Mii de suedezi au devenit pionieri în folosirea unei forme noi de tehnologie – microcipurile implantate sub piele, la nivelul mânii, deși oameni din întreaga lume sunt foarte reticenți în privința acestora și lansează tot felul de teorii ale conspirației.
Tehnologia incorporată în microcip poate fi folosită și în activitățile zilnice pentru accesarea smartphone-ului, deschiderea șii sau setarea alarmei din casă. Acesta are dimensiunea unui bob de orez și este implantat sub piele cu o siringă.
Eric Larsen, care conduce compania Biohax Italy, declara pe 12 mai că așteaptă aprobarea Ministerului Sănătății și al centrelor medicale pentru a implementa acest timp de tehnologie și în statul peninsular. De asemenea, acesta a precizat că aproximativ 2.500 de oameni din Italia și Roma ar putea accepta implantarea în următoarele 6 luni.
Însă, chiar și fără aprobarea Ministerului Sănătății din Italia, compania condusă de Eric Larsen a reușit să implanteze microcipuri în câteva sute de oameni cu ajutorul unui centru medical.
„Este un pas spre viitor… Chiar dacă este extrem de futuristic, deja se întâmplă. Această tehnologie a fost produsă entru a ne ajuta, pentru a ne oferi mici superputeri”, a declarat Eric Larson pentru Euronews.
Însă, în contextul pandemiei de coronavirus, oamenii devin din ce în ce mai reticenți în cea ce privește acest tip de tehnologie din cauza temei de a nu conține GPS, deci de a le fi urmărite traseele și viețile de către guverne în această perioadă, a mai precizat acesta.
„Am observat că mulți oameni din Italia nu sunt mulțumiți de adăugarea tehnologiei GPS sau a alteia asemănătoare în microcipuri. Acest lucru ar putea reprzenta un pericol pentru noi. Nu îi urmărim pe oameni pentru că microcipurile noastre nu conțin tehnologie GPS, însă aceștia nu sunt conștienți de acest aspect”, a mai explicat Eric Larson.
Martin Lewin, un suedez IT-ist, utilizează cele două microcipuri implantate în mână pentru a se loga la computerul personal, pentru a seta alarma de la birou, dar și pentru a-și accesa profilul de LinkedIn.
Însă, specialiștii prevăd că acest tip de tehnologie îi va ajuta pe oameni să își plătească cumpărăturile fără să folosească banii cash sau cardul.
„Nu diferă foarte mult: pur și simplu nu vei mai avea nevoie de portofel, de chei și alte lucruri pe care dacă le pierzi e ca și când ți-ai pierde identitate”, a explicat Jowan Österlund, boy piercer și fondator al start-up-ului internațional Biohax International.
„Dacă îți pierzi cheile nu mai ai cum să intri în casă. Dacă altcineva ți le găsește, în unele țări, persoana respectivă poate pretinde că aceea este casa ei”, a mai precizat acesta.
În Suedia, microcipurile pot fi folosite și ca bilete de tren, însă Martin Lewin speră ca în curând cu aceste microcipuri să se poată face și plăți.
„Vreau ca în curând microcipurile să poată fi folosite pentru mai multe tipuri de acces. O modalitate prin care îți poți purta identitatea oriunde”, a precizat acesta.
Însă dezvoltarea tehnologiei nu este atât de ușoară pe cât ar fi crezut întrucât Martin are microcipul implantat de trei ani și se pare că tehnologia de a face plăți ar putea fi gata abia peste un an.
Eric Larsen a precizat pentru sursa citată că se află în negocieri cu Vodafone și Paypal (în Italia) pentru a-l ajuta să implementeze la scară largă plata cu microcip.
Microcipurile folosesc frecvențe scrute de radio, aproximativ aceeași tehnologie folosită la telefoane și cardurile de credit, potrivit explicațiilor oferite de Dr. Rob van Eijk, managerul european al Tuture of privacy Forum.
Însă, această tehnologie vine și cu reversul medaliei, întrucât este predispusă la aceleași probleme de securitate – cineva ar putea capta semnalul emis.
Însă, de exemplu, semnalul de la un microcip ar putea fi captat doar dacă cineva care îl are implantat se află într-o mulțime de oameni care nu au.
În viitor, microcipurile ar putea incorpora și informații referitoare la starea de sănătate, altfel spus, nu am mai avea grija cardurilor de sănătătate iar în cazul unor accidente în care victima nu poate fi identificată, ar putea fi tratată corespunzător în funcție de istoricul medical.
Chiar și în Marea Britanie, aproximativ 250 de persoane și-au implantat microcipuri cu ajutorul medicilor, deși dispozitivele nu sunt considerate ca fiind unele medicale.