Prima pagină » Știri » Zeci de profesori sunt suspectați în dosarul de evaziune prin concursuri școlare

Zeci de profesori sunt suspectați în dosarul de evaziune prin concursuri școlare

Zeci de profesori sunt suspectați în dosarul de evaziune prin concursuri școlare
Aproape 40 de profesori au fost ridicați, marți, de polițiștii bucureșteni, în dosarul de evaziune fiscală prin concursuri școlare, după ce anchetatorii au descins la 80 de adrese, între care și la o grădiniță care aparține unei firme controlate de soția șefului Consiliului Județean (CJ) Constanța.

Potrivit unor surse judiciare, polițiștii și procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București au ridicat, cu mandat de aducere, 48 de persoane, dintre care 38 sunt cadre didactice. Sursele citate au precizat, pentru MEDIAFAX, că toate persoanele duse la audieri au calitatea de suspecți.

Printre unitățile de învățământ percheziționate s-au numărat și Centrul Educațional „Rainbow Kinder Campus”, care aparține unei societăți controlate de Codruța Constantinescu, soția președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, și de fina acesteia.

De asemenea, au fost făcute percheziții și la Școala Spectrum, verificându-se dacă a fost organizat concursul Arhimede în această unitate.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța au precizat că în ultimii ani instituția a interzis organizarea și desfășurarea concursurilor școlare contra cost și nicio unitate de învățământ din rețeaua școlară de stat nu a fost implicată în organizarea concursului Arhimede.

Peste 200 de polițiști bucureșteni au făcut, marți dimineață, 80 de percheziții în Capitală și șapte județe, la suspecți de evaziune fiscală prin organizarea de concursuri școlare, cu un prejudiciu estimat la 3,14 milioane de euro, potrivit Poliției Capitalei.

Conform polițiștilor, organizatorii de concursuri școlare și-au însușit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reținut și virat la bugetul de stat impozitele cu reținere la sursă și au înregistrat în contabilitatea fundațiilor cheltuieli fictive.

Prejudiciul produs prin săvârșirea infracțiunilor este estimat la 3,14 milioane de euro.

În acest dosar având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare și conflict de interese, 80 de percheziții au fost efectuate de 210 polițiști din cadrul Poliției Capitalei, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, în municipiul București și în județele Argeș, Ilfov, Constanța, Giurgiu, Maramureș, Sibiu și Buzău.

Peste 30 de percheziții vizează școli, printre care colegiile naționale „Mihai Viteazul”, „Spiru Haret” și „Aurel Vlaicu”, Liceul Teoretic „Ștefan Odobleja” și Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Poliție.

Restul perchezițiilor vizează fundații, asociații și persoane fizice, printre care revista Arhimede, care organizează concursuri școlare, și pe redactorul-șef al acesteia, Petruș Alexandrescu, au mai spus sursele citate.

În cauză au fost emise 48 de mandate de aducere pe numele mai multor persoane, ce urmează să fie audiate la sediul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 4, în vederea continuării cercetărilor.

Printre persoanele duse la audieri este Mihaela Gună, președintele Federației Asociațiilor de Părinți.

Activitățile au fost desfășurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informații.

La acțiune au participat și polițiști din cadrul Inspectoratelor de Poliție ale Județelor Argeș, Constanța, Giurgiu, Maramureș, Sibiu și Buzău.

Citește și