Prima pagină » Știri » VREMEA. „Pregătiți-vă de EVACUARE!” Măsurile anunțate de Guvern după ce meteorologii au anunțat 35 de ore de ploi și ninsori abundente

VREMEA. „Pregătiți-vă de EVACUARE!” Măsurile anunțate de Guvern după ce meteorologii au anunțat 35 de ore de ploi și ninsori abundente

VREMEA. PROGNOZA METEO. Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut prefecților din județele din sudul României, unde există riscul producerii de inundații în următoarele ore, să pregătească spații de cazare pentru eventualitatea în care vor exista persoane ce vor fi evacuate din gospodării, din calea apelor.

VREMEA. Bucureștiul și 30 de județe – respectiv Ilfov, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Brăila, Argeș, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinți, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui, Galați și Vrancea – sunt sub cod galben de ploi și ninsori abundente pentru 35 de ore, începând de luni seară, de la ora 23:00, până miercuri dimineață la ora 10:00. În acest interval, precipitațiile se vor extinde dinspre sud, cuprinzând treptat majoritatea regiunilor. În Oltenia și în Muntenia va ploua continuu și se vor cumula cantități de apă cuprinse în general între 25 și 50 l/mp.

 

 
 

Mai mult, în 10 județe – Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov, codul portocaliu de inundații emis de hidrologi a fost extins până joi la ora 14:00.

Guvernul cere prefecților să găsească spații de cazare pentru eventualii sinistrați

VREMEA. În aceste condiții, la comandamentul de iarnă, vicepremierul Gabriel Oprea a cerut luni prefecților din județele din sudul României, unde există riscul producerii de inundații în următoarele ore, să pregătească spații de cazare pentru eventualitatea în care vor exista persoane ce vor fi evacuate din gospodării, din calea apelor.

„Există posibilitatea ca în localitățile din sudul țării să luăm măsura de evacuare preventivă a populației. Cer prefecților să aibă pregătite locații pentru cazarea celor evacuați”, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea.

La ședința de la Guvern, prezidată de șeful Guvernului, Oprea a făcut și un scurt bilanț. Efectele inundațiilor din ultimele zile au fost resimțite în 26 de localități din 9 județe, „dar nu au fost afectate obiective social-economice”. Aproximativ 300 de curți și grădini au fost inundate în ultimele zile, apele au „spălat” 1.493 de hectare de teren, 435 de hectare de pădure, precum și cinci drumuri județene și patru drumuri comunale. 

 

 

„În zona Moldovei (unde sunt așteptate ninsori în următoarele zile n.n.) poliția rutieră va informa care este situația stării drumurilor naționale astfel încât  șoferii să evite drumurile cu zăpadă și polei. Vă asigur că nu vom ezita să-i sancționăm pe cei ce nu acționează pentru deszăpezire”, a tunat Oprea.

„Avem pregătite de intervenție 26.000 de forțe de poliție, pompieri, polițiști de frontieră. Vă raportez că este activat comitetul de la MAI, am discutat și cu domnul Dușa, armata ne sprijină”, a arătat vicepremierul. 

În utimele zile au fost inundate, însă, 4 locuințe în județele Argeș, Călărași și Dâmbovița, iar 15 fântâni au fost afectate în Tătărești de Jos, Teleorman. Oprea a mai arătat că, din cauza inundațiilor, eforturile pentru găsirea copilului căzut vineri în râul Dâmbovnic sunt îngreunate.

Potrivit ministrului, pentru îndepărtarea apei din gospodării au intervenit în ultimele trei zile peste 46.800 de pompieri și polițiști, care au acționat cu peste 6.000 mijloace de intervenție.

Hârțile de inundații ne-au costat 47 de milioane de euro. Tot atât ne-ar putea costa și deszăpezirea în acest an

Recent, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, recunoștea, franc că, dacă va ninge în toată țara, s-a putea „avem o problemă”. Și asta pentru că nu toate drumurile erau „acoperite”, la acea dată, de contracte de deszăpezire.

„Dacă mâine este zăpadă în toată țara și nu putem muta (utilajele de deszăpezire n.n.) de la Iași la Vaslui sau de la Vaslui la Botoșani avem o problemă”, a declarat recent ministrul Transporturilor Ioan Rus.

Reprezentanții Companiei de autostrăzi au dat asigurări că, pe sectoarele de drumuri pentru care nu au fost semnate contracte, deocamdată, deszăpezirea se va face cu utilajele proprii ale companiei de drumuri, care vor fi mutate de la o regională de drumuri la alta.
 
Amintim că deszăpezirea ne va costa, conform unor calcule estimative făcute de gândul, aproximativ 49 de milioane de euro în acest an. Pe de altă parte, hărțile de risc și de hazard la inundații, realizate de Apele Române, cu circa 47 de milioane de euro – cea mai mare parte din bani fiind din fonduri europene – nu le-au fost de prea mare ajutor autorităților până acum.