Cine spune, despre medicii români, că au făcut minuni în spitalele din Capitală pentru pacienții răniți în clubul Colectiv
„Mobilizarea și solidaritatea au fost extraordinare (medicii au venit inclusiv din concediul de maternitate, din alte orașe ale țării, au lucrat zile și nopți fără să plece din spitale etc). Chirurgul plastician nu se află foarte des în situația de a salva în mod direct vieți, însă în cazul tratării marilor arși se stabilește o legătură emoțională extrem de puternică între medic și pacientul cu care nu a vorbit niciodată (medicul îi cunoaște pe dinafară toate constantele biologice, fiecare cmp de suprafață arsă sau grefată, tratamentul și chiar și prognosticul). Informăm că în București există un număr mare de clinici și secții de chirurgie plastică în care lucrează peste 50 de medici specialiști și un număr mai mare de medici rezidenți. Este un corp profesional de elită, oameni foarte bine pregătiți în toate domeniile care aparțin specialității de chirurgie plastică, inclusiv tratamentul bolnavilor arși”, arată marți Asociația Chirurgilor Plastici din România (ACPR), într-un comunicat de presă.
Asociația felicită toți chirurgii plastici care s-au ocupat de tratarea pacienților cu leziuni grave de arsură, după accidentul din clubul Colectiv, precizând că medicii au făcut „pur și simplu minuni” pentru pacienții internați în spitalele din Capitală.
Potrivit ACPR, numărul de paturi alocate special pentru pacienții arși este relativ mic, dar, în această situație excepțională, au fost rapid alocate paturi, în special de terapie intensivă, pentru acești pacienți.
„S-au mobilizat toate resursele posibile, atât umane, cât și materiale pentru a face față acestei situații. Tratamentul acestor pacienți, atât local, cât și general s-a efectuat la cele mai ridicate standarde medicale internaționale. Sigur că evoluția unor pacienți aflați într-o stare atât de gravă este grevată și de complicații, care pot merge până la decesul pacientului. În acest caz, datorită acestei mobilizări exemplare s-a limitat foarte mult rata complicațiilor și, evident, a deceselor. Acest lucru a fost subliniat de către specialiști de marcă veniți din Israel, Franța, Marea Britanie, care au subliniat profesionalismul medicilor români și au arătat și ei că, în astfel de cazuri, de arsuri întinse asociate cu grave leziuni inhalatorii, mortalitatea este, de regulă peste 80-90%”, se mai arată în comunicatul ACPR.
În ce privește transportul pacienților răniți în incendiul din Colectiv, ACPR precizează că, la câteva zile de la producerea tragediei, pacienții care au putut suporta transportul au început să fie preluați de clinici din străinătate, conform unui protocol de cooperare la nivel european, care s-a mai aplicat și în cazul altor dezastre, cum ar fi cele din Suedia (1998) și Olanda (2000).
„Acest lucru nu înseamnă că medicii români nu ar fi putut să trateze în continuare acești pacienți sau că ar fi fost «depășiți» în anumite situații. Aceste transferuri în străinătate s-au făcut la cererea familiilor și cu sprijinul autorităților române. Unele transferuri au fost refuzate de pacienți, care au considerat că sunt foarte bine îngrijiți în unitățile din România. Un lucru este sigur: atât cât va fi nevoie, chirurgii plasticieni implicați în tratarea acestor bolnavi, vor face tot ce se poate pentru salvarea lor. Medicii romani nu și-au schimbat niciun moment atitudinea”, a declarat dr. Dragoș George Zamfirescu, președintele Asociației Chirurgilor Plastici din România, citat în comunicat.
ACPR mulțumește medicilor anesteziști, cu care colaborarea a fost extraordinară, aceștia dând dovadă de profesionalism și efort excepțional. De asemenea, ACPR mulțumește tuturor colegilor medici de alte specialități, asistentelor de chirurgie plastică, reanimare și anestezie, precum și psihologilor care au fost aproape de pacienți, familiile acestora și de personalul medical.
Comunicatul de presă al ACPR a fost transmis după ce Alianța Medicilor pentru modernizarea sistemului medical, o organizație neguvernamentală constituită dintr-o mișcare spontană pe Facebook, a afirmat că, în ultima perioadă, se discută intens despre ce trebuia și nu trebuia făcut în legătură cu victimele din incendiul de la clubul Colectiv.
Potrivit Alianței Medicilor, transferurile pacienților răniți în incendiu s-au facut doar la insistența organizațiilor neguvernamentale, care au pus presiune pe Ministerul Sănătății și pe managementul spitalelor.
Alianța Medicilor a mai arătat că ministrul demisionar Nicolae Bănicioiu, profesorul dr. Ioan Lascăr, dr. Raed Arafat și profesorul dr. Dan Enescu au încercat să mușamalizeze situația reală în cazul răniților în incendiul din Colectiv și competența în ce privește îngrijirea acestora.
Alianța Medicilor a subliniat că are un deosebit respect pentru tot personalul medical care se ocupă direct de persoanele rănite în incendiu, afirmând: „Ei sunt eroii nenumiți, în ciuda problemelor provocate de managerii sănătății românești”.
„Dorim să protestăm public față de liderii politici informali și formali care au creat confuzie în rândul opiniei publice, oameni care nu au făcut altceva decât să stea în fața camerelor de filmat și au făcut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice. În primul rând, noi ca stat nu avem condiții de a trata marii pacienți arși și nu am avut niciodată. Nu avem dotări, camere sterile, unități de arși. Nu suntem pregătiți cu personal și nu înțelegem de ce nu s-a detașat personal de la unitățile spitalicești din România pentru a suplini deficitul din București. Iar dacă ne cunoaștem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipă din străinătate? Dotările nu se rezumă doar la materiale sanitare, e nevoie de condiții aseptice ridicate pe care, din păcate, nici un spital public din România nu le are”, a mai arătat Alianța Medicilor.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc a declarat, marți, că face un apel la cei care critică oamenii din MS și medicii să îi lase să lucreze în liniște și, după ce vor trata și ajuta răniții internați în spitale, să facă ce vor, chiar și să îi „ardă în piața publică”.
Dorel Săndesc a spus că specialiștii din străinătate care au venit să vadă pacienții răniți în incendiul din clubul Colectiv au apreciat tot ce s-a făcut pentru salvarea acestora, iar la polul este „corul denigrărilor”. El a adăugat că în acest „cor al denigrărilor nemeritate” se află și colegi, iar unii vor „capul lui Raed Arafat, a profesorului Lascăr, a profesorului Enescu, a ministrului Bănicioiu, al meu, al tuturor”.
Și Colegiul Medicilor din România a transmis că este neavenit modul în care Alianța Medicilor se adresează și judecă performanțele profesionale ale colegilor, arătând că rezultatele muncii acestora sunt evaluate și eventual contestate de pacienți și familiile acestora, nu de alți medici.
Colegiul Medicilor a precizat că nu face comentarii asupra „alegațiilor privind oamenii politici implicați în gestiunea situației”, deși le consideră nejustificate, însă respinge critica publică pe care Alianța Medicilor o aduce unor colegi al căror prestigiu profesional nu a fost pus în discuție, a căror bună intenție și bune rezultate nu au fost contestate.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În 11 zile de la tragedie au decedat alte 21 de persoane, numărul victimelor ajungând, marți, la 48. Alte aproximativ 150 au fost rănite, fiind internate în spitale din Capitală.