ChatGPT a fost dat în judecată: „Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri” / Principalele acuzații aduse inteligenței artificiale
O asociație din Austria a dat judecată ChatGPT, programul de inteligență artificială fiind acuzat că „divaghează”.
Asociația vieneză de protecție a vieții private, NOYB, a declarat că ChatGPT oferă sistematic informații false atunci când este întrebat despre diverse subiecte, inclusiv date personale.
Acest lucru ridică probleme serioase privind respectarea legii, în special a Regulamentului general european privind protecția datelor (GDPR), care impune obligația de acuratețe în prelucrarea datelor personale.
„Dacă un sistem nu poate oferi rezultate corecte şi transparente, acesta nu poate fi folosit pentru a genera date despre persoane. Tehnologia trebuie să respecte legea, nu invers”, a precizat avocata Maartje de Graaf, citată în comunicatul NOYB.
Conform sursei citate, refuzul companiei OpenAI de a corecta sau șterge erorile și de a furniza acces la datele și sursele de informații ale ChatGPT, încalcă legea și ridică îngrijorări cu privire la respectarea regulamentelor privind protecția datelor.
Principalele solicitări ale asociației
În plângerea sa, NOYB solicită Autorității austriece pentru protecția datelor să inițieze o investigație și să impună o amendă companiei OpenAI, potrivit Ziare.com.
ChatGPT, ce s-a lansat în 2022, a atras atenția utilizatorilor prin capacitățile sale impresionante de a genera eseuri, poezii sau traduceri în câteva secunde. Cu toate acestea, au fost inițiate proceduri legale în diverse țări. Italia a blocat temporar programul în martie 2023, iar autoritatea franceză de reglementare (CNIL) a început să examineze mai multe plângeri.
Vă recomandăm să citiți și: