Istoria telefoanelor iPhone: O creatoare de conținut a cumpărat și TESTAT toate telefoanele lansate de Apple

Istoria telefoanelor iPhone: O creatoare de conținut a cumpărat și TESTAT toate telefoanele lansate de Apple
O creatoare de conținut a cumpărat și TESTAT toate telefoanele iPhone lansate în ultimii 17 ani. Care este cel mai performant produs Apple. Sursa Foto: Shutterstock
Publicat: 19/11/2024, 23:39
Actualizat: 20/11/2024, 01:20

O creatoare de conținut de pe YouTube, Sarah Grace, a cumpărat și testat toate telefoanele inteligente iPhone lansate de Apple. 

În clipul ei, a prezentat toate funcțiile telefoanelor lansate de Apple, de la iPhone 1 până la iPhone 16 (din 2007 până în 2024).

2007: iPhone – Primul „smartphone” Apple cu ecran tactil, acces la internet și cameră foto

Primul telefon iPhone a fost lansat pe piață pe 29 iunie 2007,  de către directorul companiei Apple de atunci, Steve Jobs. La prețul de 499 $ pentru modelul de 4 GB și 599 $ pentru modelul de 8 GB, a fost un dispozitiv revoluționar.

iPhone-ul original avea un ecran de 3,5 inch, o cameră de 2 megapixeli, o baterie de 1400 mAh, conexiune 2G și o interfață multi-touch.  Acesta a avut instalat și primul sistem de operare iOS.

„În 2007, vedeam telefoane Blackberries, vedeam telefoane pliabile, nu concepeam telefoane inteligente cu ecrane tactile. A fost o nebunie să vezi o tehnologie avansată. iPhone 1 este acum o tehnologie învechită, dar la aceea vreme, era o mare atracție. Era un telefon micuț, cu margini de argint, de culoare argintie și cu acest încărcător gigant. Și iată ecranul emblematic al lui iPhone 1 cu Pământul. Pagina de meniu este așa de nostalgică. Nu am personal acest telefon, dar îmi amintesc că l-a avut bunicul meu. Era o chestie cool pentru că puteai să faci fotografii cu acest telefon. Și avea o funcție Notepad de culoare aurie. Și avem această iconiță a aplicației YouTube care arată ca un televizor vechi, iconița cu floare care reprezenta galeria de poze, Safari care era un compas digital. Din păcate, nu putem face nimic pe acest telefon. Nu mai poți descărca pentru că este învechit. Nu mai poți trimite mesaje. Nu poți accesa internetul. Oricât m-ar cuprinde nostalgia, trebuie să-l lăsăm să se ducă”, a spus Sarah Grace, influencer în vârstă de 22 ani din generația Z. 

Steve Jobs dezvăluie iPhone lumii întregi - 9 ianuarie 2007, San Francisco . Sursa Foto: Profimedia
Steve Jobs dezvăluie iPhone lumii întregi – 9 ianuarie 2007, San Francisco . Sursa Foto: Profimedia

 

2008 – 2009: iPhone 3G realiza fotografii cu rezoluția 480p

Următorul telefon testat a fost iPhone 3G, în 2008.

„A fost tehnic iPhone 2, dar l-au numit iPhone 3GS și a venit în 2009”.

iPhone 3GS. Profimedia
iPhone 3GS. Profimedia

O groază de lucruri s-au întâmplat în 2009 – epidemia de gripă porcină, apariția platformei Netflix,  decesul lui Michael Jackson, când jocurile Just Dance, Call of Duty Modern Warfare 2 și melodia „Poker Face” a lui Lady Gaga erau populare. Iar iPhone 3GS putea realiza fotografii cu rezoluția de 480p și avea un compas virtual îmbunătățit. În prezent, nici acesta nu mai are acces la internet și nu mai primește suportul companiei Apple.

2010-2011: iPhone 4- Social Media și Selfie

iPhone 4 a fost lansat în 2010, la prețul de 649 $,  când rețelele de socializare, precum Facebook, Instagram, Twitter și WhatsApp deveneau populare. Seria „Harry Potter” se apropia de final, iar Justin Bieber și Katty Perry erau la debutul carierei lor muzicale. Noul telefon venea cu o funcție ce avea să schimbe societatea: funcția de selfie.  Utilizatorii puteau posta poze pe Facebook, Instagram și Snapchat.

