Prima pagină » Tehnologie » „Până și câinii riscă să ajungă șomeri din cauza automatizării”. O companie își promovează ROBOTUL ca pe un „animal de companie” (VIDEO)

„Până și câinii riscă să ajungă șomeri din cauza automatizării”. O companie își promovează ROBOTUL ca pe un „animal de companie” (VIDEO)

„Până și câinii riscă să ajungă șomeri din cauza automatizării”. O companie își promovează ROBOTUL ca pe un „animal de companie” (VIDEO)
Câinele robot este disponibil pe piață. Sursa Foto: Shutterstock

Cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului, Boston Dynamics a publicat un videoclip amuzant pe YouTube. 

În videoclip, robotul patruped Spot se întâlnește cu un „câine ciudat” și devin prieteni prin „puterea dansului”.

Câinele robot, disponibil pe piață, știe să danseze

„Faceți cunoștință cu Sparkles! Sparkles este un costum personalizat conceput doar pentru ca Spot să exploreze intersecțiile dintre robotică, artă și divertisment. Aflați cum construim pașii lui Spot folosind software-ul Spot Choreographer”, a declarat compania.

Câinele robot este numai bun pentru persoanele care sunt alergice la câini.

Boston Dynamics a dezvăluit robotul Spot cu patru picioare în 2016. Acesta cântărește doar 25 kg. În noiembrie 2017, a fost publicat un videoclip promoțional cu Spot cum deschide o ușă. Boston Dynamics subliniază că Spot este „cel mai silentios robot pe care l-au construit”.  Pe ​​16 iunie 2020, Boston Dynamics a pus Spot la vânzare pentru publicul larg, putând fi cumpărat la un preț de 74.500 de dolari.

Pe 18 martie 2022, artista Agnieszka Pilat a vândut cu 40.000 de dolari un tablou creat de Spot, ca să ajute refugiații ucraineni.

Roboții vor înlocui câinii?

Acum trei luni, oamenii au urmărit reacția unui câine real care îl vede pe robotul Spot. Aparent, câinele este confuz când vede că Spot se mișcă și se comportă exact ca el.  Teama exacerbată a oamenilor față de roboții care le-ar putea lua locurile de muncă îi fac să se întrebe dacă „nu cumva și câinii riscă să devină înlocuiți”.

Strămoșii câinilor de azi au fost domesticiți de către oameni acum 30.000 ani. Potrivit unor teorii ale antropologilor, strămoșii oamenilor moderni i-au ademenit pe strămoșii comuni ai lupilor și câinilor moderni de azi cu resturi din carne animală. Alte teorii susțin că au răpit pui de lupi din habitatul lor. Oricum ar fi, dovezile arheologice ne arată că oamenii i-au folosit la vânătoare și i-au prețuit ca parte din familiile lor, fiind îngropați după moarte laolaltă cu stăpânii.

Sub oameni, aspectul lor s-a modificat, devenind mai blânzi și adaptați pentru a deveni animale de companie . După apariția agriculturii acum 10.000 ani, câinii au fost folosiți pentru a păzi locuințele și turmele. Au apărut culte și religii care îi celebrează pe canini, de la zeul Anubis în Egiptul Antic la lupoaica care i-a alăptat pe Romulus și Remus, fondatorii Romei antice. În ultimele milenii au rezultat 360 de rase cunoscute din împerechere și încrucișări de gene: unele au devenit antrenate pentru luptă, vânătoare, salvare și pază, altele pentru a fi jucăușe cu copiii sau pentru a le ține companie persoanelor singuratice și vulnerabile.


Citește și:

Roboții-chelneri au ajuns în România. Preiau comanda clienților, le aduc mâncarea și strâng și masa. Cât costă să îi închiriezi la nuntă

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și