Zeci de TIR-uri și alte autovehicule sunt blocate, de peste 24 de ore, în județul Călărași, autoritățile organizând convoaie de autoturisme însoțite de Poliție și al căror drum este deschis de utilaje de deszăpezire pe DN 3, către Fundulea, peste 130 de mașini pornind, duminică, în două convoaie
Zona în care s-a înregistrat cel mai mare număr de autovehicule rămase înzăpezite, de 24 de ore, pe șoselele din județul Călărași, este localitatea Lehliu Gară, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Pentru a-i ajuta pe șoferi să ajungă acasă, autoritățile din Călărași au decis să organizeze convoaie, care au plecat pe DN 3, de la Lehliu Gară către Fundulea și apoi spre București, convoaiele fiind însoțite de echipaje de Poliție și având ca antemergător utilaje de deszăpezire care curăță drumul.
Decizia privind organizarea de astfel de convoaie a fost luată de către prefectul județului Călărași, George Iacob, în condițiile în care sâmbătă aproximativ 700 de persoane au rămas blocate cu 251 de mașini în trafic, în diverse localități din județul Călărași, cea mai gravă situație înregistrându-se la Lehliu Gară, unde sâmbătă seară erau blocate 190 de autovehicule, între care 154 de autoturisme și 36 de TIR-uri.
Purtătorul de cuvânt al Comitetului pentru Situații de Urgență Călărași, Ovidiu Tătăranu, a declarat, duminică seară, corespondentului MEDIAFAX că, după ce un astfel de convoi în care au intrat aproximativ 50 de autoturisme, a plecat duminică la prânz către Fundulea, un al doilea convoi, în care au intrat 87 de autovehicule, a plecat duminică după-amiază de la Lehliu la Fundulea, având ca antemergător utilaje de deszăpezire.
În cele două convoaie au intrat doar autoturisme, dar în continuare zeci de TIR-uri și alte autovehicule sunt blocate în diverse zone din Călărași. Astfel, încă de sâmbătă 36 de autotrenuri se află la Lehliu Gară, alte 12 sunt blocate la Dragalina și trei TIR-uri au rămas la Fundulea, acestora adăugându-li-se câteva zeci de autoturisme. De asemenea, zeci de persoane rămase înzăpezite așteaptă deblocarea drumurilor. Unii au mers în adăposturile puse la dispoziție de autoritățile locale, alții s-au cazat la localnici ori la pensiuni, în timp ce unii au preferat să nu-și abandoneze mașinile.
În special șoferii de TIR au ales să nu-și părăsească autotrenurile, deși li s-a oferit adăpost, mulți dintre ei luând decizia de a rămâne în mașini de teamă să nu le fie furată încărcătura.
La Lehliu Gară, o pensiune cu 80 de cazare are ocupare absolut toate camerele, mulți dintre cei care sunt cazați acolo fiind dintre cei care au rămas înzăpeziți.
Autostrada A 2 este în continuare închisă din cauza viscolului, iar mai multe mașini implicate în accidentul în lanț produs, sâmbătă, pe calea 2 a autostrăzii, Constanța – București, au rămas la locul accidentului, fiind înzăpezite.
În accidentul în lanț produs, sâmbătă, pe autostrada A 2 au fost implicate 35 de autovehicule, între care șapte autotrenuri, două autocamioane, trei microbuze și 23 de autoturisme. În cadrul unei acțiuni care a durat aproape șapte ore, pompierii militari au evacuat 150 de persoane aflate în cele 35 de autovehicule implicate în accidentul în lanț de pe A 2 și au scos de pe autostradă mașinile mici, însă vehiculele de mare tonaj și cele grav avariate nu au putut fi scoase, fiind și acum înzăpezite pe autostrada care este închisă.