Ziua Națională – 1 Decembrie la Iași | Majestatea Sa Margareta, aplaudată de ieșeni: „Trăiască Regina!”

Publicat: 01 12. 2019, 15:37

Manifestările dedicate Zilei Naționale au avut loc la Iași în fața Palatului Culturii.

Mii de persoane au participat întâi la un concert de muzică populară, iar mai apoi la ceremoniile religioase și militare. Pe scenă au urcat reprezentanți au urcat reprezentanți ai autorităților locale și naționale, dar și Custodele Coroanei Române.

Primarul Mihai Chirica a făcut referire, în discursul său, la importanța Iașului, în istoria țării și a reamintit și Revoluția din 89: „România s-a născut și a crescut la Iași. Aici, în Capitala Moldovei, am învățat să fim români. Capitală a Unirii de la 1859, Iașul s-a sacrificat pentru a permite apariția patriei numite România. Capitală de război din 1916, Iașul a fost leagănul României Mari. Iar lecția pe care trebuie s-o învățăm, înainte de toate, este că forța noastră stă în unitate, o unitate pe care suntem obligați să ne întemeiem toate speranțele, toate dorințele, toate proiectele de viitor!”.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, a încurcat Nistrul cu Nisa, în discursul său.

„Astăzi poate mai mult ca oricând trebuie să conștientizăm valoarea comorii pe care ne-au lăsat-o: libertate, libertate de a trăi și de a ne crește copiii într-o țară independentă, de învăța, de a ne exprima opiniile și credințele noastre. Suntem, așadar, datori să ne cinstim trecutul, să reflectăm la prezent și să ne gândim la viitor. Este obligația fiecăruia dintre noi să pună umărul la constituirea misiunii începută de predecesorii noștri. (…) Astăzi este sărbătoarea noastră, este sărbătoarea moșilor și strămoșilor noștri, este sărbătoarea fiilor și strămoșilor noștri.(…) La mulți ani ieșeni, La mulți ani, România, La mulți ani România de pretutindenti, din Basarabia, de la Nisa, până la Tisa, până la Dunăre, La mulți ani, români de pretutindeni”, a spus Maricel Popa.

Reprezentanții Casei Regale au depus o coroană la Statuia domnitorului Ștefan cel Mare, iar ieșenii au strigat „Trăiască Regina” și au aplaudat-o pe Majestatea Sa Margareta.

 

Fanfara Militară la Iași de Ziua Națională și cozi la fasole cu cârnați

Fanfara Militară a Garnizoanei Iași i-a încântat pe ieșenii prezenți la manifestările de Ziua Națională. După parada militară, s-a format o coadă lungă de oameni care au stat la rând pentru o porție de fasole cu cârnați. 

Mii de ieșeni s-au bucurat de vremea frumoaspă și au ieșit în centrul orașului pentru a sărbători Ziua Națională. Cei mai mulți au venit special pentru a urmări parada militară.

Defilarea de la Iași a fost deschisă de lt. col. Daniel Cioran, comandantul Batalionului 151 Infanterie Iași. Prin fața ieșenilor au defilat mai apoi detașamente ale Brigăzii 15 Mecanizate și ale Ministerului Afacerilor Interne. A urmat defilarea tehnicii militare, iar printre cele mai apaludate au fost autospecialele de stingere ale pompierilor sau cea a Serviciului de Acțiuni Speciale de la IPJ Iași, care pe lângă ofțiteri avea în echipaj și un câine de urmă.

La fel ca în fiecare an, Fanfara Militară a Garnizoanei Iași i-a încântat pe ieșeni. Cei prezenți în fața Palatului Culturii au fluturat stegulețe cu drapelul României și, după încheierea defilării, au dansat la concertul de muzică populară.

„L-am adus ca să vadă ceea ce este pur românesc de Ziua țării, mai mult de atât nu este mai românesc”, a spus o mămică prezentă la paradă cu băiatul.

„Ziua Națională este un lucru foarte frumos, pe care care toată lumea îl adoră, ne reunim în această zi”, a declarat un băiat venit la ceremoniile din centrul Iașului. A fost prima dată când acesta a sărbătorit Ziua Națională în țară. „Am fost plecați peste hotare, ne-am întors pentru un trai mai bun, mai fericit. Am venit să îi arătăm și lui 1 decembrie, cum se sărbătorește. Niște emoții de nedescris am trăit”, a spus mama băiatului.

„Am venit îmbrăcată în costum tradițional pentru că asta ne reprezintă! Ziua Națională înseamnă patriotism, devotament pentru țară, iubire de țară în primul rând. Nu aș pleca din țară, nici nu mă gândesc să plec”, a declarat Adriana , o tânără îmbrăcată în port popular.

După parada militară, ieșenii au stat la rând pentru o porție de fasole cu cârnați. 5.000 de astfel de porții au fost servite, la fel ca în fiecare an. Cine a vrut, a putut să servească și un pahar de vin sau de ceai.