Compania a anunțat decizia pe pagina sa oficială. Whatsapp afirmă că pe dispozitivele amintite „nu mai este posibil să creezi conturi noi și nici să verfici conturi deja existente”. Totuși, dacă folosești Whatsapp vei putea continua să o faci până la data amintită, anume 1 februarie, deși, așa cum anunță compania, din cauza faptului că „aceasta nu mai primește update-uri pentru acele sisteme operative, unele dintre funcțiile Whatsapp pot înceta să funcționeze în orice moment”.
Asta înseamnă că aplicația de mesagerie cea mai populară de pe glob va înceta să funcționeze pe un număr mare de terminale: iPhone 3, iPhone 3GS și iPhone 4, adică toate modelele mai vechi decât iPhone 5.
În cazul Android, dat fiind numărul mare de branduri care folosesc acest sistem de operare, lista este enormă, deși, dacă este să găsim un punct comun al acestora, putem spune că toate telefoanele lansate în 2010 sau mai devreme vor înceta să mai fie compatibile cu Whatsapp. Asta dacă a ținut bateria la vreun telefon cu Android din acea perioadă, încât să mai funcționeze și astăzi, un deceniu mai târziu.
Unele dintre telefoanele cu Android care nu vor mai funcționa cu Whatsapp sunt Google Nexus One, Samsung Galaxy S2, Sony Xperia S, LG Optimus 3D, Huawei Activa 4G sau Motorola MotoLuxe.
În plus, în același anunț al companiei, se mai amintește că începând cu 31 decembrie 2019 „nu se va mai putea utiliza Whatsapp pe niciun dispozitiv cu sistem de operare Windows Phone anterior versiunii 8.1″. Adică, ultima versiune înainte de trecerea la Windows 10 Mobile.
Astfel, după toate aceste restricții, Whatsapp va fi compatibil, începând cu februarie, doar cu următoarele sisteme de operare: Android cu sistem de operare 4.0.3 sau mai nou, iPhone cu iOS 9 sau mai nou, unele modele de telefoane cu sistemul de operare KaiOS 2.5.1 sau mai nou, inclusiv telefoanele JioPhone și JioPhone 2.
De ce nu va mai funcționa Whatsapp pe terminalele vechi? Facebook, proprietara Whatsapp, vrea să updateze aplicația, pentru versiuni tot mai puternice și cu funcții îmbunătățite, iar multe din sistemele de operare vechi nu suportă sau nu oferă stabilitatea necesară pentru ca aplicația să funcționeze cu fluiditate și rapiditate, două din caracteristicile la care Facebook ține foarte mult.
Așadar, dacă te afli în situația de a deține unul dintre telefoanele amintite, care nu vor mai suporta Whatsapp din 2020, poate că este timpul să-ți schimbi smartphone-ul pentru unul mai bun și mai nou. Unul din seria iPhone XI poate fi o idee de luat în seamă. Dincolo de faptul că nu vei avea probleme un deceniu de acum încolo cu aplicațiile de orice fel, vei primi un smartphone care „îmbătrânește” mai lent decât orice telefon cu Android.
Un iPhone XI are, în mod normal, o durată de viață medie de 4-5 ani, timp în care actualizările sunt făcute continuu, după care actualizările vor fi tot mai rare. Ca o comparație, un Google Pixel, unul dintre cele mai bune telefoane cu Android, are o durată de viață a actualizărilor de doar 3 ani.