Zi de foc pentru justiția din România. Adrian Năstase află dacă se întoarce la închisoare, iar CSM își alege conducerea

Publicat: 06 01. 2014, 10:42
Actualizat: 30 04. 2015, 20:31

Zi foarte importantă, luni, pentru justiția din România. Pe de-o parte, Consiliul Superior al Magristraturii (CSM) își alege, în prezența șefului statului, președintele și vicepreședintele, două funcții cu mize uriașe în 2013. Pe de altă parte, luni este așteptat verdictul în dosarul Zambaccian, în care Adrian Năstase este acuzat de luare de mită și șantaj, fostul premier fiind condamnat pe fond la trei ani de închisoare cu suspendare. Dacă această pedeapsă este menținută, fostul premier ar putea reveni în închisoare.

LIVE: URMĂREȘTE AICI VERDICTUL ÎN DOSARUL NĂSTASE

Ultimul termen în dosarul Zambaccian a fost judecat în 19 decembrie, dată la care procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a cerut completului de cinci judecători pedepse cu executare pentru Adrian și Dana Năstase. De cealaltă parte, apărarea lui Adrian Năstase, formată din patru avocați, a arătat că există numeroase vicii în dosarul Zambaccian, precum probe și documente fără relevanță juridică, mărturii contradictorii și acuzații ce nu există în materialitatea lor. Astfel, avocații au cerut judecătorilor să îi achite pe soții Năstase sau, în cel mai rău caz pentru aceștia, să mențină decizia primei instanțe și să respingă recursul făcut de DNA.

 

 

 

LIVE: URMĂREȘTE AICI ALEGERILE CSM, UNDE PARTICIPĂ ȘI TRAIAN BĂSESCU

Legat de alegerea conducerii CSM, Uniunea Națională a Judecătorilor din Româmnia (UNJR) susține că procesul stă și în acest an sub semnul unei totale lipse de transparență. În acest context, UNJR condamnă perpetuarea unei proceduri „complet neloiale și lipsite de respect față de menirea acestei instituții”. Dincolo de controverse, trebuie subliniat că mizele acestor alegeri, la care va participa și președintele Băsescu, sunt foarte mari. Mai exact, viitoarea conducere a CSM va trebui să gestioneze anul acesta intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, tentativele de sabotare a legii penale de către Parlament, dosarele de corupție cu magistrați și imixtiunea politicienilor în actul de justiție.