„Camera frontală foto a fost introdusă, ceea ce a dus la apariția selfie-urilor. Avea un design drăguț. Era tehnologia de vârf.  Era foarte scump. Avea o rezoluție mai bună de 326 PPI. A fost o diferență majoră de 3GS. Ecranul arăta fantastic. Aveam 7 ani când mi-am făcut primele selfie-uri cu acest iPhone. Putea rula aplicații multiple. Avea un joc în care aruncai cu obiecte în șeful tău de muncă”, a spus Sarah Grace, după ce i-a testat și camera video.

iPhone 4. Profimedia
iPhone 4. Profimedia

iPhone 4S a venit în 2011, în anul când creatorul vizionar al telefoanelor iPhone, vizionarul Steve Jobs, care a mai dezvoltat primul computer personal Apple I, calculatoarele Macintosh, dispozitivele portabile iPod pentru ascultat muzică, precum și tabletele iPad, a murit de cancer.

Noul telefon venise cu un asistent virtual instalat, Siri. iPhone 4S includea și o cameră video 1080p de 8 megapixeli și funcția foto  de 640 x 960 pixeli.

2012-2013: iPhone 5, în culori și cu senzori de Touch ID. Generația „Candy Crush”

iPhone 5 a fost lansat în 2012, în anul „Apocalipsei Maya”, care s-a remarcat cu superproducția cinematografică cu supereroi  „Avengers” și cu cea mai ascultată melodie de pe planetă, „Gangnam Style”.  În anul acela, 25 de fotografii erau distribuite pe Snapchat, la fiecare secundă. iPhone 5, cu conexiune 4G și ecran de 4 inch,  avea suport pentru sistemele de operare iOS 6, 7, 8, 9 și 10.

În 2013,  când cultura pop a crescut, Miley Cyrus a lansat melodia „Wrecking Ball” și PewDiePie era celebru pe YouTube,  a fost lansat primul telefon Apple care nu avea o carcasă din aluminiu.  iPhone 5c a fost primul telefon cu carcasă din policarbonat. Pentru că litera „c” venea de la „culoare”, iPhone 5c a fost lansat  la prețul de 549 $, în cinci nuanțe pe piață: alb, albastru, roz, galben și verde.

iPhone 5c. Shutterstock
iPhone 5c. Shutterstock

Tot în septembrie 2013 a fost lansat și iPhone 5s, fiind vândut în trei culori:  gri, argintiu și auriu. iPhone 5s a fost primul telefon în care a fost introdus un buton de pornire ce are la bază Touch ID, un sistem de recunoaștere a amprentei pentru a debloca accesul la telefon și a preveni furtul, precum și cu o cameră video în 120 fps. Telefoanele provocau tot mai multă dependență. iPhone 5s și iPhone 5c din 2013 aveau ecrane de 4 inchi ce realizau fotografii de 640 x 1136.

„Culorile erau senzaționale. Avea și carcasa mat. Pe ecranul principal era un poster cu ocean. Culorile acestea au fost o mișcare foarte bună. Sunt sigură că au avut vânzări bune cu aceste telefoane pentru că erau …colorate. iPhone 5 și iPhone 5SE aveau aceeași calitate în privința imaginii”.

Candy Crush. Profimedia
Candy Crush. Profimedia

Cel mai popular joc video de pe iPhone era Candy Crush”.

„Infamul Candy Crush – A fost unul dintre cele mai populare jocuri de mobile. Mulți încă îl joacă, inclusiv mama, asta fiind partea tristă. Toată lumea își amintește Candy Crush, doar loveai niște bomboane pentru a le ordona într-un rând. Era avansat atunci, având animație pentru un joc pe telefon mobil”, a spus Sarah Grace.

2014-2015: iPhone 6 și 6 Plus – Mai mare, dar „îndoit”, cu 4K și plăți prin NFC

iPhone 6 și 6 Plus. Shutterstock
iPhone 6 și 6 Plus. Shutterstock

iPhone 6 și iPhone 6 Plus au fost lansate pe 19 septembrie 2014, în anul celei mai mari provocări globale – „Ice Bucket Challenge”. 2014 a fost anul care s-a remarcat cu începutul epidemiei de ebola, anexarea Crimeii de către Rusia și crearea Statului Islamic. Prețul unui iPhone 6 cu ecran de 4,7 inch, începea de la 649 $, pe când iPhone 6 Plus costa 749 $.  6 Plus avea o baterie mare de 2915 mAh și ecran de 5.5 inch. Din păcate, iPhone 6 Plus a devenit notoriu pentru că se putea îndoi în buzunarele utilizatorilor. Și așa rămânea: Doi ani mai târziu, „Bendgate” încă face victime printre utilizatorii de iPhone 6.

