Prima pagină » Știri » Zeci de șefi de curți de apel trimit o scrisoare la CSM: Nu susținem inițiative din sfera politică/ Toni Neacșu: Cel mai mare atentat asupra justiției are loc din interior

Zeci de șefi de curți de apel trimit o scrisoare la CSM: Nu susținem inițiative din sfera politică/ Toni Neacșu: Cel mai mare atentat asupra justiției are loc din interior

Zeci de șefi de curți de apel trimit o scrisoare la CSM: Nu susținem inițiative din sfera politică/ Toni Neacșu: Cel mai mare atentat asupra justiției are loc din interior
Zeci de șefi de curți de apel trimit și ei scrisoare la CSM: Nu susținem inițiative din sfera politică

„Subsemnații, președinți și vicepreședinți ai curților de apel din România, adresăm Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii prezenta scrisoare deschisă prin care ne exprimăm dezacordul față de modalitatea deformată în care, în aceste săptămâni, s-a înțeles, de către unii colegi judecători, asumarea rolului și locului constituțional și legal al magistratului, prin respingerea oricărui dialog cu celelalte puteri, prin ducerea și exacerbarea protestelor în afara instanțelor, pe scările acestora, prin acreditarea ideii că majoritatea judecătorilor/instanțelor iau parte la aceste forme de manifestare”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de mai mulți magistrați de la curțile de apel din țară.

În scrisoare se arată că existența statului de drept nu poate fi concepută decât prin respectul principiului independenței judecătorului și, de aceea, atunci când s-a pus problema nesocotirii acestui principiu, magistrații au fost de acord că trebuie să ia poziție.

„În acest context, subliniem, însă, că manifestările de dezacord față de acțiunile sau omisiunile celorlalte puteri nu pot avea loc într-un cadru care să ducă în derizoriu demnitatea profesiei de judecător, după cum nu ne putem îngădui nici ca aceste manifestări să aibă forme de pactizare cu politicul sau să îndemne, fie și tacit, la revolte publice. Este adevărat că statornicirea, în Legile Justiției, a unor principii, cum este cel al separării carierelor judecătorilor și procurorilor – în acord cu statutul constituțional și legal al acestora – a fost solicitată, în repetate rânduri, din interiorul sistemului de justiție. De asemenea, este adevărat, că atenuarea/încălcarea acestui principiu, prin măsuri luate în regim de urgență, în pofida votului dat în Parlament cu privire la separarea carierelor, constituie o atitudine a puterii executive care ne nemulțumește profund și cu privire la care ne-am exprimat nemulțumirea îndreptățită”, mai conține scrisoarea.

Șefii curților de apel mai subliniază că dezaprobă transformarea nemulțumirii în forme radicale de protest, în respingerea vehementă a oricărui dialog cu celelalte puteri, în prezentarea trunchiată, nereală a faptelor în spațiul public, de către unii judecători, în scopul obținerii unor efecte „de stradă”.

„De asemenea, ne exprimăm dezacordul ferm față de modul în care se încearcă, la nivel intern și internațional, de către unii judecători, participanți la forme radicale de protest, acreditarea ideii că aceste manifestări constituie voința și dorința majorității judecătorilor din România, în condițiile în care doar 6% din instanțe au inițiat forme de protest! În acest context, este de neconceput ca un judecător (Cristi Vasilică Dănileț) să se erijeze în persoana „reprezentativă” pentru Justiția Română și să vorbească în numele judecătorilor, respectiv să decidă că un grup de 30 de judecători trebuie să meargă la Bruxelles pentru a-i prezenta prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans, situația sistemului de justiție, în sens catastrofal, adică al încălcării grave, de nesuportat, a principiilor ce trebuie să guverneze statul de drept. Nu recunoaștem și nu susținem asemenea inițiative care țin mai cu seamă de sfera politicului”, mai arată sursa citată.

În aceste condiții, solicită CSM să ia act de poziția semnatarilor acestei scrisori și să ia măsuri de apărare a independenței.

Scrisoarea conține 30 de nume de președinți și vicepreședinți ai curților de apel din țară, fără semnături olografe:

Judecător Liviu Gheorghe Odagiu – președintele Curții de Apel Alba Iulia
Judecător Aurelian Gheorghe Mocan – vicepreședintele Curții de Apel Alba Iulia
Judecător Adrian Emil Hancaș – vicepreședintele Curții de Apel Alba Iulia
Judecător Loredana Albescu – președintele Curții de Apel Bacău
Judecător Maria Violeta Chiriac – vicepreșdintele Curții de Apel Bacău
Judecător Elena Barbu – președintele Curții de Apel Brașov
Judecător Nicoleta Hădărean – vicepreședintele Curții de Apel Brașov
Judecător Elisabeta Roșu – președintele Curții de Apel București
Judecător Luminița Criștiu-Ninu – vicepreședintele Curții de Apel București
Judecător Alina Nicoleta Ghica – vicepreședintele Curții de Apel București
Judecător Elena Raluca Costache – vicepreședintele Curții de Apel București

