Prima pagină » Știri » Zeci de persoane au leșinat pe stradă în București din cauza caniculei

Zeci de persoane au leșinat pe stradă în București din cauza caniculei

Zeci de persoane au leșinat pe stradă în București din cauza caniculei
Aproape 40 de persoane au leșinat pe stradă, iar peste 280 dintre apelurile la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov au fost pentru urgențe cod galben și roșu, a declarat pentru MEDIAFAX managerul SABI, Alis Grasu, care recomandă oamenilor să nu stea în soare când sunt temperaturi foarte ridicate.

„Organismul reacționează diferit la temperaturile foarte ridicate, copiii, vârstnicii și persoanele cu probleme de sănătate, fiind grupele cu cel mai ridicat risc de îmbolnăvire în zilele canciulare. Numai până la ora 16, la Serviciul de Ambulanță București- Ilfov au fost înregistrate 520 de apeluri, dintre care 285 urgențe de cod galben și roșu. Dintre urgențe, 40 au fost leșinuri în loc public”, a spus Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABI)

Medicul recomandă cu prioritate ca vârstnicii, copii și bolnavii să nu iasă din casă la orele amiezii.

„În funcție de vârstă, corpul își reglează temperatura diferit. Corpul transpiră mult ca să se mențină la temperatura ideală. Dar prin transpirație este pierdută apa și apare riscul de deshidratre. De aceea, este bine să bem multă apă, să evităm efortul fizic intens, să nu stăm în soare, să menținem o atmosferă răcoroasă în casă și să nu bem alcool, nici măcar bere, în plină căldură. De asemenea, este necesară vigilență sporită față de cunoscuții care locuiesc singuri, mai ales dacă au vârste înaintate. Totodată, cei care iau medicamente, să nu ezite să ceară sfatul medicului care îi tratează”, a mai spus managerul SABI.

Pentru ca temperatura corpului să nu crească peste 37 de grade Celsius, sunt recomandate mai multe dușuri pe zi, haine lejere, iar capul să fie acoperit.

„De câte ori ieșim din casă este bine să ne protejăm corpul, fața, mâinile și picioarele, cu un strat de cremă specială cu factor de protecție cât mai mare, chiar 50 plus. Regulile de aur pentru a evita insolația sau leșinul sunt: Nu ies din casă la orele cu temperatură foarte mare. Stau într-un spațiu răcoros sau climatizat. Păstrez răcoare în casă. Mănânc mai ales fructe, legume, pâine și supă. Beau în jur de 1,5 litri de apă pe zi. Nu beau alcool. Țin legătura cu prietenii. Dacă iau medicamente, cer sfatul medicului”, a adăugat dr. Alis Grasu.

În Capitală, temperaturile au ajuns, sâmbătă după-amiază, la 34-35 de grade, iar disconfortul termic a fost accentuat.

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat avertizarea de caniculă și disconfort termic emisă vineri pentru zilele de duminică și luni.

Potrivit noii avertizări, județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj vor fi, în cele două zile, sub avertizare cod portocaliu, temperaturile maxime vor ajunge la 38 – 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Restul țării va fi în cele două zile sub avertizare de cod galben. Temperaturile maxime vor depăși frecvent 35-36 de grade și local se vor atinge 37-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a țării.

 

Citește și