Harta salariilor din IT în 2022: Ce loc ocupă România și în ce țări din Europa câștigă programatorii cel mai bine?
Țara din fruntea clasamentului pierde însă câteva poziții atunci când privim salariile ajustate la nivelul de trai, indexul mare fâcând Elveția să coboare pe locul 3 în topul salariilor programatorilor de nivel junior, middle și senior.
Astfel, Marea Britanie urcă pe prima poziție, fiind urmată de Belgia în topul salariilor programatorilor, ajustate la nivelul de trai din 2022.
În România, fiecare 10 angajați din IT susțin alte 10,5 locuri de muncă în restul economiei
Industria IT de software și servicii a înregistrat, în ultimii ani, cea mai ridicată rată de creștere a numărului de angajați (11%), comparativ cu alte ramuri din România, situându-se în topul industriilor angajatoare. Cel mai recent raport Anis privind impactul industriei IT în economia României arată că peste 135.000 de persoane lucrează în acest domeniu.
Același raport scoate în evidență că fiecare 10 angajați din IT susțin alte 10,5 locuri de muncă din economia națională, prin impactul direct și indirect. Iar fiecare 10 euro de valoare adăugată brută creată direct de industria IT, aduce o contribuție de încă 5 euro în economia României.
Dar în același timp, se pierd sume importante, dacă ne gândim la deficitul anul estimat la peste 15.000 de specialiști. Pentru cei interesați de o carieră în IT, deficitul se traduce în oportunități, companiile au nevoie acută de programatori, iar cei care fac pasul către acest domeniu au toate șansele să profite de trendul ascendent.
Industria IT s-a afirmat deja ca un important motor de creștere la nivel național, recunoscut pe piața muncii pentru salariile atractive și numărul mare de posturi pe care candidații le pot accesa. Nu este o surpriză că rămâne, și în 2022, unul dintre cele mai atractive domenii, atât pentru tinerii care vor să înceapă o carieră de viitor, dar și pentru cei cu experiență în alte domenii, interesați de reconversie profesională în IT.