Sindicatele din cadrul Federației Naționale Mine Energie (FNME) au decis să organizeze „un marș al disperării”, în cadrul căruia minerii și energeticienii să parcurgă pe jos distanța de la locul de muncă până în București, pentru depunerea unui memorandum, susținut și de semnăturile celorlalți angajați.
„Dorim să atragem atenția asupra a ceea ce se întâmplă în piața de energie, asupra legislației primare și secundare din această piață, legislație care face ca noi, producătorii de energie pe lignit, să scoatem lignitul, îl procesăm, îl transportăm, îl transformăm în termocentrale în energie electrică, îl injectăm în rețea și luăm 17 bani pe kilowatt-oră, acasă oamenii îl plătesc cu 60 de bani, aproape 70% din prețul plătit se duce în buzunarul băieților deștepți, că sunt din distribuție, că sunt din transport.(…) Nu se poate ca niște băieți deștepți să ia populației atâția bani pe energia electrică, în timp ce noi, producătorii clasici, vindem foarte jos și cu prețuri din ce în ce mai mici și ne ducem spre insolvență”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, care participă la marș.
Salariații solicită păstrarea locurilor de muncă din Oltenia, care depind de energia produsă pe bază de cărbune și vor prezenta propuneri pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia.
„Ne vom opri la București, la Guvern. Am trimis un memorandum prin care arătăm cum s-a ajuns aici și soluțiile noastre. Vom depune și miile de semnături pe care le-am strâns și le vom strânge pe acest traseu, de susținere a Complexului Energetic Oltenia, am strâns de la angajați în jur de 8.000 de semnături”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.
Sindicaliștii au anunțat că vor organiza la final și un miting în fața Guvernului, în semn de nemulțumire față de propunerea Complexului Energetic Oltenia, care a anunțat că 2.000 de oameni ar trebui să fie disponibilizați începând cu data de 1 iulie.