Prima pagină » Știri » Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban nu a mai fost votată. Ciolacu: Am încercat, nu s-a făcut cvorumul. Vom lua o decizie politică – FOTO&VIDEO

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban nu a mai fost votată. Ciolacu: Am încercat, nu s-a făcut cvorumul. Vom lua o decizie politică – FOTO&VIDEO

Parlamentul se reunește, luni, de la ora 14.00, în ultima zi a sesiunii extraordinare, în ședință comună, pentru a dezbate și vota moțiunea de cenzură inițiată de PSD, care poartă numele „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belșug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”. Însă Marcel Ciolacu anunța la începutul  ședinței că nu este cvorumul necesar pentru dezbatere și vot. Ulterior, ședința a fost reluată iar momentan se face apelul nominal.

Moțiunea nu se mai votează

„În acest moment, PSD nu are 233 de voturi. Am încercat să creăm o majoritate. Nu s-a făcut cvorumul”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Categoric, vom lua o decizie politică și vă vom anunța”, a precizat acesta despre cum va reacționa PSD.

De asemenea, acesta a făcut câteva precizări și despre faptul că în săptămâna trecută anunța că PSD va strânge 250 de voturi pro-moțiune – „Astăzi nu au fost. După cum ați văzut, a fost o strategie de a nu se face cvorumul, de a se da un vot pe moțiune. Eu v-am spus că dacă se va da vot pe moțiune, vom avea 250 de voturi. Astăzi nu s-a dat un vot pe moțiune”.

Președintele Partidului Social Democrat a mai punctat faptul că își menține decizia referitoare la excluderea din partid a social-democraților care au lipsit de la ședința de luni – „Cred că cel mai bine e să venim cu precizări în interiorul partidului”.

PNL, USR, PMP, UDMR și minoritățile naționale n-au marcat prezența

Parlamentarii PNL au anunțat că nu asigură cvorumul, iar din sală au ieșit parlamentarii USR, PMP și UDMR, al cărui reprezentant anunța că partidul va decide în privința moțiunii în ziua în care va fi votată.

Se pare că de la PSD lipsesc 5 parlamentari, Carmen Dan, Cătălin Rădulescu, Adrian Todor, Ciocan Dan și Pațurcă Roxana, potrivit unor surse citate pe Digi24.

De asemenea, toți cei 17 parlamentari au minorităților naționale lipsesc, fiind de fapt o nouă lovitură pentru social-democrați care s ebazau pe cel puțin 3-4 voturi din partea lor.

Ședința plenului reunit a reînceput
Ședința plenului reunit al Camerei Deputaților și al Senatului a reînceput după ce fusese suspendată timp de oră din cauza prezenței reduse a parlamentarilor.
Ședința plenului reunit, suspendată

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a anunțat luni la debutul ședinței plenului reunit dedidat dezbaterii moțiunii că în sală sunt prezenți un număr de 170 de senatori și deputați, din totalul de 465.

Cvorumul de lucru se poate desfășura doar dacă sunt prezenți cel puțin 233 de parlamentari.

Ulterior, a avut loc o consultare între liderii grupurilor parlamentare și s-a decis suspendarea ședinței cu o oră. Însă, dacă și atunci prezența la vot nu este suficientă, votul moțiunii ar putea fi amânat.

Momentan, premierul Ludovic Orban și miniștrii sunt prezenți în sala de plen a Parlamanetului.

Parlamentarii PNL nu participă la dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură catalogată de prim-ministru „poțiune de cianură”, însă au pus pe scaune mesaje cu realizările Guvernului Orban.

Știre inițială

Social-democrații au depus pe 17 august moțiunea de cenzură și a fost citită în plenul comun de senatorul PSD Lucian Romașcanu pe 20 august.

În moțiunea de cenzură, semnată de 205 senatori și deputați, PSD susține că reprezentanții Executivului au încălcat toate regulile impuse cetățenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus.

„Chermeze PNL în timp de pandemie”

PSD face referire în moțiune la „chermezele PNL în vreme de pandemie”, semnatarii afirmând că „reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia”.

Documentul cuprinde, de asemenea, un capitol privind „restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români”. Potrivit social-democraţilor, „o altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2 a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii”.

PSD face referire și la „devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei”. Nu în ultimul rând, PSD susține că „nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit”, iar „oamenii au pierdut tot ce câştigaseră în guvernarea PSD”. Conform semnatarilor moţiunii, „Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia şi cercul vicios al salariilor mici”.

Calculele pentru răsturnarea Guvernului Orban

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a explicat că PNL, PMP și USR încearcă boicotarea votului, pentru a nu se constitui cvorum de ședință. ”La această oră, vă spun cu siguranță că moțiunea va trece. Sunt presiuni foarte mari. Colegii primesc tot felul de oferte. Nu avem plecări, la aceste momente, colegi plecați. Vor fi mai puține voturi, nu 250. Dacă colegii de la UDMR au uitat atacurile de la Klaus Iohannis, e treaba lor. Cine va lipsi de la această moțiune, a doua zi va pleca din PSD. Situația e clară! E o noapte lungă, încercăm să ne pregătim pentru orice surpriză. E o moțiune care va trece pe muchie. Testul va fi crearea cvorumului”, spune Ciolacu.

ALDE va vota moțiunea „cu 2 mâini”

Călin Popescu Tăriceanu a scris că el și partidul său vor „vota moțiunea cu 2 mâini”. Acesta spune că aceasta trebuia să vină mai devreme, dar acest lucru nu s-a întâmplat din dorința de a nu îngreuna situația medicală din țară.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și