Ziua în care Adrian Duicu a făcut trafic de influență în Palatul Victoria. STENOGRAME: Baronul de Mehedinți îl anunță pe Ponea că așteaptă să intre la „Șeful ăl mare”, identificat de procurori drept Victor Ponta

Publicat: 01 08. 2014, 09:59
Actualizat: 07 08. 2015, 08:09

Procurorii DNA au refăcut ziua de de 13 iunie 2013 când – potrivit rechizitoriului – Adrian Duicu și-a folosit influența ilegal pentru a-l menține în funcție pe protejatul său Constantin Ponea, șeful IPJ Mhedinți. În rechizitoriu, DNA susține că șeful Poliției Române, Petre Tobă a fost chemat la Guvern de către Vlad Stoica șeful cancelariei lui Victor Ponta.

Pasajele cele mai importante din rechizitoriu:

â–º La data de 13 iunie 2013 Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la sediul Guvernului României, acolo unde chestorul de poliție Tobă Petre (inspectorul general al Poliției Române) a fost apoi chemat de către Stoica Vlad-Ștefan (șeful Cancelariei primului-ministru).

( În acest context este de menționat că potrivit art. 8 alin 1 al legii nr. 28/2002, privind organizarea și funcționarea Poliției române, „Inspectoratul General al Poliției Române este condus de un inspector general numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, după consultarea Corpului Național al Polițiștilor”; Tobă Petre fusese numit în această funcția prin decizia nr. 183 din 15 mai 2012 prim-ministrului Victor-Viorel Ponta).

â–º Aici, folosindu-se de ascendentul creat prin convocarea lui Tobă Petre la sediul guvernului, Duicu Ioan-Adrian i-a solicitat acestuia să-l mențină pe Ponea Constantin-Ștefan în funcția de inspector-șef al inspectoratului de poliție al județului Mehedinți, iar la o dată ulterioară să îl numească într-o funcție de director-adjunct în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Încă de pe 10 iunie, cu trei zile înainte de data la care Duicu a fost la Guvern, baronul de Mehedinți l-a contactat pe Vlad Stoica pentru a stabili datele întâlnirii. Procurorii descriu acest apect în felul următor: „Din conținutul acestei discuții purtate de Duicu Ioan-Adrian cu Stoica Vlad-Ștefan, rezultă faptul că cel dintâi intenționa să se deplaseze la sediul Guvernului pentru a discuta cu premierul Victor-Viorel Ponta, acesta stabilind cu șeful Cancelariei primului-ministru ca joi, 13 iunie 2013, să se deplaseze la sediul guvernului.”

Pe 11 iunie, Duicu ia legătura cu Doru Dumitrescu, secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor. Îi transmite acestuia că pe 13 urmează să se intâlnească la Guvern cu premierul Ponta. În rechizitoriul DNA discuția este interpretată și redată astfel:

â–º „Cu privire la aceeași intenție a lui Duicu Ioan-Adrian, la data de 11 iunie 2013 (marți), ora 8.04, acesta i-a comunicat lui Dumitrescu Doru că intenționează ca pe data de 13 iunie 2013 (joi) să meargă la premier pentru a-l determina pe acesta să intervină să vederea realizării intereselor lui Ponea Constantin-Ștefan („mă duc la premier dimineață și o să-l pun și pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia”); totodată, numitul Duicu Ioan-Adrian a stabilit cu Dumitrescu Doru, că – în vederea realizării aceluiași scop -să meargă chestorul Tobă Petre”.

În acest punct al rechizitoriului, procurorii DNA inserează următoarea înregistrare:

DUICU IOAN-ADRIAN: Nu, nu, nu, ăsta e. Auzi, eu o să vin joi până la premier. Și o să-l iau pe ăsta cu mine, pe PONEA. Aș vrea să trec cu el până la TOBĂ. Cum să fac să trec până la TOBĂ?

DORU DUMITRESCU: Păi, îi dăm un telefon. Da’ unde ești acu’?

DUICU IOAN-ADRIAN: Păi, acuma-s la birou.

DORU DUMITRESCU: Aha. Păi, eu… am venit și eu, sunt la Severin acum.

DUICU IOAN-ADRIAN: A! Ești la Severin? Credeam că ești la București.

DORU DUMITRESCU: Ne întâlnim și-i dau telefon și… îi dau telefon că…

DUICU IOAN-ADRIAN: Aha. Și joi dimineață mă duc până… mă duc la premier dimineață și o să-l pun și pe premier să sune că vreau să-l stabilizez pe ăsta bine acia. Știi că Grigore s-a mutat? E la Poliția de Frontieră.

