Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Dealul Spirii” București-Ilfov a anunțat, vineri, că în ultima săptămână a făcut controale în 109 cluburi, baruri, discotece, săli de cinematograf și spectacole și mall-uri, unde pompierii au mers atât pe timpul zilei, cât și noaptea.
În urma verificărilor au fost descoperite 390 de nereguli în ceea ce privește securitatea la incendiu și au fost date 367 de sancțiuni, dintre care 105 amenzi în valoare totală de 768.000 de lei și 262 de avertismente. Totodată, un club a fost amendat cu 30.000 de lei pentru nereguli grave și s-a decis și închiderea localului până la obținerea autorizației de securitate la incendiu.
Potrivit sursei citate, printre neregulile constatate se numără neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare, neechiparea cu instalații de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare a incendiului și neechiparea cu instalații/sisteme de desfumare ori instalații de iluminat de securitate pentru evacuare.
Printre problemele descoperite se mai numără: căile de evacuare îngustate prin amplasarea de materiale combustibile, ușa de evacuare se deschide în sens invers, exploatarea conductorilor electrici neprotejați corespunzător, neverificarea periodică a instalațiilor de gaz și electricitate, nemarcarea căilor de evacuare cu indicatoare standardizate, existența materialelor din lemn (plafon, scară de evacuare) neignifugate și lipsa hidranților interiori, neechiparea sau nemarcarea corespunzătoare a acestora.
Controalele au loc în contextul în care angajați ai ISU sunt acuzați că au permis funcționarea clubului Colectiv fără ca localul să aibă aviz sau autorizație de securitate la incendiu.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană, în timp ce alte aproximativ 150 au fost rănite, fiind internate în spitale din Capitală. Vineri, numărul persoanelor decedate a ajuns la 55.
Ancheta în cazul incendiului este făcută de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a stabilit că „incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”.
În ceea ce privește autorizarea de securitate la incendiu a clubului Colectiv și controalele care ar fi trebuit făcute de ISU București – Ilfov, procurorii militari de la DNA au deschis un dosar penal și au pus sub acuzare doi angajați de la ISU București – Ilfov, respectiv căpitanii Antonina Radu și George Petrică Matei. Aceștia sunt acuzați că au permis funcționarea în continuare a firmei care deține clubul Colectiv, deși știau că nu aveau autorizație de securitate la incendiu și, mai mult, nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere.
Antonina Radu și George Matei s-ar fi oferit să-i ajute pe patronii clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI, dar nu au raportat șefilor despre existența localului și verificările efectuate. Căpitanul George Matei a fost arestat preventiv, pentru abuz în serviciu privind eliberarea avizelor pentru clubul din Capitală, iar pentru Antonina Radu, Tribunalul București a dispus plasarea în arest la domiciliu.
„Dacă cei doi ofițeri ar fi identificat faptul că SC Colectiv Club SA funcționa într-un spațiu de 425 mp, ar fi trebuit să verifice dacă societatea deținea autorizație pentru securitate la incendiu, dar și modul de respectare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, având în vedere obiectul de activitate desfășurat acolo și suprafața localului. De asemenea, ofițerii ar fi trebuit să întocmească un proces-verbal de control în care să consemneze cele constatate, inclusiv lipsa autorizației pentru securitate la incendiu și, să sancționeze contravențional societatea pentru lipsa acestei autorizații, dar și să consemneze în registrul de control prezența și efectuarea controlului. Totodată, ar fi trebuit să-mi raporteze despre existența acestei societăți, aspectele constatate și măsurile dispuse și, în acest caz, să luăm în evidență, ca și obiectiv, societatea în cauză”, a precizat șeful celor doi căpitani în fața anchetatorilor, conform DNA.
Cei trei patroni ai Clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, sunt arestați preventiv din 3 noiembrie, fiind acuzați de ucidere din culpă în cazul incendiului din clubul Colectiv.
Anchetatorii au arătat că patronii Colectiv, deși au dat o declarație pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligația, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spațiu de 425 de metri pătrați, aproximativ 400 de persoane.
Fostul primar Cristian Popescu Piedone și două angajate de la Primăria Sectorului 4 – Aurelia Iofciu, șefa Serviciului autorizări comerciale, și Luminița Larisa Ganea, angajată la același serviciu, – sunt în arest preventiv din 7 noiembrie, măsură luată într-un dosarul instrumentat de DNA privind autorizarea clubului Colectiv. Fostul edil este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual, iar cele două angajate ale Primăriei Sectorului 4, de complicitate la cele două infracțiuni reținute în cazul lui Piedone.
Potrivit ordonanțelor de reținere, Cristian Popescu Piedone, în calitate de primar al Sectorului 4, a încălcat dispozițiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcționare și autorizația de funcționare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfășurării activității de către SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru în strada Tăbăcarilor nr 7.