Președintele CC, Augustin Zegrean, a fost asaltat de jurnaliști, marți seară, la ieșirea din sediu, afirmând că nu dorește să facă declarații, pentru că acestea vor fi interpretate, iar el poate fi acuzat de antepronunțare, dar spunând că listele cerute de CC nu le are Guvernul, ci „instituțiile”.
Zegrean a spus că nu vrea să facă declarații și că există un comunicat al Curții, după ședința de marți, care este clar și care poate fi citit pe site.
Un jurnalist i-a replicat lui Zegrean: „Dar avem nevoie de lămuriri”, iar acesta a răspuns: „Nu, pentru că iar interpretați în toate felurile și nu pot…”.
O ziaristă i-a răspuns lui Zegrean că interpretările apar în urma faptului că el nu vorbește cu presa. „Scrie foarte clar acolo (în comunicat, n.r.). Doar o interpretare: scrie foarte clar acolo, hai!”, a răspuns președintele CC.
Întrebat de ce a cerut Guvernului listele, în condițiile în care Executivul a spus că nu el trebuie să dea aceste liste, Zegrean a răspuns: „Păi cine a organizat referendumul?”.
Întrebat dacă spune, în concluzie, că Guvernul are aceste liste, Zegrean a răspuns: „Nu le are Guvernul, cum să le aibă? Le au instituțiile…”.
Întrebat ce se va întâmpla dacă Guvernul va spune că nu are listele, Zegrean a răspuns: „Haideți să vedem ce va fi atunci. Faceți-mi, vă rog, loc să intru în mașină! (…) Uitați-vă pe site”.
„De ce nu vorbiți cu noi?”, a întrebat un ziarist, la care Zegrean a răspuns, râzând: „Am vorbit!”.
„Va fi bine, nu?”, a întrebat alt ziarist, la care președintele CC a răspuns, tot râzând: „Ce? Eu știu la ce bine vă referiți dumneavoastră? Nu știu la ce bine vă referiți”
Întrebat dacă românii din străinătate vor fi incluși în liste și dacă CC va lua în calcul „ce face Guvernul acum”, Zegrean a răspuns: „Nu mă puneți să mă antepronunț, pe urmă o să spuneți că m-am antepronunțat, da? Deci, vă mulțumesc. Fiți înțelegători și aveți răbdare: o săptămână nu este o viață”.
După aceea, Zegrean s-a urcat în mașină și a plecat.
Curtea Constituțională a solicitat Guvernului să comunice, până la 21 august, listele electorale permanente actualizate până la data de 10 iulie.
Curtea Constituțională a admis, marți, solicitarea formulată de președintele suspendat, Traian Băsescu, de preschimbare a termenului ședinței CC la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august, motivând instabilitarea politică și impactul asupra economiei.
Completarea la hotărârea Curții Constituționale (CC) din 2 august, prin care s-a precizat temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor care trebuiau să-și exprime opțiunea la referendum, a fost făcută cu acordul majorității judecătorilor CC, a mai anunțat Curtea.