Zaher Iskandarani, trimis în judecată într-un nou dosar cu un prejudiciu de peste 40 de milioane de lei

Zaher Iskandarani, trimis în judecată într-un nou dosar cu un prejudiciu de peste 40 de milioane de lei
Publicat: 29/05/2014, 12:17
Actualizat: 03/02/2019, 11:29

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Zaher Iskandarani, Sarah Riyad și Jamil Fadi, pentru tentativă de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Alături de aceștia vor fi judecați Radu Bogdan Nărămzoiu, pentru două infracțiuni de înșelăciune în forma tentativei și două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, Stoiana Găman și Dana Claudia Gheorghian, pentru două infracțiuni de complicitate la tentativă de înșelăciune și două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În același dosar a fost trimis în judecată și lichidatorul judiciar Liviu Ionel Trifa, acesta fiind acuzat de două infracțiuni de complicitate la tentativă de înșelăciune.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanței, că în anul 2007, Direcția Generală a Finanțelor Publice Timiș a obligat două societăți comerciale controlate de Zaher Iskandarani, prin persoane interpuse, să plătească impozite și taxe datorate bugetului de stat în valoare de 21.194.909 de lei și respectiv 21.457.950 de lei.

Procurorii au menționat că Zaher Iskandarani a fost condamnat definitiv, în aprilie 2014, la cinci ani de închisoare pentru infracțiuni comise în cadrul celor două firme pe care le controla indirect. Iskandarani a primit pedeapsa în dosarul de contrabandă cu țigări în care a fost judecat pentru că a prejudiciat statul cu aproximativ două milioane de lei. În același dosar au fost condamnate, la câte trei ani de închisoare cu executare, alte două persoane de origine arabă.

Procurorii susțin că, pentru a încerca eludarea plății celor peste 42 de milioane de lei datorate statului, inculpații au încercat, la început prin acțiuni în justiție, anularea celor două decizii de impunere.

După ce solicitările au fost respinse, inculpații au cerut intrarea în insolvență a celor două firme, Liviu Ionel Trifa fiind desemnat de către instanța de judecată în calitate de lichidator judiciar.

Procurorii susțin că Trifa a fost cooptat și propus de către administratorul celor două societăți, în virtutea relațiilor pe care le avea cu Zaher Iskandarani. Trifa s-ar fi ocupat anterior de evidența contabilă a celor două societăți comerciale.

După desemnarea lui Trifa ca lichidator judiciar, inculpații au întocmit în fals 13 contracte de creditare, prin șapte dintre acestea susținându-se în mod nereal că una dintre firme datora lui Radu Bogdan Nărămzoiu suma de 2,4 milioane de lei, lui Zaher Iskandarani – 2,15 milioane de lei și lui Fadi Jamil 28 de milioane de lei, sumă defalcată în trei contracte în valoare de 20 de milioane, 1,4 milioane, patru milioane și 2,6 milioane de lei.

„Celelalte șase contracte întocmite în fals atestau în mod nereal că cealaltă societate comercială datora inculpatului Nărămzoiu Radu Bogdan suma de 2.375.000 lei, inculpatului Sarah Riyad suma de 15.145.000 lei (defalcată în trei contracte în sumă de 12.545.000 lei, 200.000 și 2.400.000 lei) și mamei naturale a inculpatului Iskandarani Zaher, care nu fusese niciodată în România, suma totală de 15.682.500 lei (defalcată în trei contracte de 11.222.500 lei, 960.000 lei și 3.500.000 lei)”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Toate aceste contracte ar fi fost introduse artificial în contabilitatea celor două firme, de către Stoiana Găman, la solicitarea lui Iskandarani.

Ulterior, membrii grupării infracționale s-au folosit de lichidatorul judiciar Liviu Ionel Trifu pentru a inversat ordinea de creanță în tabelele de creanță întocmite și depuse în procedurile de insolvență a celor două firme, susțin procurorii.

„Această modalitate a prezentat instanței de judecată, investită cu supravegherea operațiunilor de lichidare a patrimoniului celor două societăți comerciale, falsa aparență (contrară realității) a unor drepturi preferențiale și privilegiate ale inculpaților Iskandarani Zaher, Fadi Jamil, Sarah Riyad și Nărămzoiu Radu Bogdan, care deveneau beneficiarii sumelor rezultate din vânzarea activelor înaintea instituțiilor statului. Această împrejurare era posibilă datorită sumei ce trebuia plătită lor, net superioară valorii activelor, organele fiscale fiind practic înlăturate de la posibilitatea de a-și recupera sumele datorate de cele două firme”, se mai arată în rechizitoriu.

Astfel, cu aprobarea instanței de judecată, în cadrul procedurii insolvenței uneia dintre firme, s-a procedat la vânzarea la licitație a tuturor activelor la un preț net inferior valorii reale. Licitația a fost însă fictivă și la aceasta au participat apropiați ai lui Iskandarani și fiul acestuia, care a și fost desemnat câștigător.

Dosarul va fi judecat de magistrații Tribunalului Timiș.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe un cont bancar deschis pe numele uneia dintre firme, pentru a putea fi recuperat prejudiciul de 42.652.859 de lei, reprezentând impozite și taxe datorate bugetului statului de cele două societăți comerciale.

În această cauză, procurorii au fost sprijiniți de Serviciul Român de Informații.

Sirianul Zaher Iskandarani a fost dat în urmărire națională în 6 aprilie, după ce nu a fost găsit pentru a fi încarcerat ca urmare a condamnării lui definitive la cinci ani de închisoare pentru contrabandă cu țigări.

Prin decizia din 4 aprilie a Curții de Apel București, Zaher Iskandarani și ceilalți doi condamnați, precum și SC Alchool Banat Industry SRL Timișoara, prin lichidatorul judiciar, au fost obligați să plătească ANAF aproape 1,9 milioane de lei, plus dobânzile aferente acestei sume.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO...
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
A dat Bacalaureatul, însă moartea l-a luat la scurt timp după. Un tânăr de 18...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Nu îi lasă să devină proprietari pe teren. Iohannis refuză legea. A decis luni, 8...
Codul Rutier. Greșeala care îi costă scump pe șoferi. Se întâmplă la parcare
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Câți elevi au avut media 10 la examenul de Bacalaureat 2024?
×