Prima pagină » Știri » „Ziua dreptății” în Secuime: Mii de persoane și zeci de preoți din toată Transilvania au început să sosească la Sfântu Gheorghe

„Ziua dreptății” în Secuime: Mii de persoane și zeci de preoți din toată Transilvania au început să sosească la Sfântu Gheorghe

Numeroase forțe de ordine au fost mobilizate, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, unde mii de oameni, între care zeci de preoți, din mai multe județe, dar și din Ungaria au început să sosească pentru a participa la protestul organizat față de sentința dată în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó"

Numeroase forțe de ordine au fost mobilizate, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, unde mii de oameni, între care zeci de preoți, din mai multe județe, dar și din Ungaria au început să sosească pentru a participa la protestul organizat față de sentința dată în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó”

Mii de oameni din Bihor, Cluj, Harghita, Hunedoara, Mureș, Brașov sau Arad, dar și din Ungaria și diferite localități covăsnene au început să sosească, sâmbătă, în municipiu, cu autobuze și mașini personale, primele autovehicule de transport persoane ajungând la Sfântu Gheorghe în jurul orelor 10.00, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La manifestație a ajuns și o delegație de 30 de persoane din Veszprem, Ungaria, dar sunt prezente și persoane din Budapesta, reprezentanți ai Autoguvernării Comunității Rome.

Potrivit organizatorilor, până la ora transmiterii știrii, aproximativ cinci mii de oameni din mai multe județe și din localități covăsnene au venit în Sfântu Gheorghe cu autobuze și mașini personale. Astfel, au fost organizate trei puncte de acces pentru autocarele cu participanții la protest, care au început să sosească de la ora 10.00, polițiștii asigurând fluidizarea traficului la intrările în localitate.

Mai multe efective de forțe de ordine au fost mobilizate pentru această manifestare, de asemenea fiind amenajate și câteva puncte de prim-ajutor.

O parte dintre protestatari au început să se adune în centrul municipiului Sfântu Gheorghe deja în jurul orelor 10.00, în timp ce alții s-au strâns în fața bisericilor istorice maghiare din oraș, de unde, după rostirea unei rugăciuni, vor porni în marș spre scena amplasată în fața Colegiului.

Protestul de la Sfântu Gheorghe a început cu bătăile clopotelor bisericilor maghiare, la ora 11.30, iar manifestația din fața Colegiului „Székely Mikó” va începe în jurul orelor 12.00, și va dura aproximativ două ore.

Printre manifestanți vor fi distribuite mii de ecusoane, de culoarea neagră, cu inscripția în limba maghiară „M – 2012.09.01. – Ziua Dreptății”, precum și mii de fluturași cu manifestul care urmează să fie dat citirii la sfârșitul protestului.

Circulația în centrul municipiului și pe trei străzi adiacente a fost închisă traficului rutier.

Aproximativ 20.000 de maghiari din Transilvania sunt așteptați, sâmbătă, la protestul de la Sfântu Gheorghe, după condamnarea la închisoare a lui Marko Attila, în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó”, scopul acțiunii, organizatã de Bisericile istorice maghiare, fiind acela de a semnala că decizia instanței în acest caz, care nu este încã definitivã, ar putea fi un precedent periculos.

Manifestarea a început după ora 11.30, când au bătut clopotele bisericilor istorice maghiare, de unde participanții la miting vor pleca într-un marș spre centrul orașului, iar în fața Colegiului „Székely Mikó” va fi amenajată o scenă, unde se vor adresa protestatarilor președintele UDMR, Kelemen Hunor, episcopul-vicar al Bisericii Reformate Kató Béla, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, episcopul reformat Pap Géza, arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, Jakubinyi György, episcopul unitarian Bálint Benczédi Ferenc, episcopul Bisericii Evanghelice Luterane, Adorjáni DezsÅ‘, episcopul reformat Csűry István, europarlamentarul TÅ‘kés László.

Protestul, la care organizatorii așteaptă sosirea a aproximativ 20.000 de maghiari din toată Transilvania, se va încheia cu adoptarea unei declarații.

Manifestarea, denumită „Ziua Dreptății”, este organizată de bisericile istorice maghiare, cu susținerea formațiunilor politice maghiare și a organizațiilor civice, potrivit organizatorilor scopul acesteia nefiind acela de a se pune presiune asupra justiției, ci de a protesta față de o „nedreptate” și de a atrage atenția asupra faptului că această decizie ar putea fi un precedent periculos ce poate duce la renaționalizarea oricărui imobil restituit legal cultelor religioase.

