Procurorii i-au trimis în judecată pe Mădălin Matei și Virgil Florescu, arestați preventiv, Marius Petrescu și Costin Nițu, arestați la domiciliu, și pe Valentin Ionescu, Marius Rada, Ion Gigel Popescu, Cătălin Mocanu, Dan Soare Gerard și Dorel Ciobanu, cercetați sub control judiciar.
Potrivit anchetatorilor, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, în perioada 2011 – 2014, a fost instituită o practică infracțională de a se pretinde și primi sume de bani de către polițiștii de frontieră români, dar și bulgari pentru a permite tranzitarea frontierei către Bulgaria cu autoturisme înmatriculate provizoriu.
Autoturismele ce urmau să fie înmatriculate în Bulgaria aveau fie numere de înmatriculare străine, fie numere provizorii românești care dau drept de circulație doar pe teritoriul României. În cea de-a doua variantă, martorii denunțători dădeau polițiștilor români din punctul de frontieră Giurgiu – Ruse sume de bani cuprinse între 20 de euro și 100 lei, pentru a li se permite deplasarea în Bulgaria.
Sumele de bani erau remise polițiștilor de frontieră direct, fiind introduse între actele autoturismului. Practica era, însă, de a nu discuta cu aceștia în legătură cu scopul banilor, întrucât acesta era evident, având în vedere numerele provizorii ale autoturismelor, notează procurorii.
În situația în care un martor denunțător avea mai multe autoturisme de înmatriculat, traversarea frontierei către Bulgaria se efectua în coloană, primul autoturism fiind condus de către cel menționat, care era cunoscut de polițiștii de frontieră și care remitea acestora câte 100 lei pentru fiecare autoturism aflat în respectiva coloană. Persoanele care au oferit și, respectiv, remis sume de bani polițiștilor de frontieră au recurs, astfel, la o modalitate mai facilă de a introduce în Bulgaria autoturisme, în vederea înmatriculării definitive, în caz contrar autovehiculele putând fi tranzitate doar pe o platformă auto, ceea ce presupunea pentru proprietari costuri mult mai mari (cca. 400 euro de autoturism), potrivit rechizitoriului procurorilor.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Giurgiu.
În acest dosar al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ), procurorii au făcut, pe 20 octombrie, percheziții în județul Giurgiu, cu sprijinul Direcției Generale Anticorupție, Poliției de Frontieră, Brigăzii Speciale de Intervenții a Jandarmeriei și Serviciului Român de Informații.
Pentru identificarea polițiștilor care luau mită, a fost autorizată folosirea unor investigatori sub acoperire, precum și înregistrarea audio-video în mediul ambiental a convorbirilor purtate de oricare dintre investigatori cu ocazia întâlnirilor pe care urmau să le aibă cu orice angajați ai poliției de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu – Ruse sau cu persoane interpuse.
Agenții sub acoperire erau de la Direcția Generală Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne.