Cel puțin 25 de persoane au murit în urma ploilor abundente, a alunecărilor de teren și valurilor înalte care au afectat Ecuadorul, au declarat oficialii. O școală de poliție din capitala Quito a fost lovită de fulger, iar 52 de persoane au fost rănite, dintre care 15 au necesitat spitalizare. Vremea extremă a provocat pagube economice grave terenurilor agricole precum și industriei de pescuit, numeroase bărci fiind zdrobite de stânci.
În nordul deșertului chilian Atacama, furtunile au provocat inundații și alunecări de teren care s-au soldat cu moartea a 11 persoane și au distrus numeroase case și drumuri. „Pe măsură ce vom deschide drumurile, bilanțul ar putea crește”, a declarat Ricardo Toro, directorul Biroului Național pentru Situații de Urgență.
El a declarat că 19 persoane sunt date dispărute, în timp ce peste 5.000 și-au pierdut locuințele.
Oficialii locali au avertizat că fisurile apărute la barajele din aval ar putea favoriza transportul substanțelor toxice din minele din deșert, inclusiv arsenic și mercur, în zonele locuite. Ei au cerut ajutorul Guvernului central pentru a îndepărta tonele de noroi acumulat în orașele de coastă, de teamă că acesta ar putea conține metale grele periculoase.
„Trebuie să facem acest lucru cât mai repede posibil”, a declarat senatorul Alejandro Guillier, care reprezintă regiunea din jurul portului Antofagasta.
Deșertul Atacama care se întinde pe o lungime de 700 de kilometri între Anzii Cordilieri și Oceanul Pacific este considerat unul dintre cele mai aride locuri de pe planetă. „Aceasta este cea mai mare anomalie care s-a întâmplat aici”, a declarat meteorologul local Anthony Sagliani pentru televiziunea publică.