DORU DUMITRESCU: Aha. Bine. Păi, te sun eu mai încolo și-l sun.

DUICU IOAN-ADRIAN: Joi, pe la 11, m-aș duce până la el.

DORU DUMITRESCU: Aha. Îi dau telefon… trec eu pe la tine și-i dau telefon.

Procurorii DNA susțin că intenția lui Duicu era să-i solicite direct premierului Ponta să îl convoace pe Petre Tobă la sediul Guvernului. „Ce se remarcă este intenția lui Duicu Ioan-Adrian ca în data de 13 iunie 2013 (când urma să vină în București) – după ce la ora 9.30 urma să meargă la sediul Guvernului (unde ar fi urmat „să-l pună” pe premier „să sune” în vederea „stabilizării” lui Ponea Constantin-Ștefan) – la ora 11.00 să meargă împreună cu Ponea Constantin-Ștefan la chestorul Tobă Petre”, se arată în rechizitoriul DNA

Ce s-a întâmplat la Palatul Victoria în ziua de 13 iunie 2013

Procurorii DNA susțin că din toate probele colectate rezultă că Adrian Duicu a făcut trafic de influență în Palatul Victoria. Acestă acuzație este întărită de mai multe ori pe parcursul rechizitoriului. Iată cum descriu procurorii ziua de 13 iune 2013:

â–º „În dimineața de 13 iunie 2013, Duicu Ioan-Adrian (fără a mai fi însoțit însă de Ponea Constantin-Ștefan) a mers la sediul guvernului.

â–º Aici a fost convocat chestorul Tobă Petre (de către Stoica Vlad-Ștefan, șeful cancelariei primului-ministru), care s-a prezentat la sediul guvernului, unde s-a întâlnit cu Duicu Ioan-Adrian care i-a solicitat menținerea temporară a numitului Ponea Constantin Ștefan în funcția deținută (cea de inspector-șef al inspectoratului de poliție al județului Mehedinți) și numirea sa ulterioară în funcția de director adjunct al Direcției Ordine Publică din cadrul Inspectoratului general al Poliției Române (solicitări cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord).”

Citește mai jos pe larg cum este descrisă desfășurarea faptelor în Palatul Victoria pe ore, așa cum au reconstituit procurorii DNA.

â–ºAstfel, în dimineața zilei de 13 iulie 2013, la ora 955, Duicu Ioan-Adrian, aflat în sediul Guvernului, l-a sunat pe Ponea Constantin-Ștefan, transmițându-i acestuia că așteaptă să intre la premierul Victor-Viorel Ponta (acolo unde s-ar fi aflat deja ministrul de interne):

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Alo?

DUICU IOAN-ADRIAN: Sunt aici, în cabinet.

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Să trăiți domn’ președinte.

DUICU IOAN-ADRIAN: Aștept să vină. M-auzi? E ministru’ tău înăuntru.

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Păi, vorbim după aia când puteți dumneavoastră că nu știam pe unde sunteți. De aia…

DUICU IOAN-ADRIAN: Nu. Sunt aicea, în cabinet, aștept să intru. Și e ministru’ tău înăuntru, zic. Ministru’ tău e aici, înăuntru.

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Da.

DUICU IOAN-ADRIAN: Da?

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Sunteți bine, da?

DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Da. Aștept aici…

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Bine.

DUICU IOAN-ADRIAN: Bun.

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Să trăiți.

â–º La ora 1056, Stoica Vlad-Ștefan (șeful Cancelariei primului-ministru) l-a apelat pe chestorul Tobă Petre, purtând cu acesta o discuție de 21 secunde.

Peste 5 minute, la ora 1101, Duicu Ioan-Adrian i-a trimis lui Ponea Constantin-Ștefan un mesaj SMS având următorul conținut:

„La.chemat.pe.toba.aici.la.guv.astept.sa.vina”.

Peste alte 10 minute, la ora 11.11, Duicu Ioan-Adrian a purtat o discuție telefonică cu Georgescu Ionel (persoană apropiată lui Duicu Ioan-Adrian, fost director al Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne), confirmându-i și acestuia faptul că Tobă Petre fusese chemat la sediul Guvernului României.

IONEL GEORGESCU: Da, domn’ președinte?

