Cine sunt cei 13 tineri răniți în Colectiv care au pierdut lupta cu viața în ultimele două zile
Fotografi, muzicieni, studenți străini, bodyguardul și o chelneriță din clubul Colectiv se numără printre cele 13 persoane care au murit, sâmbătă și duminică, în urma incendiului din 30 octombrie, bilanțul tragediei ajungând astfel la 45 de decese.
Alexandra Rădulescu
Alexandra Rădulescu, căreia prietenii îi spuneau Sandy, avea 26 de ani, era din Brașov și lucra ca barmaniță în clubul Colectiv din București. Aceasta era la muncă în seara în care a izbucnit incendiul și a fost grav rănită.
Ea a fost internată în stare gravă la Spitalul Floreasca din Capitală, având complicații mari la plămâni, potrivit unor mesaje ale unor prieteni ai acesteia publicate pe Facebook. Aceștia au încercat în ultimele zile să strângă fonduri pentru a o ajuta pe Alexandra.
Ayberk Manci
Ayberk Manci, cetățean turc, era student la Facultatea de Studii Economice a Universității din Izmir și se afla în România prin programul universitar Erasumus. Tânărul turc fusese rănit grav în incendiul din Clubul Colectiv din București și a murit la Spitalul Floreasca.
Dan Matei Alexandru
În vârstă de 26 de ani, Dan Matei Alexandru era din București și a murit la Spitalul de Arși.
Sâmbătă, nouă persoane rănite în urma incendiului din Colectiv și-au pierdut viața – șapte în spitale din Capitală și două imediat ce au fost transferate în Olanda: Daniel Ciobanu, Ionuț Cosmin Popescu, Ionuț Maior, Adrian Popa, Tullia Ciotola, Florin Popescu, Mavi Serian, Andra Elena Toader și Alexandru Chelba.
Daniel Ciobanu
Daniel Ciobanu, chitaristul trupei Prea Târziu, era în 30 octombrie în clubul Colectiv pentru a filma concertul trupei Goodbye to Gravity. Acesta avea 39 de ani, era tatăl a doi copii și se ocupa și de producție audio-video, potrivit cumnatului acestuia, Andrei Ciobanu.
El a murit sâmbătă dimineață, la Spitalul de Arși.
Potrivit cumnatului acestuia, Andrei Ciobanu, Daniel Ciobanu a suferit arsuri grave pe o suprafață de 47% din corp și o deteriorare severă a căilor respiratorii cauzată de toxinele inhalate în incendiul din Colectiv. „Pielea arsă s-a suprainfectat”, a mai scris Andrei Ciobanu.
Daniel Ciobanu trebuia să fie transferat joi, la un spital din Israel. Decizia de transfer a fost luată după vizita profesorului David-Michael Linton, directorul secției de Terapie Intensivă din cadrul Hadassah Medical Center.
Vineri, reprezentanții Spitalului de Arși, întrebați despre Daniel Ciobanu, declarau că acesta era în stare foarte gravă și a necesitat traheostomie de urgență.
„Medicii curanți au considerat că ar avea mai multe șanse în străinătate. S-a luat legătura cu cei din Israel și a venit un medic de ATI din Tel Aviv. Ei au un protocol care spune că nu pot primi un pacient decât după ce îl vede și dă acceptul medicul lor. S-a dat acceptul, undeva în jurul orei 14.00 s-au făcut demersurile să vină un avion al lor și un medic ATI specializat pe zbor. Când au venit să-l ia, la ora 21.30, au considerat ca transferul nu e foarte sigur, ca atare nu a fost preluat de avion și de spital, pentru că ei au considerat că este periculos să fie transportat, pentru că se poate întâmpla ceva în timpul transportului. Medicii de aici nu au nicio legătură. Medicii de aici fac toate eforturile, ei au avut inițiativa să fie transferat, pentru că este un pacient extrem de grav”, spunea un medic de la Spitalul de Arși.
„Noi am făcut toate eforturile, specialistul din Israel a venit și a zis că șansele lui sunt de maximum 20-30 la sută. Am trimis toate documentele pacientului”, mai spunea medicul de la Spitalul de Arși.
Ionuț Cosmin Popescu
Ionuț Cosmin Popescu era internat la Spitalul de Arși și avea arsuri pe 80 la sută din suprafața corpului, fiind de o săptămână în comă indusă. El a murit sâmbătă.
Ionuț Cosmin Popescu, în vârstă de 32 de ani, era din Focșani, dar lucra în București. Fiu al lui Valter Popescu, fost director al societății de termoficare din Focșani (ENET SA), și al doctorului Anișoara Popescu, Ionuț Cosmin Popescu s-a numărat printre victimele incendiului din clubul Colectiv, în care a decedat și prietena tânărului, Monica Tănăsoiu, în vârstă de 35 de ani. Fata era din Ploiești, dar locuia în București, unde lucra la o agenție de publicitate. Monica Tănăsoiu a murit chiar în noaptea incendiului, fiind identificată de către mama sa, a doua zi, la morgă, după cercei.
