Zece răniți din Ucraina vor fi tratați în România

Publicat: 15 04. 2015, 12:13
Actualizat: 15 04. 2015, 21:26

Ministrul Mircea Dușa a afirmat că mai mulți medici români au mers la Kiev, în Ucraina, pentru trierea răniților, iar zece dintre aceștia vor fi aduși și tratați în spitale militare din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Au fost medicii militari la Kiev, au făcut trierea pacienților, sigur că urmează ca pe cale diplomatică să rezolvăm problemele actelor de identitate ale răniților pe care urmează să-i aducem în România. Am înțeles că zece persoane au fost pregătite pentru a fi aduse și tratate în Spitalul Militar din București și în alte spitale militare din țară. Probabil că imediat ce se termină aceste formalități vom organiza aducerea lor în țară și repartizarea pe spitalele unde vor fi tratați”, a spus Mircea Dușa.

Întrebat dacă este vorba despre răniți civili sau militari, ministrul a răspuns: „Sunt zece persoane rănite”.

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, și șeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, au participat, miercuri, la Poligonul Smârdan din județul Galați, la evaluarea exercițiului de alertare desfășurat la nivelul Comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău și al structurilor subordonate din garnizoanele Focșani, Galați și Brăila.

Mircea Dușa a inspectat tehnica militară și a asistat la câteva manevre executate de militari, declarându-se mulțumit de capacitatea operativă a militarilor Diviziei 2 și a felului în care aceștia s-au comportat la exercițiul de alertare.

„Sunt foarte mulțumit de capacitatea operativă a militarilor de la Divizia 2 și a felului în care s-au comportat la acest exercițiu. Prezența militarilor în unitate a fost de sută la sută, de asemenea mijloacele tehnice pe care le-am planificat să le dislocăm în poligon au ajuns în poligon la orele stabilite și în baremele aprobate de către Statul Major General și vreau să precizez că nu am avut niciun incident pe timpul deplasării și nici tehnică care să rămână în pană din cauza unor defecțiuni. Mai e tehnică în mișcare, cea pe care o transportăm pe calea ferată, ajunsă deja la Șendreni la gară și va fi descarcată și se va deplasa în poligon”, a spus Mircea Dușa.

Exercițiul de alertare a militarilor Diviziei 2 se va încheia miercuri seară, iar o parte dintre militari vor rămâne la Poligonul Smârdan pentru a participa la exercițiul multinațional „Wind Spring 15”, care se va desfășura în perioada 16 – 30 aprilie, în poligonul Smârdan și la Centrul Administrativ Aerian „Mihail Kogălniceanu”, din județul Constanța.

Exercițiul are ca scop antrenarea în comun, într-o concepție unitară, a militarilor din țări membre ale NATO și partenere, pentru menținerea capacității operaționale a structurilor și îndeplinirea cerințelor specifice de interoperabilitate și standardizare ale Alianței Nord-Atlantice și ale Uniunii Europene.

La acest exercițiu participă peste 2.200 de militari cu armament și tehnică de luptă, din Marea Britanie, Republica Moldova, României și Statele Unite ale Americii.

„Wind Spring 15” face parte din seria activităților de instruire în comun, care se desfășoară atât în țară, cât și în afara teritoriului național, în cadrul Operației „Atlantic Resolve”, pentru aplicarea măsurilor de reasigurare adoptate în cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind menținerea stabilității și securității regionale, în actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.

În 24 martie, Mircea Dușa afirma că o echipă de medici militari va pleca în Ucraina, pentru trierea răniților care vor fi aduși ulterior în spitale din România.