IOAN-ADRIAN: Sunt tot aicea că am vorbit o dată și aștept să vină și omu’ ălălalt, care trebuia să mergem în partea cealaltă.

IONEL GEORGESCU: Am înțeles.

DUICU IOAN-ADRIAN: Știi? Trebuia să mă duci tu în partea ailaltă pe mine…

IONEL GEORGESCU: Da.

DUICU IOAN-ADRIAN: Și l-a chemat încoace.

IONEL GEORGESCU: Da. Îhî. Perfect.

DUICU IOAN-ADRIAN: L-a chemat încoace.

IONEL GEORGESCU: Bine.

DUICU IOAN-ADRIAN: Înțelegi?

IONEL GEORGESCU: Da. Da. Nicio problemă. Sunt acia.

DUICU IOAN-ADRIAN: Aștept acuma să vină și mai intru o dată la dânsu’, după aia.

IONEL GEORGESCU: Ok. Bine.

DUICU IOAN-ADRIAN: Bine. Bun.

â–º La ora 11.38, Ponea Constantin-Ștefan i-a răspuns lui Duicu Ioan-Adrian (în urma mesajului SMS pe care acesta i-l expediase la ora 1056), tot cu un mesaj SMS, având textul:

„Sunteți cel mai tare… Știam eu dar nu mă așteptam chiar așa ! Am emoții!”

â–º În aceste împrejurări, Tobă Petre s-a prezentat la sediul guvernului, unde a purtat o discuție cu Duicu Ioan-Adrian cu privire la situația lui Ponea Constantin Ștefan (și, incidental, cu privire la situația soției acestuia, procurorul Ponea Elisabeta).

â–º Cu privire la împrejurările deplasării lui Tobă Petre la sediul guvernului la data de 13 iunie 2013, au fost cerute detalii atât Secretariatului General al Guvernului (instituție care are evidența activităților desfășurate în sediul guvernului), cât și Serviciului de Protecție și Pază (instituție care asigură și înregistrează accesul persoanelor în sediul guvernului), însă ambele instituții au răspuns că nu mai sunt în posesia datelor privind evenimentele din data de 13 iunie 2013.

După terminarea întrevederii cu chestorul Tobă Petre, la ora 1218, Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe Ponea Constantin-Ștefan, aducându-i la cunoștință rezultatul acestei discuții, după cum urmează:

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Alo?

DUICU IOAN-ADRIAN: Șefu’? Ce faceți, șefu’?

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Am răspuns mai târziu că am ieșit… eram dincolo, în sală.

DUICU IOAN-ADRIAN: Sunteți cel mai mare șmecher!

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Eu?!

DUICU IOAN-ADRIAN: Da!

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: (Râde) …

DUICU IOAN-ADRIAN: Sută la sută!

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Ei! Sunt?!

DUICU IOAN-ADRIAN: Un sfert de oră, în birou’ oval, s-a vorbit despre familia dumneavoastră! …

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Eu mă bucur dacă mă apreciază și pe mine președintele de la Mehedinți, în rest… n-am nicio treabă!

DUICU IOAN-ADRIAN: Da? Deci, o cunoaște pe soție, șefu’ tău, TOBĂ. Au avut niște acțiuni împreună la Craiova.

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Da. Păi și pe la Mehedinți a fost.

DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Da. O știe bine. Știa unde vrea să se ducă. Ție ți-a rezervat director adjunct la Ordine Publică și-l ține până te hotărăști tu să pleci acolo. Și am spus: Domne’, nu pleacă acuma de-aicea. Iasă o promoție de absolvenți noi acuma, pe 28, din care o să-ți dea un număr mai consistent de oameni acia, la Mehedinți. Să-i faci raportu’ ăla cu Ianoși, fără niciun fel de problemă.

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Îhî.

DUICU IOAN-ADRIAN: Așa. Îl suni tu și o să vezi cam cum…

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Așa am și discutat, am analizat în ședința de comandă, mi-a propus domnu’ STOICA, să-l împuternicim pe IANOȘI în locu’ lu’ OPRIȚA și trebuie să-i trimit documentele mâine, poimâine, la…

DUICU IOAN-ADRIAN: Poți să-l suni, să vezi cum te abordează acuma da’ mai lasă-l puțin că eu plecai, el mai rămasă două minute după mine, acolo… Că l-a chemat șefu’ al mare acolo.

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Î! Veniți astăzi?