Ionuț Maior
La Spitalul Universitar de Urgență București a murit, sâmbătă, Ionuț Maior (27 de ani). Soția acestuia este internată, în urma incendiului din Colectiv, tot în Spitalul Universitar, aceasta fiind detubată recent, după ce mai multe zile a fost în stare gravă.
Ionuț Maior era din Bacău și a fost basist al trupei Bruma, potrivit informațiilor de pe pagina sa de Facebook, unde el postase, în ultima perioadă, mai multe filmulețe cu piese ale trupei Goodbye to Gravity, la al cărei concert se afla împreună cu soția sa. Tânărul suferise arsuri grave după ce, în urma incendiului, s-a aruncat peste soția sa pentru a o salva. (foto stânga)
Florin Popescu
Florin Cristian Popescu, bodyguardul clubului Colectiv, era internat la Spitalul SRI, în stare critică, cu pronostic rezervat.
Florin Cristian Popescu, în vârstă de 35 de ani, era din București și lucra ca bodyguard în clubul Colectiv. Acesta a fost grav rănit în incendiul din club, în timp ce încerca să salveze victime ale tragediei. El a decedat, sâmbătă, în Olanda, unde fusese transferat.
Florin Cristian Popescu nu mai avea părinți, aceștia fiind decedați, iar după tragedia din Colectiv prietenii lui s-au mobilizat pe Facebook și au distribuit fotografii cu el pentru a-i găsi rudele.
„Apel umanitar! Prietenul nostru drag Popescu Florin Cristian, fiul asistentei Bibi Iordănescu, este una dintre victimile teribilului incendiu. Din păcate, părinții au decedat si nu cunoaștem nicio rudă sau un prieten apropriat. Este internat în stare foarte gravă la Spitalul SRI.( Terapie Intensiva). Vă rugăm frumos să ne ajutați cu distribuirea acestui mesaj!. Doar dacă suntem mai mulți mesajul este văzut și reușim sa informăm în timp corespunzător familia. Ajutați-ne să îl salvăm!”, scria un prieten al tânărului.
Tullia Ciotola
Unul dintre răniții care au murit în Olanda, unde fuseseră transferați sâmbătă, este o tânără italiancă, Tullia Ciotola, în vârstă de 20 de ani.
Presa din Italia a relatat despre ea că era studentă la Universita Orientale di Napoli și se afla la București în cadrul programului Erasmus. Tânăra a mers în clubul Colectiv în 30 noiembrie împreună cu alți colegi din cadrul programului, doi spanioli, un turc și un german. Atunci când a izbucnit incendiul, ea ar fi încercat să își găsească prietenii, dar bucăți incandescente au căzut peste ea, tânără fiind transportată la spital cu arsuri pe 50 la sută din suprafața corpului.
Ea a fost internată la Spitalul SRI „Agrippa Ionescu”, presa italiană relatând că avea plămânii grav afectați în urma incendiului, ceea ce făcea ca un eventual transfer al ei la o unitate medicală din Italia să fie exclus.
Părinții tinerei au venit la București de urgență, iar colegii săi de la universitatea din Napoli au afișat un banner cu mesaje de susținere pentru tânără.
Tullia Ciotola a murit sâmbătă dimineață, la Rotterdam, unde a fost transportată cu o aeronavă militară, pentru a fi tratată într-un spital din Olanda.
Mavi Serian
Mavi Serian avea 25 de ani și era originară din Constanța. Aceasta era absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (maghiară-engleză, promoția 2012) și a Masteratului de Studii Culturale Britanice (promoția 2014) din cadrul Departamentului de Engleză al Universității din București. Ea cunoștea mai multe limbi: turcă, engleză, spaniolă, franceză, maghiară și coreeană.
Tânăra din Constanța a fost ghid turistic, apoi a lucrat la Hewlett-Packard, iar din ultima lună a anului trecut era angajată la Oracle.
Mavi Serian a murit sâmbătă seară, la Spitalul „Bagdasar Arseni”. De altfel, mai mulți angajați ai Oracle au murit sau au fost răniți în urma incendiului de la Colectiv.
Andra Elena Toader
Andra Elena Toader, în vârstă de 30 de ani, era din Bacău și lucra ca fotograf la un studio de evenimente. Ea se afla în clubul Colectiv în momentul declanșării incendiului alături de sora sa, Gabriela Toader Ursu, și de prietenul ei, Andrei. Toți trei au fost răniți, potrivit unui mesaj publicat pe Facebook de o apropiată a acesteia, Alina Roxana Sociu.
Conform acesteia, după incendiu, Andra Elena Toader a fost „în comă indusă, având arsuri pe o mare parte a corpului și căile respiratorii distruse de fumul toxic și fierbinte inhalat”.
„M-am trezit cu speranța că am visat urât… Și că Andra nu era în acel club blestemat. Și că e ok, acasă (…) M-aș duce la Dumnezeu să îl întreb de ce nu a lasat-o să plece când a vrut și s-a întors în club după aparatul foto exact când a început totul? De ce așa… Chiar nu merita. Nu era satanistă. Nimeni de acolo nu era. Ieșise să sărbătorească cu sora ei, venită sa o viziteze. Era un om care ajuta alți oameni. Sărmani”, a mai scris pe Facebook Alina Roxana Sociu.
