurs și cel din gări să colaboreze în luarea celor mai potrivite măsuri pentru prevenirea situațiilor neplăcute pentru călători”, a mai spus Oana Brânzan.

Pasajul Unirii din Capitală, inundat în urma furtunii

Pasajul Unirii din Capitală a fost inundat în urma furtunii care s-a produs duminică dimineață, fiind închis circulației rutiere până când reprezentanții Apa Nova vor scoate apa cu motopompe, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții Brigăzii Rutiere.

Ambele sensuri de mers sunt blocate în Pasajul Unirii, după ce sistemul de canalizare nu a mai făcut față și apa s-a acumulat în pasaj.

Până la deschiderea circulației în Pasajul Unirii, șoferii pot circula pe deasupra pasajului sau pot folosi rute alternative. În zona Pasajului Unirii sunt polițiști rutieri care deviază traficul, a precizat sursa citată.

Reprezentanții Apa Nova intervin pentru scoaterea apei acumulate în Pasajul Unirii, iar circulația, oprită de aproximativ o oră, va fi reluată în 10-15 minute, au mai arătat sursele citate.

Subsolul Spitalului Județean Buzău și mai multe gospodării au fost inundate în urma ploilor

Subsolul Spitalului Județean Buzău și mai multe gospodării au fost inundate, iar un drum județean este blocat din cauza aluviunilor, duminică dimineață, în urma precipitațiilor abundente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Buzău, Vasile Prahoveanu, în urma ploilor abundente de duminică dimineață, s-au înregistrat pagube în municipiile Buzău și Râmnicu Sărat, dar și în Vernești, Săpoca, Tisău și Poșta Câlnău.

În municipiul Buzău au fost inundate subsolurile Spitalului Județean și al unui bloc, precum și mai multe curți, pentru evacuarea apei acționând mai multe echipe ale Companiei de Apă, dar și echipaje ale ISU cu motopompe.

La Râmnicu Sărat, apa a intrat într-o casă și două curți, iar la Vernești, Săpoca și Tisău au fost inundate mai multe gospodării, în aceste cazuri intervenind angajați ai ISU Buzău și pompieri voluntari.

În comuna Berca, satul Valea Nucului, drumul județean 203 L este blocat din cauza aluviunilor, la fața locului aflându-se muncitori din cadrul primăriei care încearcă să curețe șoseaua pentru ca traficul să poată fi reluat.

De asemenea, în comuna Tisău podul care trece peste drumul județean 100 H a fost avariat, după ce pârâul Tisău a ieșit din matcă.

Citește și