DUICU IOAN-ADRIAN: Vin astăzi. Da. E ok și cu partea cealaltă. Absolut ok! (Duicu Ioan-Adrian face referire astfel la celălalt folos pe care i-l promisese lui Ponea Constantin-Ștefan, respectiv numirea soției sale Ponea Elisabeta într-o funcție de conducere la o unitate de parchet din București)

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Păi, asta mă interesează cel mai… (Ponea Constantin-Ștefan face referire la faptul că acesta este folosul care îl interesează cel mai mult, aceasta în condițiile în care materializarea acestuia fără intervenția lui Duicu Ioan-Adrian nu era posibilă).

DUICU IOAN-ADRIAN: Absolut ok! Absolut ok! Pentru că ți-am spus … subiectu’ a fost și… (Duicu Ioan-Adrian face referire la faptul că în timpul vizitei sale la sediul guvernului s-a discutat și „subiectul” privind-o pe Ponea Elisabeta) când venii cu treaba asta, zic: Este soția… A! Da. Știa subiectu’ de ea, că vrea să vină la Parchetu’ General, că la DNA, a avut o problemă și că n-a pus-o acolo. (Duicu Ioan-Adrian face referire la faptul că în anul 2012 Ponea Elisabeta încercase, fără succes, să ocupe funcția de procuror-șef al Serviciului Teritorial Craiova al Direcției Naționale Anticorupție) Știa tot TOBĂ! Tot știe! Absolut tot știe! Că zice că ți-a dat un număr mai mare de oameni și anu’ trecut… ți-a dat mai mulți oameni.

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Păi, da. Da’ n-a fost atât de mare.

DUICU IOAN-ADRIAN: Păi, da. Da’ a zis că au fost cincizeci de oameni … din promoție… sau nu știu cum dracu’ a zis. Cincizeci de oameni pe toată România și ce înseamnă aia la…

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Î! Nu. Eu am avut înainte o relație bună. După aia, cred că din cauza lu’ domnu’ Stănișoară… mi-a stricat-o cu domnu’ Tobă.

DUICU IOAN-ADRIAN: Mă, tu n-auzi ce-ți spun?! Să vezi ce relație ai de-acum încolo!

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Abia aștept să vă întoarceți, să-mi povestiți.

DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Ți-am spus, sună-l peste vreo oră.

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Îhî.

DUICU IOAN-ADRIAN: Înțelegi?

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Da.

DUICU IOAN-ADRIAN: Că l-a chemat acolo la birou.

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Îl sun. Îl mai las un pic și după aia-l sun.

DUICU IOAN-ADRIAN: … Dacă ai fi fost cu mine acolo să…

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Păi, dacă mi-a zis să nu vin.

DUICU IOAN-ADRIAN: Nu. Da’ înțelegi ce zic?

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Îhî. …

DUICU IOAN-ADRIAN: Deci, e absolut ok. O să urmeze treaba aia cât de curând. Cealaltă zic. Ceea ce te interesează cel mai mult, adică. (Duicu Ioan-Adrian face din nou referire la realizarea celuilalt folos pe care i-l promisese lui Ponea Constantin-Ștefan, respectiv numirea soției sale Ponea Elisabeta într-o funcție de conducere la o unitate de parchet din București)

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Da. Da. Da.

DUICU IOAN-ADRIAN: Și a zis: Da, o cunosc, am avut niște acțiuni împreună cu ea acolo. Mai multe acțiuni zice că au avut, pe contrabandă cu țigări, cu nu știu ce, cu…

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Îhî.

DUICU IOAN-ADRIAN: Așa mi-a zis. Că spunea…

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Da. I-a trimis și felicitări și mulțumiri și… a trimis acasă.

DUICU IOAN-ADRIAN: Da, mă. Da. N-auzi? Știa absolut tot vis-a-vis de tine! Tot!

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Asta-i bine. Da’ sper că nu mă știe de rău.

DUICU IOAN-ADRIAN: Nu. Nu. Nu. Ești dubios, atâta mi-a spus. Ești dubios, ești… și foarte reticent, ești așa… tot timpu’ tu ai o problemă.

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: (Râde) …

DUICU IOAN-ADRIAN: Dubios, nu în sensu’ că faci prostii. Înțelegi? Dubios în sensu’ că ești dificil. Dificil e mai bun termenu’ decât dubios

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Aha. Sunt suspicios.