Judecător Marius Cristian Epure – președintele Curții de Apel Constanța
Judecător Eleni Cristina Marcu – vicepreședintele Curții de Apel Constanța
Judecător Adina Ponea – președintele Curții de Apel Craiova
Judecător Anamaria Cercel – vicepreședintele Curții de Apel Craiova
Judecător Cosmin-Răzvan Mihăilă – președintele Curții de Apel Galați
Judecător Cristina Truțescu – președintele Curții de Apel Iași
Judecător Laura Baican – președintele Curții de Apel Oradea
Judecător Loreley Mirea – vicepreședintele Curții de Apel Oradea
Judecător Marius Gabriel Săndulescu – președintele Curții de Apel Pitești
Judecător Andra Corina Botez – președintele Curții de Apel Ploiești
Judecător Paul Fratilescu – vicepreședintele Curții de Apel Ploiești
Judecător Ioana Cîrstea Stoenac – vicepreședintele Curții de Apel Ploiești
Judecător Maria Andrieș – președintele Curții de Apel Suceava
Judecător Cristinel Grosu – vicepreședintele Curții de Apel Suceava
Judecător Andreea Ciucă – președintele Curții de Apel Târgu-Mureș
Judecător Ioana Lucaci – vicepreședintele Curții de Apel Târgu-Mureș
Judecător Erica Nistor – președintele Curții de Apel Timișoara
Judecător Marian Bratiș – vicepreședintele Curții de Apel Timișoara
Judecător Carmen Pârvulescu – vicepreședintele Curții de Apel Timișoara.

Scrisoarea se alătură și celei semnate de 30 de președinți și vicepreședinți ai tribunalelor din România prin care au cerut, Secției pentru judecători a CSM, să restabilească de urgență cadrul în care judecătorii se pot manifesta, făcând referire la acțiunile de protest și suspendare a activității din ultima perioadă.

Toni Neacșu: Cel mai mare atentat asupra justiției are loc din interior

Toni Neacșu, fost membru CSM, scrie luni pe Facebook că cel mai mare atentat asupra justiției are loc din interior, iar protestele din ultimele zile nu reprezintă o simplă abatere de la statutul profesiei, ci un atentat la securitatea națională.

Cele două scrisori ale președinților de tribunale și curților de apel, reprezentând la acest moment cam 80% dintre instanțele judecătorești, având în vedere că judecătoriile nu au personalitate juridică iar poziția lor oficială în probleme ce țin de respectarea obligațiilor statutare și regulamentare este transmisă legal prin intermediul tribunalelor, arată că sistemul judiciar are maturitatea de a înțelege pericolul în care îl aruncă câțiva aventurieri iresponsabili în robă. Nemulțumirile și îngrijorările punctuale și reale ale judecătorilor și procurorilor referitoare la modificările intempestive ale legilor justiției au fost confiscate de o mână de agitatori care, folosind tehnici de manipulare mediatică, le-au denaturat în forme radicale de protest politic”, scrie avocatul Adrian Toni Neacșu, fost membru al Cosniliului Superior al Magistraturii.

„Cel mai mare atentat la independența justiției are loc chiar din interior, prin renunțarea fățișă de către auto-desemnații lideri ai „protestului” la imparțialitate, obiectivitate și neimplicare politică. Instanțele și judecătorii au fost târăte fără voia lor într-o aventură pur politică, în numele lor instigându-se la nesupunere, la mișcări de stradă, la greve nelegale și la solidarizare cu mișcările politice anti PSD- ALDE”, mai sppune fostul membru al CSM.

Acsta cataloghează imaginile cu magistrații scandând sloganuri anti-guvern ca fiind „incalificabile, șocante și imposibil de acceptat din perspectiva statutului justiției în statul de drept”.

„Nu este o simplă abatere de la statutul profesiei și de la regulile neimplicării politice a justiției ci este în mod direct un atentat la securitatea națională, fiind puse în joc valorile fundamentale ale ordinii constituționale”, este de părere avocatul.

„Punctual, în cele două scrisori deschise, semnate de președinții și vicepreședinții tribunalelor și curților de apel, care exercită potrivit legii atribuțiilor de coordonare și control a tuturor instanțelor din circumscripția lor, se arată următoarele:
– câțiva judecători și-au arogat dreptul de a vorbi în numele tuturor judecătorilor și instanțelor, îndemnând împotriva statutului și deontologiei profesiei la mișcări de stradă, la forme radicale de protest și la asocieri cu mișcări și interese pur politice.
– aceștia, în interese personale care nu au de-a face cu valorile justiției, dezinformează opinia publică cu privire la amploarea așa ziselor proteste, acreditând în mod mincinos ideea ca majoritatea judecătorilor/instanțelor iar parte la aceste forme de manifestare, în realitate doar 6% dintre instanțe inițiind forme de protest.
– judecătorul Cristi Vasilcă Dănileț de la Tribunalul Cluj, autodeclarat lider al protestelor, nu reprezintă sistemul judiciar din România și nici corpul profesional al judecătorilor și, mai mult, prin toate luările sale de poziție publică acesta încalcă în mod flagrant prevederile legale referitor la interdicția exprimării opiniilor politice de către judecători.
– se solicita Consiliului Superior al Magistraturii să ia măsuri concrete pentru stoparea acțiunilor care duc în derâdere statutul profesiei de judecator, precum și a manifestărilor politice ale unor judecători.
– se solicită Consiliului Superior al Magistraturii să se sesizeze de îndată cu privire la conduita d-lui judecător Cristi Vasilică Danileț, în special în ce privește manifestările cu caracter politic, instigările și pretenția de a se exprima în numele corpului profesional.
– se solicită adresarea unor unor scrisori către organismele Uniunii Europene în sensul disocierii de demersuri nereprezentative pentru corpul magistraților, în special în ce privește anunțul d-lui judecător Cristi Vasilică Danileț că va participa împreună cu un număr de 30 de judecători la întâlniri cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Vom vedea dacă cineva mai poate opri frenezia distructiva a d-lui judecător Cristi Vasilică Danileț și a celor câțiva din jurul lui”, mai scrie Neacșu.

Citește și