Prima pagină » Știri » Zeci de angajați ai Institutului Cantacuzino protestează în curtea unității. Directorul a demisionat

Zeci de angajați ai Institutului Cantacuzino protestează în curtea unității. Directorul a demisionat

Zeci de angajați ai Institutului Cantacuzino protestează în curtea unității. Directorul a demisionat
Zeci de angajați ai Institutului Cantacuzino s-au adunat, miercuri, în curtea unității, pentru a protesta, întrucât au primit doar 39 la sută din lichidarea pentru luna decembrie, iar directorul Adrian Onu a demisionat, motivând că autoritățile nu fac niciun efort să rezolve situația.

„Am primit doar 39 la sută din lichidarea pe decembrie, și de luna ianuarie nici nu poate fi vorba. În pofida memorandumului interministerial, soarta institutului rămâne aceeași. Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educației și Cercetării Științifice, dar nici această schimbare nu ne-a rezolvat problema,” a declarat, agenției MEDIAFAX, liderul de sindicat al institutului, Monica Bălteanu.

Directorul Institutului Cantacuzino, Adrian Onu, a demisionat la începutul săptămânii, motivând că nu a fost ajutat de autorități ca să „pună institutul pe linia de plutire”.

„Situația de la Cantacuzino nu depinde numai de Ministerul Educației, ci de întreg Guvernul. Dacă avem conturile blocate, ce putem face? Nu am avut susținere ca să repunem în funcțiune institutul. Trebuie mai întâi să-l ținem pe linia de plutire și apoi să vorbim de dezvoltarea lui”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Adrian Onu.

Angajații sunt deciși să protesteze până când situația va fi rezolvată, până acum fiind vorba doar de promisiuni neonorate.

„Vom continua protestele. Nu mai avem nicio speranță”, a spus una dintre angajate.

În 22 ianuarie, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ștergerea datoriilor către ANAF și denumirea activității de sănătate publică drept serviciu de interes economic general, însă unitatea are în continuare conturile blocate.

Institutul Cantacuzino a fost trecut, în octombrie 2014, în coordonarea Ministerului Educației, până atunci fiind la Ministerul Sănătății.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccin.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinei B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă.

În 2013 producția a fost reluată fiind realizate primele 600.000 de doze. Dar, Agenția Națională a Medicamentului (ANM) a anunțat Institutul Cantacuzino, la sfârșitul anului 2013, că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piață, întrucât au fost descoperite probleme.

Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenția Medicamentului din Franța, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unități per mililitru de endotoxine, față de sub 100 pentru un produs conform.

În acest context, producția de vaccin a fost oprită, iar imunizarea populației se face numai cu vaccin din import.

Citește și