În anul următor, iPhone 6s și 6s Plus au fost lansate cu o nouă cameră de 12 megapixeli. Astfel, utilizatorii puteau înregistra videoclipuri cu rezoluție 4K în 30 fps. Acesta mai includea o funcție de luminozitate sporită pentru selfie-uri, senzor de recunoaștere a amprentei de a doua generație și cu funcția vocală „Hey, Siri”. Se găsea în patru culori: negru, argintiu, auriu și roz.

„Aveam 9 ani atunci, dar l-a avut fratele meu. iPhone 6 Plus venea într-o cutie mai mare, având dimensiuni mai mari. Foarte frumos aspect. Foarte mișto vibe-ul. Venea la pachet cu căști, încărcător. iPhone 6 și 6 Plus schimbau totul. Este primul iPhone cu Plus. Și primul cu funcția Apple Pay. Făceau filmări în 4K. Cel mai popular joc video era Angry Birds”, a spus Sarah Grace.

iPhone 6 a fost primul telefon cu tehnologia wireless de comunicare în câmp apropiat, bazată pe identificarea prin frecvență radio RFID. Smartphone-urile și alte dispozitive pot să comunice între ele prin atingere sau apropiere

2016: Cu iPhone 7, ieșim la vânătoare de Pokemoni. Primul telefon rezistent la apă și la praf

iPhone 7 RED. Shutterstock
iPhone 7 RED. Shutterstock

2016 a fost anul când Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, iar fimul „La La Land” era un candidat serios la premiile Oscar.  iPhone 7 și 7 Plus au venit atunci pe piață, fiind primele telefoane Apple rezistente la apă și cu funcții foto spectaculoase:  iPhone 7 şi iPhone 7 Plus au fost lansate oficial, împreună cu un nou model Apple Watch. Preţ, disponibilitate şi caracteristici tehnice

Telefoanele sunt rezistente la praf (IP 67), la stropire și pot fi scufundate până la 6 metri adâncime. Pot rezista în apă până la 30 de minute. A fost și cel mai scump telefon Apple de până atunci: iPhone 7 –  649$, iar iPhone 7 Plus  – 769$.  Nu mai avea controversata mufă pentru căști de 3,5 mm. Varianta Plus avea două lentile, blurând fundalul pe durata realizării unui selfie.

Fiind a zecea generație, acestea suportau sistemele de operare de la  iOS 10 la iOS 15. Carcasele erau de nuanță argintie, aurie,  neagră,  gri, alb, roz și roșu sau Product Red, un brand licențiat de către compania Red care urmărește să implice sectorul privat în creșterea gradului de conștientizare pentru a ajuta la combaterea HIV/SIDA.

„Și desigur, cel mai popular joc video din 2016 – Pokemon GO. Acesta a captat întreaga lume. Pikachu acolo, Pikachu aici!  Cred că a fost un joc bun. Îi încuraja pe oameni să iasă afară, din casă, să socializeze, să prindă Pokemoni împreună”.

Pokemon GO. Shutterstock
Pokemon GO. Shutterstock

2017-2018: iPhone 8 și iPhone X. Recunoaștere facială și Emoji

iPhone 8 a fost lansat în 2017, în plin scandal, la prețul de 699 $, iar 8 Plus, la preț de 799 $.  Compania Apple, dată în judecată, a recunoscut că încetineşte intenţionat Iphone-urile vechi.  Pe de altă parte, noul telefon dispunea de funcția wireless de încărcare a bateriei.

„Este iPhone-ul meu favorit din cauza culorii – o nuanță de roz. Este prima oară când dispune de încărcare wireless. Și cel mai tare joc al anului era Subway Surfers. Iroseam ore bune în acest joc”.

iPhone 8. Shutterstock
iPhone 8. Shutterstock

iPhone X, lansat în 2018 la prețul de 999$, a fost lansat cu o temă mai futuristă. Acesta a fost primul telefon Apple care a avut funcția FACE ID – identificare și recunoaștere facială. Au fost cazuri când unele exemplare au explodat de la supraîncălzire. Un telefon iPhone X ar fi explodat imediat după ce a fost actualizat la versiunea iOS 12.1   Telefoanele iPhone XS și XR au venit cu îmbunătățiri.

„Acesta a fost momentul când trendul emoji a luat-o  razna. Puteai să fii alt personaj și să vorbești și asta era o nebunie pentru că aveam FACE ID și puteai alege să fii șobolan. Cel mai popular joc de pe iPhone XS  a fost PUBG Mobile. Puteai să juri că vedeai peste tot la școală băieți jucându-se PUBG”.

