ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI. Ce își doresc olimpicii de la România

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI. Ce își doresc olimpicii de la România
Publicat: 01/06/2014, 11:24
Actualizat: 23/10/2014, 15:23

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI. Vlad Mihai Mandric, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București, este unul dintre olimpicii la chimie care au adus de curând primul loc la Olimpiada Internațională de Chimie „D. Mendeleev”, ce s-a desfășurat în Rusia. Vlad spune că nu-și poate imagina viitorul fără eprubete și pahare Berzelius. „Sunt fascinat de rezultatele experimentale obținute în laboratorul de chimie. Scriu reacții complicate, modelez matematic fenomene și procese și fac tot felul de calcule, iar când ajung la masa de lucru am convingerea că voi reuși”, spune Vlad, în interviul acordat gândul de Ziua internațională a copilului.

Când își va termina studiile, ar vrea să devină fie inginer chimist, fie profesor. „Sper ca toate acestea să nu fie doar exaltarea tinereții, ci să reprezinte drumul pe care trebuie să-l urmez. Dacă m-aș lăsa călăuzit de cuvintele pline de har ale Sfântului Ioan Gură de Aur – „Lucrarea dascălilor este mult mai grea și mai mare decât lucrarea mâinilor”, atunci as alege-o pe cea de dascăl”, arată olimpicul.

Vlad se vede trăind în România, cu toate că mulți dintre olimpicii noștri internaționali pleacă în străinătate. Dacă ar deveni președintele României, Vlad ar aduce în viața publică oameni de valoare și în același timp ar încerca să reașeze scara valorilor.

„Aș pune capăt diletantismului, șarlatăniei și demagogiei, căutând mereu adevărul, așa cum, cu multa înțelepciune spunea Nicolae Iorga : „Adevărul este pretutindeni, dar nu-l recunoaște decât cel care-l caută”, spune Vlad. Elevul ar investi masiv în domenii precum agricultura, nanotehnologii, cercetare, sănătate, apărare.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI. Andrei Pașa, o nouă stea a matematicii

Un alt olimpic, dar la matematică, Andrei Pașa, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național Iași, este considerat noua stea a Iașiului în materie de matematică. Încă de la gimnaziu, Andrei a luat numeroase medalii la concursurile naționale și internaționale de matematică. Spune că și-ar dori ca România să rămână la fel, însă ceea ce ar trebui să fie altfel sunt locuitorii ei. „O țară nu este și nu trebuie să fie într-un fel anume pentru un cetățean de-al ei, acum sau în viitor. Ea este și atât. Este țara ta”, spune Andrei, în interviul acordat de Ziua internațională a copilului.

Andrei Pașa, olimpic internațional la matematică

Dacă ar deveni președintele României, Andrei și-ar canaliza toate eforturile către cultură și educație. România e „țara care s-a descurcat până la urmă de-a lungul istoriei, supraviețuind planurilor și ideilor venite din interiorul sau din exteriorul său, de la cei care au abuzat de multe ori de puterea pe care au avut-o la un moment dat”, spune el.

„Pentru ca să poată exista în continuare, nu doar ca un simplu ținut, eventual doar un reper geografic pentru granițele altor țări, are nevoie de cultură și de educație, deci aici s-ar canaliza toate influențele mele. Dacă acesta va fi considerat tot un abuz, sunt gata să mi-l asum, cu orice preț”, conchide Andrei.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI.Theodor Lucescu: „Modelul de învățământ este învechit, copiii învățând cu din ce în ce mai puțină plăcere”

Theodor Lucescu, olimpic internațional la matematică, elev la Liceul Internațional de Informatică, își dorește o Românie cu posibilități nelimitate. „Aș vrea să fie un loc în care îți poți urma pasiunile, iar locul de muncă să fie plătit suficient de bine pentru a duce un trai decent, indiferent de profesie. De asemenea, o țară ideală ar trebui să renunțe la promovarea în exces a non-valorilor societății, uitând cu desăvârșire de cei care aduc prestigiu țării pe plan internațional”, spune Theodor Lucescu, de Ziua internațională a copilului.

Olimpicul crede că educația ar trebui să fie prioritatea oricărui președinte. În cazul în care el ar ocupa prima funcție în stat, Theodor ar investi foarte mult în sistemul de educație.

„Modelul de învățământ este învechit, copiii învățând cu din ce în ce mai puțină plcere. O prima schimbare pe care aș face-o ar fi schimbarea manualelor, care conțin prea multă informație, greu de reținut. Toți elevii învață acum pentru note, pentru un examen, uitând totul de-a lungul timpului. Ei trebuie învățați ca scopul învățământului nu este acela de a trece testele, ci de ați forma o cultură generală vastă, care te va ajuta mai târziu să îți descoperi pasiunile și să îți alegi ce vrei să faci în viață”, a spus Theordor.

Olimpicul mai are în plan curățarea sistemului de învățământ de profesorii fără vocație, dar și mărirea salariilor pentru profesori. „O importantă schimbare ar trebui să fie mărirea salariilor profesorilor și concedierea celor care nu corespund normelor, cei care doar vin și predau din manual. Copiilor trebuie să le facă plăcere să învețe, ei trebuie încurajați și susținuți pentru a reuși în viață”, conchide Theodor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Vine decizie la mașinile pe benzina și motorină. Vor fi suprataxate
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?