ZILE LIBERE 2013. Ziua de vineri 16 august a fost declarată anul acesta zi liberă pentru bugetari, pentru ca funcționarii statului să nu se mai întoarcă o zi la serviciu după Adormirea Maicii Domnului, înainte de week-end. Indicațiile Guvernului arată că regula li „se poate aplica și angajaților din sectorul privat, în măsura în care partenerii sociali stabilesc astfel”.
Mini-vacanța a fost practic prima decizie luată de Guvern imediat după revenirea din concediu a premierului Victor Ponta și a jumătate dintre miniștri, actul normativ care o oficializează fiind semnat și publicat în Monitorul Oficial chiar înainte ca ședința să se încheie.
Potrivit hotărârii de Guvern, 16 august, zi liberă, se va recupera fie pe 24 august, în program normal, fie prin ore suplimentare împărțite de fiecare instituție până pe 30 septembrie.
Excepție fac magistrații care au în lucru dosare cu termene stabilite pe 16 august, o parte dintre angajații Trezoreriei și cei din siguranță națională.
15 august a devenit sărbătoare legală șizi liberădin 2009, ca urmare a unei mutări politice. Pentru a încurca planurile PDL privind scorul electoral la alegerile locale din 2008, liberalii au propus la acea vreme introducerea celei de-a douăa zi de după Rusalii ca sărbătoare legală, ca electoratul democrat-liberal să fie distras de o mini-vacanță în week-endul scrutinului. În contrapartidă, președintele Traian Băsescu a retrimis legea în parlamentu cu argumentul că doar prin includerea Rusaliilor în calendarul sărbătorilor legale, românii ar avea prea puține zile libere față de restul europenilor, propunând ca și ziua de 15 august să aibă același statut.
Românii au ajuns astfel la încă 11 zile nelucrătoare pe an. Media europeană este de 14. Ziua de 15 august este considerată nelucrătoare în zece țări europene.