Andra Elena Toader a murit, sâmbătă seară, la Spitalul Floreasca din Capitală.
Alexandru Chelba
Alexandru Chelba avea 33 de ani și era fotograf, el fiind rănit grav la clubul Colectiv, unde filma atunci când s-a declanșat incendiul. Medicii spuneau că avea arsuri pe o suprafață mare din corp și arsuri de căi aeriene.
În 4 noiembrie, Cabral a scris un text emoționant despre Alex Chelba, prietenul său care la acel moment se lupta să supraviețuiască.
„E solid prietenul meu. Și destul de înalt. Și râdem mult. Cu toate că nu știe de glumă, râdem mult. Alex Chelba îl cheamă. Și e un capsoman și-un fixist. Are 33 de ani și e un băiat serios. Uneori chiar enervant de serios. Muncește de rupe. Aleargă cu aparatul ăla al lui, cară multe kile de obiective, fuge dintr-un loc într-altul… ba fotografie, ba video. Nu știe să zică nu. Cu toate că nu-i tace gura aia bogată… nu știe să refuze. Sare să ajute, să sprijine, să rezolve. E un băiat extraordinar. Și plâng ca un idiot pentru că nu-mi aduc aminte să-i fi spus vreodată cât de mișto cred că este”, scria Cabral pe blogul său.
El spunea că Alex Chelba a fost la concertul susținut în 30 octombrie în clubul Colectiv de către trupa Goodbye to Gravity și filma atunci când s-a declanșat incendiul.
„Când s-a declanșat iadul, el filma, fix în partea cealaltă față de ieșirea blestematului club. Când s-a pornit totul, a încercat să iasă. N-a reușit. A căzut la câțiva metri de ieșire, năucit de fumul toxic, simțind cum arde carnea pe el. Au început să-l calce oamenii în picioare. A reușit să se mai târască unul sau doi metri… cineva din intrare l-a tras afară. Poate Despot, poate Rugină, poate Claudiu, poate un altul dintre cei care s-au dovedit a fi eroi în noaptea aia groaznică. L-au tras afară și pe el și pe aparatul lui, pe care instinctiv i se încleștaseră mâinile. Aparatul lui, cumpărat din multe, foarte multe ore de muncă. Aparatul lui, pentru care mai trebuie să muncească. Aparatul lui nou-nouț și care acum e o epavă”, povestea Cabral.
El spunea că Alex Chelba a ajuns la spital pe picioarele sale și a povestit ce s-a întâmplat cu amănunte. „Am ajuns să-l văd la câteva ore după, de la aeroport am alergat direct la el. Era intubat, începuseră să apară problemele. Am vorbit puțin, l-am certat, l-am necăjit că mă duc să mănânc falafel fără el… încercam să fac glume și tot ce reușeam era să-mi mușc buzele ca să nu-mi bubuie lacrimile”, afirma Cabral.
„Ne-au mutilat prietenii (…) Ne-au nenorocit prietenii”, a mai scris Cabral, relatând la momentul respectiv că Alex Chelba se chinuia să supraviețuiască.
„Am despăturit un cearșaf și-am pus aparatul lui Alex pe el. De patru zile ne-am mutat la spital. De patru zile ne-am abandonat viețile, de dimineață și până în noapte stăm acolo. Dar acum e seară și după ce-am despăturit un cearșaf i-am pus aparatul pe el. O epavă. Plastic ars, plastic crăpat, plastic topit. Până și cauciucul e topit. Mă uit la aparatul ăsta și mi-e groază să știu că și carnea lui Alex a pățit la fel. Știu ce-am de făcut. I-l dau la reparat. Și dacă nu se repară… îi fac rost de altul. Aparatul ăsta este viața lui. Dacă salvez aparatul… îl salvez și pe el. Dacă repar aparatul nu-mi moare prietenul. Un om extraordinar, un fotograf bun, un om incredibil de muncitor. Și de corect. Prietenul meu, Alex”, spunea Cabral la momentul respectiv.
Adrian Popa
Adrian Popa a murit sâmbătă, la Spitalul Floreasca. Adrian Popa, în vârstă de 29 de ani, era pasionat de fitness și culturism și fusese grav rănit în incendiul izbucnit în clubul Colectiv.
Bogdan Enache
Bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, a murit, duminică seară, după ce a intrat în stop cardiorespirator în aeronava care îl transporta la o clinică din Elveția și care a fost întoarsă din drum.
Conform directorul medical al Spitalului de Arși, Cristian Nițescu, bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, a fost resuscitat timp de 70 de minute, atât în aeronava care trebuia să-l ducă la o clinică din Elveția, cât și în ambulanța care îl transporta spre Spitalul de Arși.
Potrivit sursei citate, tânărul a decedat când a ajuns la unitatea medicală din Capitală.
Bilanțul persoanelor decedate în tragedia de la Colectiv a ajuns la 45.