Zegrean, fost președinte CCR: Președintele nu poate fi sancționat dacă nu respectă decizia CCR, dar ne facem de rușine

Publicat: 31 05. 2018, 00:17
Actualizat: 11 02. 2019, 16:53

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean a declarat într-un interviu acordat MEDIAFAX, că președintele este obligat să respecte decizia CCR de miercuri, dar nu poate fi sancționat dacă nu o va face. Fostul președinte CCR precizează că de acum, procurorii sunt sub autoritatea ministrului Justiției, iar implicarea politicului în justiție este dăunătoare.

„Din păcate, deciziile Curții nu se referă la un caz strict. Ele sunt obligatorii și de azi înainte, până când se va da probabil, o altă decizie sau când se va modifica legea, procurorii sunt efectiv, sub autoritatea ministrului Justiției. El poate să îi revoce oricând și sigur, este o practică destul de periculoasă, pentru că în general, ministrul Justiției este un ministru politic, pus acolo de un partid. De regulă, nu face politica lui acolo, face politica partidului care l-a propus și implicarea politicului în justiție este dăunătoare în orice împrejurare și oricând. Sper că ministrul va avea înțelepciunea să nu meargă mai departe cu demisiile și să facă numai strict în limita legii lucrurile acestea. Dar actualul ministru este cât este, mâine poate fi altul și va vrea un alt procuror șef și de fiecare dată când se va schimba ministrul. Și la noi miniștri se schimba tare des, noul ministru va vrea să numească alți procurori șefi și asta înseamnă destabilizare totală pentru că mandatul unui procuror șef este de trei ani, mandatul ministrului rar durează trei ani, nu știu dacă am avut vreun ministru care să fi dus la capăt un mandat întreg de de patru ani cât e mandatul Guvernului. Acestea sunt consecințele care pot să apară, dar totul depinde și atârnă de înțelepciunea oamenilor care ocupă funcțiile”, a spus Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR.

Reporter: În cât timp trebuie să respecte președintele decizia CCR de revocare?

Augustin Zegrean: Nu este prevăzut un termen, deciziile se publică în Monitorul Oficial și numai de atunci sunt obligatorii și în general obligatorii și opozabile tuturor. În mod normal, practica Curții este că în 30 de zile deciziile trebuie redactare – așa scrie la Legea Curții, trebuie redactate și publicate în Monitorul Oficial. Sigur, până când decizia nu apare în Monitorul Oficial, președintele nu are nicio obligație decât eventual să comenteze, apoi decizia este obligatorie. Nu există nicăieri o sancțiune pentru cel care nu respectă o decizie a Curții Constituționale, singura țară care sancționează o astfel de situație este Rusia. În Rusia, dacă nu respecți decizia Curții, mergi la închisoare. La noi nu există o astfel de prevedere însă fiind un stat de drept, trebuie respectate în primul rând deciziile Curții pentru că altfel chiar ne facem de rușine în toată lumea. Imaginați-vă o țară în care nu se respectă deciziile judecătorești, deciziile Curții Constituționale… Nu este posibil așa ceva! Sigur, președintele, cu atât mai mult, trebuie să dea exemplu de democrație, de respectare a legii, de respectare a justiției.

Reporter: Și-a depășit președintele atribuțiile și este obligat acum să dea un decret?

Augustin Zegrean: Nu știu, nu cred că și-a depășit atribuțiile, dar decizia Curții este clară și nu mai avem ce să comentăm.

Reporter: Decizia CCR o pune în situația de a demisiona pe Laura Codruța Kovesi?

Augustin Zegrean: Ea poate să demisioneze dacă vrea, decizia este un act personal. Dacă ea crede că o astfel de decizie ar rezolva problema, o poate face, dar decizia de astăzi (miercuri – n.r.) nu o obligă să facă acest lucru, nu o obligă să își dea demisia.

Reporter: Are autoritatea să semneze documente, să ia decizii în numele instituției în această situație?

Augustin Zegrean: Câtă vreme este în funcție, câtă vreme nu a fost revocată, sigur că poate să își îndeplinească atribuțiile prevăzute în lege.

Reporter: Ce soluții are președintele?

Augustin Zegrean: Cale de atac împotriva deciziilor Curții Constituționale nu există. Acum nu știu ce ar putea face președintele, dar sigur sunt atâția juriști în țara asta, care au atâtea idei și până la urmă vor găsi diverse modalități de a explica decizia Curții, de a ocoli decizia Curții. Din câte știu la Cotroceni există o echipă de juriști foarte bine pregătiți și care au simțul democratic și nu își asumă lucruri care nu țin de democrație.