DUICU IOAN-ADRIAN: Dificil. În zona asta a fost. Dificil. Și exemplu’ cu dificilu’ a fost de la plecatu’ tău că ți-a asigurat postu’ de directoru’ adjunct la Ordine Publică și nu te-ai dus. Și… „Cum să se ducă, bă?! Că ce să facă pe-aci? Vine gură-cască?! Aia rămâne acolo și el gură-cască prin București?! Ce să facă?! Își crea o problemă și mai mare cu soția decât o avea! Că zicea că se rezolva pentru el și…” Ți-am spus… toată discuția asta era acolo, nu era în altă parte. Înțelegi?
………………………………………………………………………………………..

â–ºÎn aceeași zi, la ora 13.06, Duicu Ioan-Adrian a fost contactat de către Dumitrescu Doru (la acea dată adjunct al lui Andreescu Anghel, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, șef al Departamentului de Ordine și Siguranță Publică în cadrul aceluiași minister), acesta arătându-se surprins de faptul că cel dintâi nu a mai venit la Ministerul Afacerilor Interne, pentru a merge la chestorul Tobă Petre; Duicu Ioan-Adrian i-a replicat lui Dumitrescu Doru că nu a mai fost nevoie să facă acest lucru, deoarece chestorul Tobă Petre fusese chemat la Guvern de către premierul Victor-Viorel Ponta (la care Duicu Ioan-Adrian se referă cu apelativul „șefu’ al mare”):

DUICU IOAN-ADRIAN: Da?

DORU DUMITRESCU: Salut ADI.

DUICU IOAN-ADRIAN: Vă salut. Da, nea DORU?

DORU DUMITRESCU: Nu mai îmi spuseși? Fuseși acolo?

DUICU IOAN-ADRIAN: Cum să nu?!

DORU DUMITRESCU: Da? Păi, te sunai pe la 12 jumate, nu-mi răspunseși.

DUICU IOAN-ADRIAN: Am fost… a venit la șefu’ al mare, l-a chemat acolo șefu’ al mare.

DORU DUMITRESCU: Îhî.

DUICU IOAN-ADRIAN: L-a chemat acolo la guvern. Și a venit acolo. E ok.

DORU DUMITRESCU: Da?

DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Da.
……………………………………………………………………………………………………………

â–ºCa atare, în urma acestor demersuri, Duicu Ioan-Adrian a obținut încă unul din foloasele solicitate de către Ponea Constantin-Ștefan (anume ca acesta să fie menținut în funcția de inspector-șef al inspectoratului județean de poliție Mehedinți până în momentul în care soția sa Ponea Elisabeta avea să fie numită într-o funcție de conducere în cadrul unei unități de parchet din București și ca, în acel moment, acesta să fie numit un post de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române).

Episodul întrevederii Ponta – Duicu din restaurantul Joseph

â–º „La data de 8 iulie 2013 (luni), în jurul orei 14.00, după reunirea Biroului Permanent Național al Partidului Social Democrat, Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la restaurantul Joseph (situat în din București, str. Dr. Ion Cantacuzino nr. 8, sectorul 1) împreună cu premierul Victor-Viorel Ponta.

â–º Cu privire la acest aspect, la ora 13.52, Duicu Ioan-Adrian a purtat următoarea discuție cu Georgescu Ionel (persoană apropiată lui Duicu Ioan-Adrian, pe care acesta, în aceeași perioadă, încerca să o impună la conducerea Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală):

IONEL GEORGESCU: Da ADI.

DUICU IOAN-ADRIAN: Sunt la restaurant JOSEF, pe strada doctor ION CUZINO, nu știu unde e.

IONEL GEORGESCU: Unde e asta, stai că nu te aud.

DUICU IOAN-ADRIAN: Strada doctor ION CUZINO…

IONEL GEORGESCU: Strada doctor ION CUZINO…asta ce…

DUICU IOAN-ADRIAN: Strada doctor ION CANTACUZINO, restaurantul JOSEF îi zice.

IONEL GEORGESCU: GIUSEPE, bine…

DUICU IOAN-ADRIAN: Vezi că problema ta s-a rezolvat acolo, ce-ai zis tu, ce vrei tu, la Direcția Antifraudă.

IONEL GEORGESCU: Hai că vin la tine și-mi spui.

DUICU IOAN-ADRIAN: E rezolvată! Sunt cu premieru’, aici, la masă.

IONEL GEORGESCU: Am înțeles. Vin în zonă după tine?

DUICU IOAN-ADRIAN: Vino aici! De aici vii și mă iei! Da.

IONEL GEORGESCU: Ok. Bine.