ZECE cutremure au avut loc în Marea Neagră, la adâncimea de 5 kilometri. SEISMOLOG: Se pot înregistra și 50 în unele zone
This browser does not support the video element.
Zece cutremure au fost înregistrate miercuri dimineață în Marea Neagră, între orele 5.42 și 10.29, toate la adâncimea de cinci kilometri, anunță Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Cel de-al zecelea cutremur a avut loc la ora 10.29, cu o magnitudine de 3 pe scara Richter, producându-se tot la adâncimea de cinci kilometri.
Potrivit INFP, primul cutremur de miercuri dimineață, din Marea Neagră, a avut loc la ora 5.42, acesta având magnitudinea de 3,1 pe scara Richter. Altul a avut loc la ora 5.51, cu magnitudinea 3,7 grade.
După cutremurul de 3,7 grade au mai avut loc alte șapte seisme, la 5.57, la 5.59, la 6.17, 6.41, 7.46, 9.59 și 10.12, 10.29 acestea având magnitudini cuprinse între 2,9 și 3,5 grade.
Toate cele nouă cutremure s-au produs la adâncimea de 5 kilometri.
Mihai Diaconescu, fizician al Institutului pentru Fizica Pământului (INCDFP), a explicat, pentru MEDIAFAX, că seismele de miercuri dimineață din Marea Neagră sunt analizate de specialiști, pentru a vedea exact ce se întâmplă în zonă, menționând că adâncimea este impusă, nefiind determinată exact.
„Au fost înregistrate cutremure în Marea Neagră, în zona orașului Burgas, la ieșirea din golf, la intersecția unui sistem de falii cu orientare est-vest, falii de șariaj cu falia Caliacra. Este o secvență seismică ce se dezvoltă în zonă, vedem cât va dura și câte cutremure vor mai fi. Au avut magnitudine între 2,9 și 3,7 pe scara Richter, nu sunt mari, nu au fost resimțite”, a declarat, pentru MEDIAFAX, MIhai Diaconescu, seismolog în cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Specialiștii atrag atenția că în următoarea perioadă se vor mai putea dezvolta cutremure în zona analizată.
„Adâncimea a fost de 5 km, este o adâncime impusă, în momentul în care nu se poate determina o adâncime pentru cutremur există pentru fiecare zonă seismogenă o statistică în care se arată unde se produc cele mai multe cutremure, 5-7-10 km în funcție de zonă. Când nu se poate determina zona, se alege adâncimea impusă. Calculele se vor mai rafina și se va da o adâncime corectă, ulterioară. Toate au avut loc într-un interval de două ore. Este o stare tipică pentru unele zone, dezvoltarea de cutremure sub formă de secvențe seismice. Pot avea loc și 50 de cutremure, sunt zone pe glob unde sunt secvențe seismice de ordinul a sute de cutremure, dar de magnitudini mici poate mai mici decât cele de la ora actuală. Trebuie luate în calcul din punct de vedere științific, se analizează pentru a se determina ce se întâmplă acolo, sunt importante științific”, a precizat seismologul Mihai Diaconescu.