XS avea ecranul de 5.8 inch, iar XS Max de 6.5 inch.

iPhone X. Shutterstock
iPhone X. Shutterstock

2019 – 2021: iPhone 11, 12 și 13 – Fiecare utilizator poate deveni un fotograf profesionist

2019 a fost anul când serialul „Game of Thrones” s-a încheiat, filmul „Avengers Engame” aproape a bătut „Avatar” la încasări, Billie Eilish și The Weeknd scoteau hit-uri muzicale, iar iPhone 11 a fost lansat pe piață cu o baterie de 3110 mAh și ecran de 6.1 inch,  la 699 $. iPhone 11 Pro s-a vândut la 999$, iar iPhone 11 Pro Max la 1099$, având o baterie de aproape 4.000 mAh.

iPhone 11. Shutterstock
iPhone 11. Shutterstock

„Avem două camere separate pentru a face un video ultra wide. E o modalitate grozavă de a realiza filmări. De asemenea, a fost introdus modul de noapte pentru fotografii mai întunecate și îmbunătățind bateria cu un cip bionic A13”.

În 2020, anul când a izbucnit pandemia de coronavirus, s-a lansat iPhone 12 la un preț mai mare – 799$. Pentru cei cu venituri mai mici a fost lansat iPhone 12 Mini la 699$.

iPhone 12. Shutterstock iPhone 12. Shutterstock

„A fost un moment neplăcut pentru societate, toată lumea s-a baricadat în case și se uita la Tiger King din anumite motive. iPhone 12 avea un stil mai „blocky”, în mai multe culori, și cu un scut ceramic ce-l face rezistent la căderi. E dezamăgitor că nu a adus prea multe schimbări. Jocul cel mai popular era Among Us”.

iPhone 13. Shutterstock
iPhone 13. Shutterstock

În 2021, când au fost dezvoltate vaccinurile anti-COVID, iPhone 13 a fost lansat cu o nouă funcție MagSafe Charging, proiectat pentru o încărcare mai rapidă și cât mai eficientă. Camerele utilizează cel mai bun motor de fotografie computațională de la Apple, numit Smart HDR 4. Utilizatorii pot alege dintr-o gamă de stiluri foto, inclusiv contrast bogat, vibrant, cald și rece.

2022-2024: iPhone 14, 15 și 16 –  Oricine poate fi un regizor

„În 2022, simt că social media a ajuns la un nou nivel pentru că iPhone-urile au devenit mai bune. Camerele foto au devenit mai bune, software-ul a devenit mai bun, durata de viață a bateriei fost mai lungă,  ne-am putea face o carieră din asta, vedem videoclipuri pe Instagram, pe TikTok ”.

iPhone 14 și Apple Watch. Shutterstock
iPhone 14 și Apple Watch. Shutterstock

iPhone 14 venea cu funcții noi de fotografiere și filmare, precum și cu un SOS prin satelit pentru cei care se rătăcesc prin pădure.

„Iar în 2023, iPhone 15 a venit. A introdus funcția Dynamic Island. Ce mi-a plăcut a fost schimbarea cosmetică și cipul bionic A16 și funcții foto îmbunătățite. Cel mai popular joc a fost Monopoly”.

iPhone 15. Shutterstock iPhone 15. Shutterstock

iPhone 15,  cu un ecran de 6.1 inch, cu o baterie de 3349 mAh, cip bionic A16, sistem de operare iOS 17 și conexiune 5G, s-a vândut în 2023 cu 799$.

iPhone 16, cu cip bionic A18 și sistem de operare iOS 18, nu a venit cu multe îmbunătățiri, dar versiunea Pro se remarcă cu funcția de ProMotion 120 Hz, cu o rată de reîmprospătare pe ecran de 120 de ori pe secundă. iPhone 16 Pro Max este cel mai scump iPhone din istorie (1199$) și are un ecran de 6.9 inch și o baterie de 4674 mAh.

iPhone 16 PRO MAX. Shutterstock iPhone 16 PRO MAX. Shutterstock


Sursa Foto: Shutterstock/Profimedia 

Citește și: iPhone 16, cel mai nou telefon lansat de Apple, are o problemă gravă: Bateria se descarcă mult prea repede

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Momentul în care un munte se prăbuşeşte şi un zăcământ de cupru iese la suprafață
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Prețurile au sărit în aer la Târgul de Crăciun din Craiova! Cât a ajuns să...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Începe licitaţia pentru construcţia celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8. Anunţul ministrului...
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Certificat obligatoriu de la 1 decembrie. Anunț pentru românii cu mașini second-hand
Locul din România lăsat cu blestem. Cine îl vizitează are parte de minuni şi tămăduire
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la 95 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Experții sunt de părere că rachetele americane nu vor schimba războiul din Ucraina