ZIUA MUNCII este sărbătorită de Google printr-un Doodle. În Doodle-ul pregătit de Google pentru ZIUA MUNCII, apar patru personaje care muncesc – o femeie la un calculator, un grădinar, un zugrav și o femeie mecanic -, dar și o antenă parabolică și un elicopter.
De ZIUA MUNCII McDonald’s a lansat micul cu muștar. Cum arată McMic-ul de 1 MAI
ZIUA MUNCII, sărbătorită pe 1 MAI, este cunoscută și sub denumirea de May Day. Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificației zilei de 1 MAI, ca ZIUA MUNCII și a muncitorilor. Pe 1 MAI 1872, circa 100.000 de muncitori din New York, majoritatea din industria construcțiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.
Data de 1 MAI apare, pentru prima dată, în legătură cu întrunirea din anul 1886 a Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei (precursoarea Federației Americane a Muncii). George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor și Tâmplarilor, a inițiat introducerea unei rezoluții care stipula ca „8 ore să constituie ZIUA legală de MUNCĂ de la și după 1 MAI 1886″, sugerându-se organizațiilor muncitorești respectarea acesteia.
La data de 1 MAI 1886, sute de mii de manifestanți au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă, cea mai mare demonstrație a avut loc la Chicago, unde s-au întrunit 90.000 de persoane, din care aproximativ 40.000 se aflau în grevă. Rezultatul a fost acela că circa 35.000 de muncitori au câștigat dreptul la ZIUA de MUNCĂ de 8 ore, fără reducerea salariului.
Dar ZIUA MUNCII, 1 MAI, a devenit cunoscută în lumea întreagă în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piața Heymarket din Chicago. Numărul greviștilor se ridicase la peste 65.000, iar în urma ciocnirii cu poliția au rezultat mai multe victime.
În anul 1888, la întrunirea Federației Americane a Muncii, s-a stabilit ca în ziua de 1 MAI 1890 să aibă loc manifestații și greve, pentru reducerea zilei de muncă de 8 ore. Iar în anul 1889, social-democrații afiliați la Internațională a ll-a, au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 MAI să fie o zi internațională a muncitorilor. La 1 MAI 1890, au avut loc demonstrații în SUA, în majoritatea țărilor europene, în Chile, Peru și Cuba.
La scurt timp, Federația Americană a Muncii s-a dezis cu totul de 1 MAI, celebrând în schimb Labor Day („ZIUA MUNCII„), anual, în prima zi de luni a lui septembrie. Pe 28 iunie 1894, Congresul SUA a adoptat un act confirmând această dată ca sărbătoare legală.
În alte țări însă, ZIUA MUNCII este marcată la nivel internațional pe 1 MAI, după ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.
Astfel, în majoritatea țărilor vest-europene, ziua de 1 MAI este zi liberă.
În fostele țări comuniste, ZIUA MUNCII 1 MAI a fost transformată într-o sărbătoare de stat însoțită de defilări propagandistice. Regimurile comuniste încercau să instrumenteze politic o veche tradiție a mișcării muncitorești internaționale. De asemenea, naziștii au avut tentative de uzurpare a acestor tradiții. Ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare a comunității naționale germane, promițându-se construirea unui socialism național, în centrul căruia nu se mai aflau muncitorii, ci arianul considerat un prototip al celor ce muncesc.
În România, ZIUA MUNCII a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar în timpul comunismului această sărbătoare a fost marcată, ca și în alte țări comuniste, de manifestări propagandistice. După revoluția din decembrie 1989, timp de mai mulți ani, ziua de 1 MAI nu a mai fost sărbătorită prin festivități propagandistice, însă a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber.
Anul acesta, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care și ziua de luni, 30 aprilie, a fost declarată nelucrătoare în sectorul public, astfel încât au fost asigurate mai multe zile libere muncitorilor din acest sector cu prilejul sărbătorii de 1 MAI.
Printre țările care sărbătoresc ZIUA MUNCII pe 1 MAI se numără și Germania, Belgia, Croația, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong.