VREMEA în următoarele două săptămâni. Ne așteaptă ninsori, ploi și temperaturi negative
VREMEA. Meteorologii avertizează că, în următoarea perioadă, VREMEA se va răci tot mai mult, vor începe ploile, iar la munte se vor semnala lapoviță și ninsoare și temperaturi foarte scăzute.
VREMEA se va strica îndeosebi în Moldova, unde județele Suceava, Botoșani, Iași și Neamț au fost deja puse sub cod galben de ninsori.
De altfel, în județul Botoșani, după ce a plouat toată noaptea de duminică spre luni, temperaturile au scăzut sub zero grade și s-a format polei. Curând, a început să ningă și, în numai două ore, stratul de zăpadă a ajuns la 5 cm.
Din acest motiv, polițiștii îi îndeamnă pe șoferi să fie bine pregătiți pentru drum și, chiar dacă pornesc la drum din județe unde este soare sau senin, să ia în calcul că se pot trezi în plin viscol.
„Iarna nu e ca vara”
”Nu a trecut nimeni pe aici să dea la o parte zăpada”, s-a plâns un șofer de TIR care trecea prin Botoșani. Angajații de la Drumuri Naționale se apără, spunând că au trecut prin zonă atunci când ploua, dar că ninsoarea i-a luat prin surprindere. ”Dimineață, au trecut mașinile pe aici, când ploua. Dar, între timp, s-a răcit și a înghețat. Iarna nu e ca vara”, a declarat un muncitor, conform stirileprotv.ro.
Și la Suceava, ninsoarea căzută luni dimineață a îngreunat traficul, un TIR blocând drumul pe care se afla și pe care a rămas blocat, la urcarea unei pante alunecoase.
VREMEA. Temperaturile vor scădea la valori negative și se vor înregistra precipitații slabe cantitativ în aproape toată țara, în următoarele două săptămâni, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Prognoza meteo pe regiuni
Cea mai recentă prognoză dată publicității de ANM este valabilă pentru perioada 20 ianuarie – 2 februarie.
În Muntenia până pe 26, 27 ianuarie vremea se va răci de la o zi la alta, astfel încât maximele termice vor scădea de la o medie de 8, 9 grade în primele zile spre minus 1- 0 grade la sfârșitul primei săptămâni de prognoză. În același interval minimele nocturne vor scădea de la 4 la minus 6 grade, în medie. În a doua săptămână vremea se va încălzi, maximele diurne atingând în medie, după 29 ianuarie, 3- 4 grade Celsius, iar minimele nocturne aproximativ minus 3 grade Celsius.
Va ploua slab pe 22, 23 ianuarie, iar între 24 și 27 ianuarie, temporar, vor fi precipitații mixte, în general slabe cantitativ.
În Oltenia, în primele trei zile ale primei săptămâni de prognoză vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod normal la această dată, apoi temperaturile vor scădea cu aproximativ 8 grade până în jurul datei de 27 ianuarie, când se vor atinge valori medii de aproximativ 1 grad Celsius la valorile maxime diurne și minus 6 grade la cele minime nocturne.
În următoarele zile, vremea se va încălzi ușor, astfel încât ultimele zile ale perioadei de prognoză vor fi caracterizate de temperaturi normale în această perioadă a anului, cu medii ale temperaturilor maxime de 2 și 3 grade și ale celor minime de minus 4, minus 3 grade.
Va ploua temporar în primele zile ale prognozei, iar în jurul datei de 26 – 27 ianuarie crește probabilitatea pentru lapovițe sau ninsori, slabe cantitativ.
La munte, până la sfârșitul primei săptămâni temperaturile maxime vor scădea treptat, de la medii de 4 și 5 grade la început, spre minus 5 grade în jurul datei de 26, 27 ianuarie, când minimele nocturne vor coborî spre valori medii de minus 11 grade, față de 0 – 1 grad la începutul intervalului.
În a doua săptămână va avea loc o creștere a regimului termic, astfel încât, în ultimele zile, se vor atinge maxime diurne de minus 2 grade și minime nocturne de minus 8 grade Celsius, în medie, vremea devenind normală termic pentru început de februarie.
Trecător vor fi precipitații, mixte la început, apoi predominant sub formă de ninsoare, cu o probabilitate mai mare pe 21 – 22 ianuarie, dar și în intervalul 24 – 27 ianuarie.
În Moldova, în prima săptămână media valorilor maxime va scădea de la 2 la minus 8 grade Celsius, iar în a doua săptămână va crește spre aproximativ 1 grad în ultimele zile ale intervalului.
