Zaher Iskandarani, ACHITAT de Tribunalul București în dosarul de contrabandă cu țigări
Tribunalul București a dispus, miercuri, achitarea lui Zaher Iskandarani în dosarul în care a fost trimis în judecată în urmă cu mai bine de șase ani, pentru contrabandă cu țigări, prin care ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de aproape două milioane de lei.
Decizia instanței nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel București.
Zaher Iskandarani a fost trimis în judecată, în 15 iunie 2006, fiind acuzat de infracțiuni privind operațiunile vamale ilicite cu utilaje de producție a țigărilor și alcoolului, în afara antrepozitului fiscal, precum și ascunderea sursei impozabile, prejudiciul adus statului fiind de aproape două milioane de lei noi (aproape 580.000 de euro).
Anchetatorii au stabilit că, începând din 1990, Iskandarani a avut un rol important în contrafacerea și contrabanda cu țigări, fiind proprietarul unei fabrici din localitatea Jimbolia, județul Timiș. Potrivit acestora, țigările erau destinate atât pieței din Europa de Vest, cât și Orientului Mijlociu. Tutunul era livrat de la o firmă din Liban, care ar fi controlată de familia lui Iskandarani.
Probele administrate au arătat implicarea lui Zaher Iskandarani, Iovescu Eugen și Ghannoum Obayda în contrabanda cu utilaje de producție de țigarete importate din Italia.
Totodată, Zaher Iskandarani și-ar fi creat o rețea de distribuție a țigaretelor contrafăcute, produse în fabrica de la Săcălaz. În perioada 2004-2005, Zaher Iskandarani ar fi coordonat și controlat întreaga activitate a firmelor și fabricilor de țigarete, dar și de producția de alcool în fabrica de la Lenanheim, județul Timiș.
La sfârșitul anului 2005, în urma unor percheziții la fabricile și domiciliile lui Zaher și a celor trei complici, anchetatorii au descoperit matrițe, trimbre fiscale românești falsificate, cantități mari de țigări și cartoane pentru pachete.
Zaher Iskandarani a fost arestat preventiv în 2005, tot pentru acuzații legate de contrabanda cu țigări și alcool, ulterior fiind eliberat.
Totodată, Iskandarani este cercetat de către procurorii DIICOT Timișoara într-un dosar privind furtul de energie electrică. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul cauzat de Iskandarani în dosarul furtului de curent electric este de 25.000 de lei.