ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI. Ce își doresc olimpicii de la România

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI. Ce își doresc olimpicii de la România
Publicat: 01/06/2014, 11:24
Actualizat: 23/10/2014, 15:23

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI. Vlad Mihai Mandric, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București, este unul dintre olimpicii la chimie care au adus de curând primul loc la Olimpiada Internațională de Chimie „D. Mendeleev”, ce s-a desfășurat în Rusia. Vlad spune că nu-și poate imagina viitorul fără eprubete și pahare Berzelius. „Sunt fascinat de rezultatele experimentale obținute în laboratorul de chimie. Scriu reacții complicate, modelez matematic fenomene și procese și fac tot felul de calcule, iar când ajung la masa de lucru am convingerea că voi reuși”, spune Vlad, în interviul acordat gândul de Ziua internațională a copilului.

Când își va termina studiile, ar vrea să devină fie inginer chimist, fie profesor. „Sper ca toate acestea să nu fie doar exaltarea tinereții, ci să reprezinte drumul pe care trebuie să-l urmez. Dacă m-aș lăsa călăuzit de cuvintele pline de har ale Sfântului Ioan Gură de Aur – „Lucrarea dascălilor este mult mai grea și mai mare decât lucrarea mâinilor”, atunci as alege-o pe cea de dascăl”, arată olimpicul.

Vlad se vede trăind în România, cu toate că mulți dintre olimpicii noștri internaționali pleacă în străinătate. Dacă ar deveni președintele României, Vlad ar aduce în viața publică oameni de valoare și în același timp ar încerca să reașeze scara valorilor.

„Aș pune capăt diletantismului, șarlatăniei și demagogiei, căutând mereu adevărul, așa cum, cu multa înțelepciune spunea Nicolae Iorga : „Adevărul este pretutindeni, dar nu-l recunoaște decât cel care-l caută”, spune Vlad. Elevul ar investi masiv în domenii precum agricultura, nanotehnologii, cercetare, sănătate, apărare.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI. Andrei Pașa, o nouă stea a matematicii

Un alt olimpic, dar la matematică, Andrei Pașa, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național Iași, este considerat noua stea a Iașiului în materie de matematică. Încă de la gimnaziu, Andrei a luat numeroase medalii la concursurile naționale și internaționale de matematică. Spune că și-ar dori ca România să rămână la fel, însă ceea ce ar trebui să fie altfel sunt locuitorii ei. „O țară nu este și nu trebuie să fie într-un fel anume pentru un cetățean de-al ei, acum sau în viitor. Ea este și atât. Este țara ta”, spune Andrei, în interviul acordat de Ziua internațională a copilului.

Andrei Pașa, olimpic internațional la matematică

Dacă ar deveni președintele României, Andrei și-ar canaliza toate eforturile către cultură și educație. România e „țara care s-a descurcat până la urmă de-a lungul istoriei, supraviețuind planurilor și ideilor venite din interiorul sau din exteriorul său, de la cei care au abuzat de multe ori de puterea pe care au avut-o la un moment dat”, spune el.

„Pentru ca să poată exista în continuare, nu doar ca un simplu ținut, eventual doar un reper geografic pentru granițele altor țări, are nevoie de cultură și de educație, deci aici s-ar canaliza toate influențele mele. Dacă acesta va fi considerat tot un abuz, sunt gata să mi-l asum, cu orice preț”, conchide Andrei.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI.Theodor Lucescu: „Modelul de învățământ este învechit, copiii învățând cu din ce în ce mai puțină plăcere”

Theodor Lucescu, olimpic internațional la matematică, elev la Liceul Internațional de Informatică, își dorește o Românie cu posibilități nelimitate. „Aș vrea să fie un loc în care îți poți urma pasiunile, iar locul de muncă să fie plătit suficient de bine pentru a duce un trai decent, indiferent de profesie. De asemenea, o țară ideală ar trebui să renunțe la promovarea în exces a non-valorilor societății, uitând cu desăvârșire de cei care aduc prestigiu țării pe plan internațional”, spune Theodor Lucescu, de Ziua internațională a copilului.

Olimpicul crede că educația ar trebui să fie prioritatea oricărui președinte. În cazul în care el ar ocupa prima funcție în stat, Theodor ar investi foarte mult în sistemul de educație.

„Modelul de învățământ este învechit, copiii învățând cu din ce în ce mai puțină plcere. O prima schimbare pe care aș face-o ar fi schimbarea manualelor, care conțin prea multă informație, greu de reținut. Toți elevii învață acum pentru note, pentru un examen, uitând totul de-a lungul timpului. Ei trebuie învățați ca scopul învățământului nu este acela de a trece testele, ci de ați forma o cultură generală vastă, care te va ajuta mai târziu să îți descoperi pasiunile și să îți alegi ce vrei să faci în viață”, a spus Theordor.

Olimpicul mai are în plan curățarea sistemului de învățământ de profesorii fără vocație, dar și mărirea salariilor pentru profesori. „O importantă schimbare ar trebui să fie mărirea salariilor profesorilor și concedierea celor care nu corespund normelor, cei care doar vin și predau din manual. Copiilor trebuie să le facă plăcere să învețe, ei trebuie încurajați și susținuți pentru a reuși în viață”, conchide Theodor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată...
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă: "E corectă viața?...
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un tragic accident rutier, la Dumbrăvioara. Avea doar 54...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Anunț trist despre Regina Camilla. Vestea venită azi: „Cu mare regret, Majestatea Sa...”
A murit un mare jurnalist român. A scris istorie în mass-media
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
O gaură neagră „înfometată” se hrănește de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică