Geoffrey Hinton, profesorul care a primit Premiul Nobel pentru Fizică, afirmă că există o probabilitate de 10% până la 20% ca Inteligența Artificială să ducă la dispariția umanității în următoarele trei decenii, întrucât schimbările se produc rapid.
Omul de știință britanico-canadian, adesea considerat „părintele” inteligenței artificiale, susține că șansele sunt de 10-20% să se producă dispariția umanității în următoarele trei decenii, avertizând că ritmul schimbărilor în domeniu este „mult mai rapid” decât se anticipase.
Anterior, Hinton afirmase că probabilitatea ca tehnologia să declanșeze un dezastru pentru omenire era de 10%. Întrebat la programul Today de la BBC Radio 4 dacă își schimbase analiza privind o posibilă apocalipsă AI și probabilitatea de unu la zece ca aceasta să se întâmple, Hinton a spus: „Nu chiar, 10% până la 20%.”
Născut în Londra, Hinton, profesor emerit la Universitatea din Toronto, a spus că oamenii vor fi ca niște copii mici în comparație cu inteligența sistemelor AI extrem de puternice. Anul trecut, Hinton a făcut senzație după ce a demisionat din funcția sa de la Google pentru a vorbi mai deschis despre riscurile dezvoltării AI nesupravegheate, exprimându-și îngrijorarea că „actori rău intenționați” ar putea folosi tehnologia pentru a provoca distrugeri.
O preocupare majoră a campaniilor pentru siguranța AI este că dezvoltarea inteligenței artificiale generale, sau a sistemelor mai inteligente decât oamenii, ar putea duce la o amenințare existențială prin evitarea controlului uman. Reflectând asupra locului în care credea că se va afla dezvoltarea AI atunci când a început să lucreze la această tehnologie, Hinton a spus:
„Nu credeam că vom ajunge unde suntem acum. Credeam că, la un moment dat în viitor, vom ajunge aici. Pentru că situația în care ne aflăm acum este că majoritatea experților din domeniu consideră că, în următorii probabil 20 de ani, vom dezvolta inteligențe artificiale care sunt mai inteligente decât oamenii. Și acest lucru este un gând foarte înfricoșător”.
Hinton a spus că ritmul dezvoltării este „foarte, foarte rapid, mult mai rapid decât mă așteptam” și a cerut reglementarea guvernamentală a tehnologiei.
„Grija mea este că mâna invizibilă nu ne va proteja. Așadar, lăsându-l doar pe motivația profitului a marilor companii nu va fi suficient pentru a asigura dezvoltarea acesteia într-un mod sigur. Singurul lucru care poate forța aceste mari companii să facă mai multe cercetări în domeniul siguranței este reglementarea guvernamentală”.
Hinton este unul dintre cei trei „părinți AI” care au câștigat premiul ACM AM Turing – echivalentul premiului Nobel în informatică – pentru munca lor. Totuși, unul dintre cei trei, Yann LeCun, șeful departamentului de AI la Meta, compania lui Mark Zuckerberg, a minimizat amenințarea existențială, afirmând că AI „ar putea, de fapt, salva umanitatea de la dispariție”, potrivit The Guardian.
Sursa Foto: Shutterstock/Profimedia