Ce pedeapsă riscă preoții care cer bani la săraci pentru înmormântări
„Deci dacă și în cazul ăsta (n.r. – cazul femeii de serviciu care lucra la negru în Clubul Colectiv și care a murit în incendiu) ar mai fi cerut cineva bani înseamnă că am fi cu totul în afara misiunii preoțești. Este hotărârea Sfântului Sinod că în cazuri din acestea de mare durere și întristare, și moarte groaznică, și familii sărace este interzisă cererea de bani. În cazul acesta trebuie să ajutăm, nu să luăm bani de la familii sărace, ci să le oferim noi”, a spus PF Daniel.
Patriarhul Daniel a afirmat că dacă se întâmplă astfel de cazuri în care preoții să ceară bani pentru înmormântarea unor săraci atunci preoții vinovați sunt sancționați, fiind avertizați sau transferați în alte locuri.
„Păi, dacă se întâmplă un astfel de caz, cum se întâmplă și la dumneavoastră sute de cazuri, pentru că toate instituțiile au și cazuri negative, nu sunt toate pozitive, cei vinovați sunt sancționați. Noi nu facem acum anchetă, dar când sunt cazuri s-a făcut anchetă și au fost unii avertizați, alții transferați în alte locuri”, a spus PF Daniel.
Referindu-se la acuzațiile din ultimele zile că în România ar fi mult mai multe biserici decât spitale, Patriarhul BOR a spus că numărul tuturor unităților medicale din țară este mai mare.
„S-a spus că sunt 18.000 de biserici și 400 și ceva de spitale. Păi sunt peste 20.000 de unități medicale în țară, cu tot cu cabinete, și așa mai departe. Deci este întotdeauna o ostilitate față de biserică, foarte greu de înțeles. S-a ajuns la această situație pentru că o mare parte din această ostilitate este comandată și numai față de biserica majoritară, nu față de toate cultele. Dumneavoastră faceți anchetă și veți vedea”, a mai spus PF Daniel.
Patriarhul BOR a făcut aceste declarații, marți, după slujba de înmormântare a uneia dintre victimele accidentului, o femeie de 38 de ani, văduvă, cu cinci copii și cu un tată paralizat.
Marți, la Catedrala Patriarhală, din București, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru cei 32 de tineri care au murit în urma incendiului din clubul Colectiv.
Cu o zi în urmă, Arhiepiscopul Romano-Catolic, Ioan Robu, a mers la clubul Colectiv, a aprins o lumânare și s-a rugat, spunând apoi că i-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru ce s-a întâmplat și că ar trebui să ne fie rușine tuturor, inclusiv Guvernului, instituțiilor statului, bisericilor.
Numărul persoanelor care au decedat în incendiul din clubul Colectiv a ajuns la 32, după ce marți dimineață o altă tânără, în vârstă de 28 de ani, a murit la Spitalul „Sfântul Pantelimon”. Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate în mai multe spitale din București, peste 50 fiind în stare critică sau gravă.