Evoluția temperaturilor nocturne va fi asemănătoare, în scădere de la 1 la minus 11 grade Celsius în prima săptămână, apoi în creștere spre minus 4 grade la sfârșitul perioadei de prognoză.
Probabilitatea de precipitații, mai ales lapovițe și ninsori, în general slabe cantitativ, va fi mai mare în primele zile ale prognozei, precum și în intervalul 24 – 27 ianuarie.
În Transilvania, până duminică 26 ianuarie, temperaturile maxime vor scădea cu aproximativ 10 grade Celsius, ajungând la valori medii de minus 2, minus 1 grad. Apoi, va avea loc o ușoară încălzire, astfel încât, între 29 ianuarie și 2 februarie, media maximelor diurne va atinge 1 grad Celsius și va fi apropiată de norma climatologică a perioadei.
Media temperaturilor minime va deveni negativă după primele trei zile, iar cel mai frig va fi în intervalul 26 – 28 ianuarie, când se vor înregistra medii termice nocturne de minus 9, respectiv minus 8 grade Celsius.
Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată între 20 și 23 ianuarie, când va ploua slab cantitativ și, ulterior, după data de 25 ianuarie, când vor fi precipitații slabe mixte.
În Banat, până în 27 ianuarie, temperaturile vor scădea treptat, mai accentuat în primele trei zile ale intervalului de prognoză, astfel încât maximele diurne ajung, în medie, de la o valori de 14 grade Celsius în prima zi, până la 2 grade pe 26-27 ianuarie. Și temperaturile minimelor nocturne vor scădea de la 6 – 7 grade la începutul intervalului, până la valori medii de minus 4 grade la sfârșitul primei săptămâni de prognoză.
În a doua săptămână, temperaturile vor crește treptat, spre medii de 3-4 grade maximele diurne și minus 3, minus 2 grade minimelor nocturne, în perioada 29 ianuarie – 2 februarie. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în primele zile ale intervalului, când va ploua temporar și, din nou, după data de 24 ianuarie, când vor fi mai ales ploi, dar trecător și lapovițe sau ninsori slabe cantitativ.
În Crișana, în prima săptămână, temperaturile maxime vor fi în scădere, de la medii de 13 grade, până la aproximativ 1 grad la sfârșitul acestei săptămâni de prognoză, când regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru ultima decadă a lunii ianuarie.
În a doua săptămână, la început, temperaturile vor crește ușor, spre medii de 2, respectiv 4 grade. Minimele nocturne se vor menține pozitive la începutul intervalului, dar începând din 23 ianuarie vor deveni negative, cu valori medii de minus 5 grade în jurul datei de 27 ianuarie și de minus 3 grade la începutul lunii februarie.
Va ploua, în general slab cantitativ, în primele zile ale perioadei de prognoză, dar și în jurul datei de 25 ianuarie, când precipitațiile vor fi mixte.
În Maramureș, la începutul intervalului vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă a anului, cu medii ale maximelor diurne de 9 și 10 grade și ale minimelor nocturne de 3 – 4 grade. Pe 22 – 23 ianuarie va avea loc o răcire accentuată, astfel încât între 24 și 27 ianuarie se vor consemna medii ale temperaturilor maxime de minus 1 și 0 grade, în timp ce minimele termice vor coborî, în medie, spre minus 7 grade Celsius.
Ușoară încălzire la finalul lunii
După 28 ianuarie tendința va fi de ușoară încălzire, care va determina în ultimele zile ale perioadei de prognoză, valori medii de 1 – 2 grade ale temperaturilor maxime și de aproximativ minus 4 grade ale celor minime.
Probabilitatea pentru precipitații slabe cantitativ și predominant sub formă de ploaie, va fi mai mare în primele zile ale intervalului și, trecător, în jurul datei de 25 ianuarie.
În Dobrogea, vremea se va răci în prima săptămână a intervalului de prognoză, respectiv între 25 și 27 ianuarie, media temperaturilor maxime va scădea treptat de la 10, respectiv 11 grade până la minus 2, minus 1 grad. În același interval minimele temperaturilor nocturne vor coborî, în medie, de la 5 la minus 6 grade Celsius.
În a doua săptămână, după data de 28 ianuarie, un proces de încălzire va determina, în ultimele zile ale prognozei, medii ale maximelor diurne de 4 și 5 grade și ale minimelor nocturne de aproximativ minus 1 grad, vremea devenind normală din punct de vedere termic pentru începutul lunii februarie.
Vor fi precipitații, slabe cantitativ, sub formă de ploaie în primele zile, dar și lapovițe sau ninsori, temporar, după 25 ianuarie.