WhatsApp nu va mai putea fi folosit pe 53 de telefoane iPhone și Android, de la 1 noiembrie. Ce trebuie să facă utilizatorii
Peste aproximativ două săptămâni, din 1 noiembrie, utilizatorii aplicației WhatsApp nu o vor mai putea folosi dacă telefoanele lor au sisteme de operare vechi, respectiv dacă nu au versiunile 4.1 sau mai noi pentru Android, și iOS 10 sau mai noi, pentru iPhone.
WhatsApp, cea mai populară aplicație de chat din lume, nu va mai fi accesibilă utilizatorilor cu telefoane ce nu pot fi actualizate cu versiuni mai noi ale sistemelor de operare.
„WhatsApp nu va mai funcționa pe telefoane care au sistemul de operare Android OS 4.0.4 sau mai vechi de la 1 noiembrie 2021. Vă rugăm să treceți pe un aparat compatibil sau să salvați istoricul msageriei până atunci”, a anunțat WhatsApp, care are peste 2 miliarde de utilizatori în mai mult de 180 de țări.
În cazul sistemului de operare de la Apple, versiunile compatibile sunt iOS 10 și mai noi. Sunt vizate și sistemele de operare ale altor producători, precum Nokia, respectiv KaiOS v2.5.0 și mai noi, inclusiv JioPhone și JioPhone 2.
Cât de vechi sunt versiunile ce vor deveni incompatibile
Astfel, primul pas – și recomandarea generală – este ca utilizatorii să își instaleze cea mai recentă variantă posibilă de sistem de operare și, dacă nu este posibilă actualizarea la variantele compatibile, să își cumpere un alt telefon mobil, mai nou, dacă vor să mai comunice prin intermediul WhatsApp. potrivit unei analize recente a publicației britanice.
Jurnaliștii de la Mirror au întocmit o listă cu 53 de telefoane care au apărut pe piață cu verisiuni mai vechi decât ultimele anunțate drept compatibile, însă unele pot fi actualizate la cea mai recentă versiune.
Versiunea Android 4.0, codată ca Ice Cream Sandwich, a fost lansată în octombrie 2011 și a fost gândită ca un sistem de operare universal, compatibilă cu toate dispozitivele Android. Versiunea Android 4.1, „Jelly Bean”, a fost lansată un an mai târziu, în octombrie 2012. Sistemul de operare Android a ajuns la versiunea 12 , în octombrie 2021.
În ceea ce privește Apple, iOS 10 a fost lansată în septembrie 2016, iar Apple a ajuns cu actualizările la versiunea 15.0.2, lansată zilele trecute. Această ultimă versiune este compatibilă cu modele mai vechi de iPhone, deci pot fi actualizate pentru a rula WhatsApp. Aceste modele sunt, potrivit site-ului Apple :
- iPhone 13
- iPhone 13 mini
- iPhone 13 Pro
- iPhone 13 Pro Max
- iPhone 12
- iPhone 12 mini
- iPhone 12 Pro
- iPhone 12 Pro Max
- iPhone 11
- iPhone 11 Pro
- iPhone 11 Pro Max
- iPhone Xs
- iPhone Xs Max
- iPhone Xr
- iPhone X
- iPhone 8
- iPhone 8 Plus
- iPhone 7
- iPhone 7 Plus
- iPhone 6s
- iPhone 6s Plus
- iPhone SE (prima generație)
- iPhone SE (a doua generație)
Lista telefoanelor care trebuie fie updatate, dacă se poate, fie schimbate, potrivit Mirror:
Samsung
- Galaxy Trend Lite
- Galaxy Trend II
- Galaxy SII
- Galaxy S3 mini
- Galaxy Xcover 2
- Galaxy Core
- Galaxy Ace 2
iPhone
- iPhone 6
- iPhone 6S plus
- iPhone SE
Huawei
- Ascend G740
- Ascend Mate
- Ascend D Quad XL
- Ascend D1 Quad XL
- Ascend P1 S
- Ascend D2
LG
- Lucid 2
- Optimus F7
- Optimus F5
- Optimus L3 II Dual
- Optimus F5
- Optimus L5
- Best L5 II
- Optimus L5 Dual
- Best L3 II
- Optimus L7
- Optimus L7 II Dual
- Best L7 II
- Optimus F6, Enact
- Optimus L4 II Dual
- Optimus F3
- Best L4 II
- Best L2 II
- Optimus Nitro HD
- Optimus 4X HD
- Optimus F3Q
Sony
- ZTE V956
- Grand X Quad V987
- Grand Memo
Alte branduri:
- Alcatel
- Archos 53 Platinum
- HTC Desire 500
- Caterpillar Cat B15
- Wiko Cink Five
- Wiko Darknight
- Lenovo A820
- UMi X2
- Run F1
- THL W8
Statistici globale din piața telefoanelor mobile
Potrivit datelor Statista, aproximativ 60% din telefoanele cu sisteme de operare Android au instalate versiuni lansate în ultimii doi ani, în timp ce 81% din aparatele iPhone au cea mai recentă versiune de iOS.
Versiunea anterioară a sistemului de operare, iOS 14, a fost instalată de 85% din deținătorii de telefoane iPhone care au accesat Apple Store, în iunie 2021, iar precedenta, iOS 13, rula pe 8% dintre aparatele mobile.
În iunie 2021, versiunea 10.0 a Android avea folosită de 36,5 aparate la nivel global, în timp ce cea mai recentă, 11, era pe locul secund, cu 17,7%, urmată de versounea anterioară, Pie 9.0, cu 17% – deci peste 70% dintre telefoane.
Rata de penetrare a telefoanelor inteligente la nivel global este estimată la 78,05% în 2020. Aceasta este bazată pe estimarea de 6,005 de miliarde de abonamente pentru smartphone-uri în întreaga lumea, la o populație de 7,8 miliarde de pământeni.
Google, cu Android, deține o cotă de 73% din sistemele de operare la nivel mondial, iar împreună cu iOS de la Apple, cota ajunge la peste 99% în toată lumea
Apple deține 17% din piața globală a vânzărilor de telefoane inteligente, potrivit celor mai recente date Statista.