Procurorii DNA Brașov i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe Marko Attila-Gabor, în prezent secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, și Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiției, acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave.

Procurorii au stabilit că, în 2002, cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România, înființată în baza OUG 83/1999.

Potrivit procurorilor, cei trei acuzați au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realității, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe și l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuție a avut destinația de școală din momentul edificării construcției și includea două instituții de învățământ: Liceul Teoretic „Szekely Miko” Sfântu Gheorghe și Liceul Teologic Reformat.

Această retrocedare a fost posibilă cu încălcarea atribuțiilor celor trei inculpați în cadrul comisiei, având competențe în privința examinării legalității cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse în susținerea cererilor și de adoptare a deciziilor în concordanță cu aceste documente, susțineau procurorii.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administrației Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat în baza OUG 83/1999. În principal, retrocedarea s-a făcut în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, cât și a Cărții Funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente care fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzații ar fi prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului.

Recent, magistrații Judecătoriei Buzău l-au condamnat pe Marko Attila-Gabor la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Marosan Tamas a fost, de asemenea, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru aceeași acuzație, instanța stabilind în cazul acestuia un termen de încercare de cinci ani. Pe perioada termenului de încercare, Clim trebuie să respecte o serie de interdicții și obligații stabilite de instanță, între acestea să nu poarte arme sau să nu săvârșească noi infracțiuni.

Totodată, Judecătoria Buzău a dispus confiscarea specială de la Eparhia Reformată din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei.

Decizia instanței buzoiene nu este definitivă.

Recursul în acest caz va fi judecat la Curtea de Apel Ploiești, primul termen fiind stabilit pentru 5 octombrie.

Potrivit ueni informări a UDMR, Colegiul „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe a luat ființă în perioada 1858-1876 ca urmare a inițiativei Bisericii Reformate din Trei Scaune și cu contribuția mai multor donatori, printre care cel mai important a fost groful Mikó Imre. Colegiul a devenit unul dintre cele mai importante instituții de învățământ ale Eparhiei Reformate din Ardeal, aceasta fiind și titular al dreptului de proprietate conform Statutului Bisericii Reformate, potrivit căruia toate instituțiile de învățământ „fac parte din corpul bisericii”, susține UDMR.

La câțiva ani după unirea Transilvaniei cu România, în anul 1928 Ministerul Instrucțiunii emite Autorizația nr. 81 de funcționare a Colegiului în care menționează Eparhia Reformată ca proprietar. Colegiul „Székely Mikó” a funcționat sub această denumire până la naționalizare. Decretul de lege 176/1948 a dispus trecerea colegiului în proprietatea statului de la „Biserica Reformată”, mai informează UDMR.

Clădirea Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe a fost restituit Eparhiei Reformate din Ardeal prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/1999, a cărei anexă a fost completată prin Hotărârea Guvernului nr. 1334/2000.

Comisia de restituire a fost compusă din Markó Attila, fost subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice, Marosán Tamás, fost consilier juridic al Eparhiei Reformate din Ardeal și Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiției.

Potrivit atribuțiilor legale, Comisia a analizat documentația acestui imobil și a întocmit Nota de constatare în urma căreia imobilul a fost întabulat Eparhiei Reformate.

Ulterior, mai multe persoane fizice din Sfântu Gheorghe, care erau împotriva retrocedării, au depus o contestație în instanță. În 15 martie 2006, instanța a stabilit definitiv și irevocabil că imobilele Colegiului „Székely Mikó” sunt proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal.

Nemulțumite de această decizie, persoanele respective au înaintat o plângere penală împotriva membrilor comisiei de retrocedare pentru a bloca punerea în aplicare a hotărârii instanței. Plângerea a fost preluată de DNA, iar după trei ani de cercetare și urmărire penală, la sfârșitul anului 2010, cei trei membri ai comisiei au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu.

În procesul penal, inculpații au solicitat instanței ca înaintea judecării pe fond să constate că, potrivit hotărârii definitive și irevocabile, clădirea Colegiului ‘Székely Mikó” a fost proprietatea Eparhiei Reformate, lucru indispensabil în stabilirea vinovăției. Prin încheierea din 24 ianuarie 2012, instanța a admis această chestiune prealabilă, arată UDMR în informarea trimisă corespondentului MEDIAFAX la solicitarea acestuia.

Totuși, în data de 28 iunie 2012 instanța i-a condamnat pe cei trei membri ai comisiei la trei ani de închisoare și a dispus radierea dreptului de proprietate al Eparhiei Reformate din Ardeal.

Citește și